INTERVIUL LUAT DE ZIARUL BURSA ÎNAINTE DE DISPARIŢIA LUI CRISTIAN SIMA - 3 SEPTEMBRIE 2012 Cristian Sima mizează, în continuare, pe susţinerea majorităţii acţionarilor Sibex

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2012

Acţionarii Sibex vor decide, pe 22 septembrie, dacă revocă actualul Consiliu de Administraţie, condus de Cristian Sima, după cum a solicitat un grup de trei acţionari ai bursei, respectiv Delta Valori Mobiliare, Super Gold Invest şi Interfinbrok, care deţin, împreună, 5,6375% din acţiunile bursei de la Sibiu.

Sibex a încheiat prima jumătate a anului cu pierderi de 149.054 lei, după un un profit de numai 1.795 lei, în primul trimestru. Anul trecut, compania a înregistrat pierderi de aproape 600.000 lei.

Acest lucru pare să fi generat o nemulţumire puternică în rândul acţionarilor, care l-ar viza în special pe preşedintele CA, ajuns în fruntea Sibex după o adunare generală cu scandal, în aprilie 2011, în care a fost debarcat fostul preşedinte - Teodor Ancuţa - contestată în instanţă, la vremea respectivă.

Extrem de optimist, Cristian Sima spune că mizează, în continuare, pe susţinerea majorităţii acţionarilor Sibex, după cum ne-a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută. Domnul Sima ne-a vorbit despre planurile sale pentru dezvoltarea bursei sibiene şi a răspuns acuzelor pe care i le aduc opozanţii săi.

Interviu cu preşedintele Sibex, Cristian Sima

Reporter: Care este reacţia dumneavoastră faţă de solicitarea acţionarilor să revoce Consiliul de Administraţie? De ce credeţi că sunt nemulţumiţi acţionarii?

Cristian Sima: Sunt nemulţumiţi doi-trei acţionari care au împreună 5% şi care s-au asociat cu SIF-urile.

Reporter: Aceşti acţionari v-au sus­ţinut când a fost revocat domnul Teodor Ancuţa (n.r. fostul preşedinte).

Cristian Sima: Unii dintre ei.

Reporter: Şi SIF-urile.

Cristian Sima: SIF-urile m-au susţinut de nevoie. Se aşteptau că voi fi ales.

Reporter: Acum de ce nu vă mai susţin?

Cristian Sima: Interesul real nu este de a dezvolta Bursa, ci de a obţine cât mai mulţi bani din dividende.

Reporter: Ce vedeţi rău în asta?

Cristian Sima: Este nevoie de timp pentru asta. Trebuie să şi aştepţi ca să încasezi profit. Nu poţi să câştigi de la o zi la alta. Nu poţi să faci speculă cu acţiunile Bursei, în şase luni. Nu este nimic rău în asta, dar ce s-ar fi întâmplat dacă toată lumea ar fi cerut bani de la Steve Jobs în primii cinci ani?

Reporter: Aveţi ceva să vă reproşaţi?

Cristian Sima: Îmi reproşez multe. Nu sunt dintre cei care nu au nimic să-şi reproşeze.

Reporter: Ce aveaţi în plan să faceţi şi nu s-a concretizat încă?

Cristian Sima: Aş fi vrut să aduc şi alţi market makeri, din străinătate. Eram foarte aproape, sunt şi acum... Pe 15 septembrie, urmează să mă întâlnesc cu London Stock Exchange pentru lansarea indicelui "Footsie" la Sibiu (n.r. FTSE 100). Şi să aduc şi market maker de acolo.

Dar nu ştiu dacă acest lucru se va mai întâmpla, nu pentru că nu voi fi eu acolo, ci pentru simplul fapt că ei doresc să discute cu cineva care are putere de decizie. Am şi în ziua de azi putere de decizie. Şi contez în continuare pe susţinerea majorităţii acţionarilor.

Reporter: Atunci, acest consiliu nu va fi revocat.

Cristian Sima: Poate va fi revocat şi va fi ales altul.

Reporter: Dacă veţi fi revocat, mai candidaţi?

Cristian Sima: Nu, eu nu rămân. Nu o să mai candidez. Mizez pe alt preşedinte.

Reporter: Care consideraţi că au fost realizările acestui Consiliu de la preluarea mandatului?

Cristian Sima: Consiliul acesta s-a bazat pe trei membri. Pe mine şi pe domnii Paul Miclăuş şi Gabriel Filimon.

Simionescu (n.r. Dan) a participat doar la ultimele două Consilii; Alex Găitan a făcut foarte multe la Londra, dar a participat în persoană numai la câteva Consilii, pentru că era la distanţă. Din punctul acesta de vedere, Consiliul se poate spune că a funcţionat cu trei oameni. Chiar şi aşa, sunt realizări importante.

Am încercat să dezvolt sistemul informatic şi l-am dezvoltat, astfel încât să ţin SIBEX pe linia de plutire.

Am mărit volumul, dar am mărit şi cheltuielile, pentru că am făcut inves­tiţii în sistemul informatic, în mutarea de sediu, ca să reduc chiria. Şi am redus chiria de la 10.000 la 4.000 de euro.

Aceste operaţiuni au avut influenţe asupra bilanţului.

Am cumpărat dolari cu banii Bursei, special ca să mă protejez de devalorizare. La sfârşitul trimes­trului trei, se va vedea că va exista un câştig, dar nu va rezulta din operaţional, ci va rezulta tot din financiar. Din devalorizarea leului faţă de dolar.

Reporter: Unii actori din piaţă vă reproşează că aţi speculat banii Bursei.

Cristian Sima: Şi ce trebuia să fac? Să-i las în lei să se devalorizeze?

Reporter: Este legal? Aţi făcut şi alte operaţiuni?

Cristian Sima: Nu am făcut nici o altă operaţiune. Doar am schimbat cash cu cash, i-am schimbat în euro, din euro în dolari, din dolari în lei, şi iarăşi în dolari.

Reporter: Pregătiţi o operaţiune de acest gen şi în perioada următoare?

Cristian Sima: Nu. Am foarte mulţi dolari pe cont şi îi ţin. La sfârşitul anului, când o să fie un dolar 4 lei, lumea o să-mi mulţumească. Iar toate operaţiunile de schimbare valutară s-au încheiat cu profit. Şi Bursa, şi Casa de Compensaţie, şi Depozitarul Sibex au câştigat. Din păcate, din 56 de milioane de lei nu am putut să folosesc decât 1,5 milioane de dolari. Şi am câştigat, pe fiecare entitate, câte 130.000 de RON. Asta pentru a atenua faptul că nu se fac tranzacţii, iar tranzacţiile nu se fac din cauza situaţiei actuale (n.r. - de criză) şi a absenţei unei pieţe spot. Dacă vor continua negocierile cu Londra, şi până la urmă se va aduce platforma Turquoise la Sibiu, inves­titorii vor avea orice acţiune de la Londra tranzacţionată şi la Sibiu.

Vă mai spun că sunt acuzat că am dus banii societăţilor la UBS, în Elveţia.

UBS e o mare bancă elveţiană şi este clearer la Londra. Ca să pot să fac clearing între Londra şi Sibiu, aveam nevoie de o bancă. Am des­chis conturi la această bancă şi am dus nişte bani. Dar sunt banii Bursei.

Nu pot să mă ating eu de ei.

Este mai sigură UBS decât Banca Carpatica.

Banii sunt duşi acolo cu aprobare de la CNVM. M-am dus acolo şi am zis: "Deschid cont la banca X". Prin zvonistică, toa­te astea devin < Sima speculează >.

Dacă duci banii într-o bancă străină, că e în Elveţia, că e la Londra, faci ce vrei cu ei?

Am trei semnături ca să fac o tranzacţie.

Reporter: Practic, spuneţi că aţi lucrat pentru dezvoltarea Bursei.

Cristian Sima: Am lucrat, dar nu am realizat lucruri vizibile. Concret, ar trebui să pot să spun: "Am zece acţiuni". Ei bine, nu le am.

Am lucrat. Am redus cheltuielile; începând din luna martie, în urma negocierilor cu CNVM, comisioanele plătite către aceştia au scăzut la jumătate. Dar asta se vede în timp, nu se poate vedea imediat.

Reporter: Unii brokeri vă reproşează faptul că a scăzut numărul de intermediari activi la Sibex. Din ce cauză?

Cristian Sima: Pentru că aceşti intermediari activi, probabil, au jucat cu fondurile "house", au pierdut sau ce or fi făcut... Şi nu mai au bani. De asta nu mai sunt intermediari activi. Trebuie să înţelegeţi că, la noi în ţară, la volumele care sunt acum pe BVB şi pe Sibex, dacă tu eşti un intermediar care ai 50% din piaţă, din comisioane nu poţi să trăieşti. Asta se întâmplă. Nu poţi să trăieşti. Vedeţi situaţia cu Delta (n.r. Delta Valori Mobiliare). De ce nu întrebaţi de ce nu mai e în piaţă?

Reporter: Face o altă afacere.

Cristian Sima: Mă rog... Dar până să spun de ce fac altceva, trebuie să spun de ce nu mergea chestia dinainte, şi nu cred că nu le mergea din cauza lui Sima de la Sibiu.

Mi se reproşează că nu se fac tranzacţii pe SIF-uri. Nu se fac pentru simplul fapt că nu există nici un market maker pe SIF-uri. Şi nici nu poate să vină vreunul, atât timp cât nu se poate vinde descoperit (n.r. vânzare în lipsă) la Bucureşti. Cum să se închidă market makerul? Cel de pe Dow Jones sau aur se închide pe pieţele externe.

Reporter: Sunt voci care susţin în continuare că piaţa din Româ­nia este prea mică pentru două burse şi că ar fi mai bine ca acestea să fuzioneze.

Cristian Sima: De acord. Dar ca să fuzioneze, ca povestea de dragoste să se oficializeze, trebuie să vrea ambele părţi. Ceilalţi de dincolo (n.r. - BVB), nu că nu vor, dar sunt împărţiţi în trei tabere. Dacă ar fi numai două... Măcar la noi sunt două tabere. Şi atunci, întotdeauna, din două tabere, una are majoritatea. Se va dovedi şi la AGA că, din două tabere, una va câştiga şi una va pierde.

Reporter: Unele surse [nota redacţiei: Forumul BURSA] sus­ţin că, prin intermediul WBS, majoraţi în mod artificial lichiditatea.

Cristian Sima: Cum am majorat-o?

Reporter: Potrivit unor zvonuri, în ianuarie, aţi fi făcut tranzacţii între WBS şi o firmă din Cipru, cu contracte Dow Jones, care ar fi generat, doar într-o zi, peste 50% din totalul operaţiunilor cu res­pectivele titluri. Cum comentaţi?

Cristian Sima: V-aş recomanda să întrebaţi la WBS. Eu nu ştiu ce a făcut WBS. Dar trebuie să înţelegeţi un lucru. WBS este market maker pe Dow Jones. Atâta timp cât a fost market maker, era logic să facă jumătate din piaţă, pentru că toată lumea putea să cumpere sau să vândă numai de la el. Dar nimeni nu este împiedicat să fie market maker. Clienţii, că sunt ai lui WBS, că sunt alţii, cumpără şi vând de la WBS.

Reporter: Aşadar, aţi realizat operaţiuni cu această firmă, despre care presa spune că ar fi apropiată de Puiu Popoviciu şi Nicolae Badea?

Cristian Sima: Eu, la Bursă, nu ştiu ce a făcut WBS. Dacă vă interesează clienţii lui WBS, duceţi-vă la WBS.

Reporter: Acum, nu mai sunteţi acţionar la WBS.

Cristian Sima: Nu mai sunt de mult.

Reporter: Dar acţionari sunt tot persoane apropiate dumneavoastră.

Cristian Sima: Eu nu am cunoştinţă despre ce face WBS-ul. Nu mă interesează decât ca toată lumea să aibă margine (n.r. profit). În rest, nu mă interesează.

Reporter: Sursele susţin că astfel de tranzacţii ar fi trebuit notificate la CNVM.

Cristian Sima: Cum notificate la CNVM? Aţi menţionat contractele pe Dow Jones. Oare eu controlez Dow Jones-ul? Controlează cineva în lumea asta indicele Dow Jones? Mi se reproşează un lucru absurd: că eu mă uit pe conturi. Să presupunem că eu m-aş uita pe conturi şi aş vedea că la sfârşitul zilei sunt 1.000 de contracte short pe Dow Jones ale lui X şi 1000 de contracte long pe Dow Jones ale lui WBS. Şi dacă? Cu ce m-ar încălzi pe mine chestia asta, ştiind că a doua zi, evoluţia Dow Jones nu depinde de ce face WBS, nici de ce face Sibex, ci depinde de ce fac cei din America.

Dacă cineva crede că eu pot să ştiu ce se întâmplă cu indicele Dow Jones în ziua următoare, să vină la mine, pentru că înseamnă că pot să fac miliarde.

Sunt de acord să cer voie la CNVM să fac publice toate tranzacţiile şi, după aceea, dacă toţi operatorii din piaţă le văd, să îmi spună unul ce se întâmplă cu Dow Jones-ul, că atunci înseamnă că România va deveni miliardară. Am salva deficitul naţional al Româ­niei, dacă noi am şti, a doua zi după tranzacţiile de la Sibiu, cum va evolua indicele Dow Jones.

Market-makerul, din câte ştiu eu de când eram la WBS, îşi închide poziţiile pe pieţele externe. Deci, dacă câştigă la Sibiu, pierde în afară. Dacă pierde la Sibiu, câştigă în afară.

Iar clienţii care cumpără de la market maker pot şi ei să-şi închidă tranzacţiile în afară.

Reporter: Mai susţin sursele că aţi făcut tranzacţii din conturile clienţilor fără să îi anunţaţi...

Cristian Sima: Cum adică am făcut tranzacţii din conturile clienţilor? Eu nu fac tranzacţii, eu sunt la Sibiu.

Reporter: WBS.

Cristian Sima: Mergeţi la WBS şi întrebaţi ce tranzacţii au făcut.

Dar cum adică am făcut tranzacţii din conturile clienţilor?

Reporter: Sursele spun că WBS a făcut tranzacţii din conturile clienţilor fără să îi anunţe.

Cristian Sima: Şi atunci, clienţii aceia de ce nu s-au dus să protesteze?

Reporter: De asemenea, unele voci susţin că realizaţi operaţiuni profitabile pentru a vă maximiza câştigurile la WBS România, dar şi pentru unii clienţi în detrimentul altora.

Cristian Sima: Nu ştiu ce tranzacţii face WBS.

Reporter: Cum va arăta noul Consiliu?

Cristian Sima: Nu ştiu ce vor vota. Eu nu mai vreau să fiu în Consiliu, pentru că ei cred că, dacă eu sunt preşedinte, nu ştiu ce pot să fac. Eu mi-aş dori foarte mult să nu mai fiu nici preşedinte, nici director general, dar trebuie să finalizez acest contract cu Londra. Că fără mine nu or să-l facă.

Reporter: Spuneţi-mi mai multe despre proiectul cu Londra.

Cristian Sima: Ce am negociat sigur până acuma este că vom lansa la Sibiu indicele "Footsie", ca şi indicele Bursei de la Moscova, care este proprietatea bursei londoneze.

Reporter: Cu Bursa de la Varşovia aţi mai discutat ceva?

Cristian Sima: Am discutat, dar nu am reuşit să concretizăm mai mult. Varşovia e interesată să atragă tot de la noi şi atât.

De ce m-am dus la Londra?

M-am dus la Londra să îmi dea marfă. Altfel, eu ce să-i ofer?

Să le ofer englezilor indicele Dow Jones? Şi-l pot lua singuri. Aurul îl au, euro /dolarul îl au şi ei. Şi atunci, le-am oferit clienţii, locul, oportunitatea să facă un "hub" pentru toată Europa de Est unde să fie cotate toate acţiunile de la Londra. Platforma Turquoise.

Reporter: Vi s-a mai reproşat că aţi făcut foarte multe deplasări.

Cristian Sima: Păi şi cum m-aş fi unit cu Londra, fără să fac deplasări? Ştiţi că, în deplasări, în afară de hotel şi avion, Sibex-ul nu a plătit nimic?!

Dar cum ieşeam în lume, la conferinţe, la congrese, dacă nu făceam deplasări? Logic, am făcut foarte multe deplasări. De cinci ori cât se făceau înainte. Şi au crescut cheltuielile cu vreo 40.000 de lei. Dar ce am cheltuit eu, cu salarii cu tot, este mai puţin decât am câştigat din devalorizarea leului. Dar acum mă atacă cu devalorizarea, ca să nu mă laud că am schimbat eu dolarii, şi îmi spun că fac speculaţii. Că "dolarul e un asset, şi e un asset riscant".

Acum, am de gând să pun pe ordinea de zi, la AGA, să primesc acordul acţionarilor pentru aceste schimburi valutare. Dacă acţionarii cred că e mai bine să ţinem banii în lei, şi nu în dolari, aşa o să fac. Dar eu mă îndoiesc.

Reporter: Aveţi în plan lansarea unor produse structurate?

Cristian Sima: Da, structuratele pe Apple şi pe Facebook o să le lansez. Îmi trebuie o bancă în spate şi nu am găsit o bancă, deocamdată.

Reporter: Plecaţi la Sibiu (n.r. Cris­tian Sima urma să plece din Bucureşti la Sibiu). Aveţi ceva în agendă?

Cristian Sima: Da, să văd ce se mai petrece acolo... Pot să vă spun că este normal ca mulţi angajaţi să fie contra mea. Mai exact aceia care nu muncesc, sau nu se pricep şi care, vezi Doamne, îşi pierd locul de muncă.

Reporter: De ce nu aţi făcut o restructurare?

Cristian Sima: Pentru că am vrut să îi iau cu binişorul. Să nu fac Blitzkrieg. Am greşit că nu am făcut Blitzkrieg.

.............

Anca Bunea: Toate operaţiunile derulate de SSIF WBS România respectă prevederile contractuale şi legislaţia în vigoare

Referitor la zvonurile că prin intermediul WBS, lichiditatea la Sibex ar fi ridicată în mod artificial, Anca Bunea, conducător WBS România, ne-a declarat: "Lichiditatea pieţei este dată de tranzacţiile realizate în piaţă de către participanţi. Nici domnnul Sima Cristian şi nici SSIF WBS România S.A. nu pot să influenţeze lichiditatea acesteia.

Atât clienţii societăţii noastre, cât şi operaţiunile derulate de către aceştia prin intermediul SSIF WBS România SA, sunt confidenţiale. Toate operaţiunile derulate de SSIF WBS România respectă prevederile contractuale şi legislaţia în vigoare".

Surse din piaţă susţin că WBS utilizează banii din conturile clienţilor fără acordul acestora. Drept răspuns, Anca Bunea ne-a declarat: "Astfel cum am răspuns la punctul precedent, SSIF WBS România respectă şi a respectat întotdeauna prevederile legale, utilizarea fondurilor clienţilor făcându-se doar de către aceştia".

Doamna Bunea ne-a mai precizat că "tranzacţiile se efectuează la iniţiativa clienţilor, aceştia asumându-şi implicit rezultatele favorabile sau defavorabile ale acestora, urmare a evoluţiei ulterioare a pieţei".

Cristian Sima a fost preşedintele WBS România şi acţionar al acesteia, însă, în prezent, firma de brokeraj este deţinută de Codognotto Lionello (14,33%), Madevat Georges Robert (14,33%), Orest Robciuc (19,73%), Botezan Ioan Alexandru (9,833%), Găitan Alexandru (7,5%), Gruttadauria Angelo (6%), Bunea Anca Elena (9,82%), Florea Şerban (7,5%), Grigoroiu Mirela-Narcisa (9,83%), Nemes Radu-Alfa (1%), Mirea Nelu (0,0002%), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

"Market-makerul, din câte ştiu eu de când eram la WBS, îşi închide poziţiile pe pieţele externe. Deci, dacă câştigă la Sibiu, pierde în afară. Dacă pierde la Sibiu, câştigă în afară".

"Am greşit că nu am făcut Blitzkrieg".

"Nu o să mai candidez. Mizez pe alt preşedinte".

"Este normal ca mulţi angajaţi să fie contra mea. Mai exact, aceia care nu muncesc, sau nu se pricep şi care, vezi Doamne, îşi pierd locul de muncă".

"Interesul real (n.r. al unor acţionari) nu este de a dezvolta Bursa, ci de a obţine cât mai mulţi bani din dividende".

"Dacă vor continua negocierile cu Londra, şi până la urmă se va aduce platforma Turquoise la Sibiu, investitorii vor avea orice acţiune de la Londra tranzacţionată şi la Sibiu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb