Grupul bancar Intesa Sanpaolo SpA a lansat o ofertă de preluare surpriză, de 4,9 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari), a rivalei mai mici Unione di Banche Italiane SpA, un semn ca îndelung previzionata consolidare în rândul băncilor din Italia ar putea începe, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Intesa se aşteaptă să finalizeze tranzacţia până la finalul acestui an şi estimează că în urma acordului profiturile per acţiune vor creşte cu 6% faţă de nivelul din 2019. Conform ofertei, investitorii UNI vor obţine 17 noi acţiuni Intesa pentru fiecare zece acţiuni UBI pe care le deţin, ceea ce evaluează UBI la aproximativ 4,25 euro per titlu.
UBI Banca, care şi-a prezentat luni strategia pentru următorii trei ani, consideră oferta Intesa ca ostilă, a anunţat agenţia italiană de presă Ansa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Un purtător de cuvânt al UBI nu a dorit să comenteze informaţia.
Spre deosebire de situaţia din SUA, în Europa sectorul bancar nu a trecut printr-un amplu proces de consolidare, după criza financiară globală din 2008. Totuşi, analiştii se aşteaptă la fuziuni în Italia şi în alte ţări europene, din cauza presiunilor asupra profiturilor băncilor, în urma ratelor scăzute ale dobânzilor şi a investiţiilor masive în tehnologie.
Directorul general al Intesa, Carlo Messina, a afirmat marţi că entitatea combinată va avea venituri de 21 miliarde de euro.
UBI, a cărei capitalizare bursieră se ridică la aproape patru miliarde de euro, a anunţat luni un plan care prevede concedierea a 2.030 de angajaţi şi închiderea unui număr de 175 de sucursale până în 2022. Directorul general Victor Massiah a explicat că ar putea lua în considerare oportunităţile de fuziuni şi se aşteaptă la extinderea consolidării în industria bancară.
Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.