Interzicerea centralelor de apartament pe gaz în Europa

Dumitru Chisalita
Miscellanea / 28 februarie 2023

Interzicerea centralelor de apartament pe gaz în Europa

Centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă şi încălzirea spaţiului în clădirile casnice, comerciale şi industriale. Centralele de apartament pe gaz natural produc 38% din energia finală pentru încălzirea spaţiului UE în clădirile rezidenţiale. Obiectivele UE de decarbonizare, stabilesc înlocuirea acestor centrale pe gaz natural cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară şi/sau geotermală sau sisteme de termoficare.

Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerinţele naţionale pentru înlocuirea centralelor de aparmanet şi să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piaţă de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicţii naţionale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente şi noi. Deşi există astfel de intenţii la nivelu UE, nu există încă o legislaţie a UE care să impună astfel de interdicţii. Cu toate acestea, opt ţări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

1.Danemarca - a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la reţeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la reţeaua de încălzire centrală

2.Norvegia - a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la reţeaua de gaze naturale

3.Olanda - a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la reţeaua de gaze naturale

4.Franţa - datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalaţiilor de încălzire a noilor immobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz şi produse petroliere

5.Austria - impune din anul 20243interzicerea reparării vechilor centrale termice şi montarea de noi centrale termice

6.Germania - impune din anul 2024 obligaţia ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz şi produse petroliere

7.Marea Britanie - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz şi produse petroliere în imobilele noi

8.Belgia - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

Înlocuirea tuturor centralelor pe gaz nu va fi nici uşoară şi nici rapidă, din cauza numărului mare centrale existente (cca 65 de milioane de cetrale pe gaze există în UE) şi pentru că mulţi proprietari nu au banii necesari pentru a plăti înlocuirea lor. Dacă mai adăugăm că există multe proprietăţi care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situaţia devine şi mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiţiei realizate de proprietar, dar şi reducerea spaţiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiţii. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este faptul că multe locuinţe din România au un grad redus de izolare termică, ceea ce face ca investiţiie într-o soluţie alternativă de încălzire la centrala pe gaze să fie în România, mult peste nivelul similar din Europa (exemplul o casă de 150 mp, foarte bine izolată necesită o investiţie pentru o pompă de căldură de cca. 15.000 euro, aceeaşi casă slab izolată necesită o investiţie de cca. 25.000 euro).

Astăzi, gazele naturale utilizate în centralele de apartament nu sunt supuse a fi acoperite de Sistemul de comercializare a emisiilor (ETS) deoarece aceste echipamente sunt de mică capacitate. Acest lucru face, ca încălzirea cu gaz natural este mai ieftină decât încălzirea cu sisteme de termoficare folosind gaze naturale unde există obligaţia plăţii certificatelor de emisii de CO2. La nivelul UE există discuţii pentru "înlăturarea anomaliei şi stabilirea de condiţii de concurenţă echitabile pentru încălzirea cu gaz natural şi sisteme de termoficare sau alte sisteme de încălzire".

Ca parte a pachetului său Fit for 55 din iulie 2021, Comisia a propus să se facă acest lucru prin extinderea directivei ETS (ETS 2) pentru a include combustibilii fosili utilizaţi în clădiri şi pentru a impune obligaţii furnizorilor de combustibili. Această propunere nu a primit încă sprijin pe scară largă.

Ca şi în alte multe situaţii, ceea ce se întâmplă în Vestul Europei, este preluat şi în Estul Europei!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Mare e gradina Domnului,

    fara gaz rusesc la pret normal o sa ne incalzim cu lumanari

    probabil impotate din america 

    1. Mai urmeaza sa ne mutam in subteran ca sa nu ne mai trebuiasca incalzire.Pare o gluma sau o utopie.Da' mai stii.Si masinile electrice erau cam tot asa ceva acum 30 de ani.

    deci cand pretul mergea descendent la comoditatea gaze.. politica de incurajare montaje centrale pe gaz era pe culmi; din acest joc au facut unii banet gros pe lant si statul taxe si impozite la adaugari pe lant de costuri.

    dastept statul asta! 

    te arde si cand preturile cresc la etc si cand preturile scad... nu pierde. 

    s c cret 

    1. Aici,

      ai perfecta dreptate 

    Cine sta la bloc intr-un oras fara termoficare ce va face?s-au gandit psihopatii climatici la aceasta situatie?

    Pe de alta parte chiar crede cineva ca poti incalzi o casa cu panouri solare?pompele de caldura ar fi o solutie,dar trebuie sa ai teren suficient si 15-25 000 euro.deci o nimica toata. 

    Eu sincer cred ca ori o sa inghetam pe intuneric,ori o sa-i urcam in furci pe politrucii climatici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb