Interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat, neconstituţională

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 16 ianuarie 2009

Primul-ministru a declarat că decizia CCR va fi respectată, cum este firesc într-un stat de drept, chiar dacă lui îi este "greu să accepte şi să înţeleagă motivaţia Curţii".

Primul-ministru a declarat că decizia CCR va fi respectată, cum este firesc într-un stat de drept, chiar dacă lui îi este "greu să accepte şi să înţeleagă motivaţia Curţii".

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că este neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 230/2008, care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. "Cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia ridicată de Avocatul Poporului constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională întrucât afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie şi contravine art. 115, alin. 6 din legea fundamentală. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial partea I" - motivează Curtea Constituţională. Judecătorii au admis, astfel, sesizarea formulată de Avocatul Poporului privind neconstituţionalitatea prevederilor ordonanţei de urgenţă.

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a atacat, în 8 ianuarie, la CCR prevederile OUG nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, al pensiilor de stat şi al celor de serviciu, argumentând că salariul şi pensia, fiind bunuri proprietate privată, interdicţia de a le cumula echivalează, practic, cu o expropriere. Potrivit art. 44 alin. (3) din Constituţie, "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire". Mai mult, actul normativ criticat nu poate desfiinţa un drept câştigat, de vreme ce dreptul la pensie este un drept garantat de art. 47 alin. (2) teza I din Legea fundamentală - se arată în excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului.

Boc: Vom iniţia un proiect de lege pentru a interzice cumulul pensiei cu salariul

Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, că Executivul va iniţia un proiect de lege prin care să se interzică la stat cumulul pensiei cu salariul şi va solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă. "Vom iniţia un proiect de lege prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul şi îl vom dezbate în procedură de urgenţă la Parlament", a afirmat şeful Guvernului, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Ordonanţa 230/2008. Primul-ministru a declarat că decizia CCR va fi respectată, cum este firesc într-un stat de drept, chiar dacă lui îi este "greu să accepte şi să înţeleagă motivaţia Curţii". Emil Boc a spus că rămâne la părerea că prin ordonanţa emisă de Guvern nu se îngrădeşte dreptul la muncă, ci "s-a restrâns dezmăţul pe bani publici şi cheltuirea lor abuzivă".

"Ştiam de la început că această măsură nu va fi primită cu aplauze de cei care vor pierde lunar sute de milioane de lei vechi prin aplicarea acestei ordonanţe. Ştiam că cei care îşi vor pierde privilegiile nu vor primi cu aplauze o asemenea ordonanţă. Ştiu, de asemenea, ce presiuni s-au făcut şi se fac ca o asemenea ordonanţă să nu fie niciodată în vigoare şi ca aceste privilegii să rămână în România pentru totdeauna", a precizat Boc.

Premierul a dat asigurări că Guvernul este hotărât să ducă mai departe ""bătălia"" împotriva pensiilor şi a salariilor bugetare de lux, împotriva celor care consideră bugetul de stat ""un sac fără fund"".

"Am discutat cu partenerii de la PSD şi avem determinarea să ducem mai departe bătălia împotriva pensiilor şi a salariilor de lux. Cât timp voi fi prim-ministru nu voi accepta ca acest dezmăţ pe bani publici să se producă în România şi voi merge până la capăt ca o asemenea soluţie să fie reglementată"", a precizat primul-ministru.

Şeful Executivului a venit din nou cu exemple şi a vorbit despre persoane din diplomaţie, magistratură care cumulează salariul cu pensia. "La Autoritatea Aeronautică Civilă este vorba despre multe persoane care cumulează salariul cu pensia. O asemenea persoană, dacă ar fi primit pensia pe baza contribuţiei pe care a avut-o la asigurările sociale, ar fi primit 17 milioane de lei vechi. Atât i se cuvenea pe baza muncii prestate. Însă, ea beneficiază, în baza unei legi speciale, de 214 milioane de lei vechi, la care se adaugă salariul pe care îl are în urma reîncadrării de 254 de milioane de lei vechi. Cu alte cuvinte, o asemenea persoană, din banii noştri publici în fiecare lună primesc o sponsorizare de 197 de milioane de lei vechi", a explicat Emil Boc. Potrivit şefului Executivului, nici în diplomaţie sau magistratură nu se fac excepţii. ""Este vorba despre o problemă de sistem. La magistratură sunt 2.963 de pensionari în acest domeniu, dintre care 304 cumulează salariul cu pensia. Pensia medie a unui magistrat este de 4.698 de lei, faţă de 1.306 lei cât i s-ar cuveni în baza legii 19, dacă ar fi fost tratat ca orice muritor de rând"", a menţionat premierul, care a subliniat că Guvernul are determinarea să pună capăt "acestui dezmăţ" pe bani publici.

Tăriceanu: OUG 230, o "gravă eroare" a Guvernului Boc

Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că Ordonanţa nr. 230/2008, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României, reprezintă o "gravă eroare" a actualului Guvern şi o "dovadă de populism". El a subliniat faptul că nu ar trebui limitat dreptul de a munci al persoanelor care au depăşit vârsta de pensionare. "Mi se pare o gravă eroare a actualului Guvern să limiteze dreptul de a munci al unor oameni care, din punct de vedere intelectual, sunt capabili iar profesional sunt valori, fie că vorbim de artişti sau profesori universitari, fie că vorbim de medici. Toate aceste categorii sociale sunt dispuse să muncească mai mult pentru a trăi mai bine. Este o ordonanţă care dovedeşte populismul cras" - a afirmat Tăriceanu. Preşedintele liberal a criticat şi faptul că premierul Emil Boc a susţinut constituţionalitatea ordonanţei menţionate. "Ar trebui întrebat şi domnul Emil Boc ce părere are despre decizia Curţii Constituţionale, fiindcă el este şi profesor şi a susţinut că ordonanţa este constituţională", a spus Tăriceanu.

Ion Iliescu: CCR nu putea să treacă peste gafa Guvernului

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, ieri, că decizia Curţii Constituţionale a României care a decis neconstituţionalitatea OUG 230/2008, care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat, este corectă şi ""nu putea trece pe lângă gafa comisă de Guvern"". "De abia aşteptam decizia Curţii Constituţionale şi eram convins că nu putea să treacă pe lângă o astfel de gafă comisă de Guvern prin adoptarea acestei ordonanţe, care era de natură să creeze necazuri în unităţi de învăţământ, de cultură şi de cercetare, precum şi în administraţia locală. Este păcat că, la primele semnale care au apărut, Guvernul nu a fost receptiv şi nu a acţionat cu înţelepciune. Acum, CCR îl obligă să-şi retragă această ordonanţă", a spus Ion Iliescu. Preşedintele de onoare al PSD a dat şi unele sfaturi actualului Guvern. "Guvernul să facă bine să nu mai procedeze în acelaşi fel, să acţioneze în pripă, fără să studieze şi să se pregătească bine în tema respectivă, pentru că se compromite. Măcar să tragă învăţăminte din această greşeală. Greşeala este umană, dar perseverarea într-o greşeală este diabolică, deci Guvernul să facă bine să nu mai admită să treacă nicio decizie care nu are un studiu, o fundamentare, fără ca lucrurile să fie bineînţelese şi, mai ales, să se consulte cu specialiştii, pentru ca o astfel de situaţie creată să nu se mai repete. A început cu stângul, măcar să-şi corecteze greşeala", a mai spus fostul şef al statului.

Oprescu: Decizia CCR în privinţa Ordonanţei 230, corectă şi responsabilă

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, apreciază că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a declara neconstituţională Ordonanţa nr. 230/2008 privind cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat este "corectă şi responsabilă". "Consider că în acest fel se respectă un drept fundamental al oricărui cetăţean, dreptul la muncă. Instituţiile statului au făcut astăzi un exerciţiu de normalitate"", susţine Sorin Oprescu într-un comunicat de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb