Intesa Sanpaolo intenţionează să investească masiv în tehnologie şi să lanseze o "bancă digitală"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 februarie 2022

Intesa Sanpaolo intenţionează să investească masiv în tehnologie şi să lanseze o "bancă digitală"

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, prezentă inclusiv pe piaţa din România, are în plan investiţii de 7,1 miliarde de euro pe parcursul următorilor patru ani, investiţii prin care instituţia de credit ţinteşte o majorare a ratei de creştere a veniturilor şi a profitabilităţii, au afirmat oficialii băncii în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit planurilor băncii, grupul Intesa Sanpaolo intenţionează să atingă un profit net anual de 6,5 miliarde de euro în 2025 şi până atunci să returneze investitorilor peste 22 de miliarde de euro în condiţiile în care Banca Centrală Europeană a relaxat restricţiile cu privire la distribuirea de dividende. În ceea ce priveşte anul fiscal 2021 grupul bancar italian are în plan plata unor dividende în sumă de 1,5 miliarde de euro, după un alt dividend plătit în noiembrie 2021, şi derularea în acest an a unui program de răscumpărare în valoare de 3,4 miliarde de euro, asta în condiţiile unui profit net de 4,19 miliarde de euro în 2021.

Intesa Sanpaolo este una din băncile europene cu politici generoase privind distribuţia de dividende. De asemenea, rivalul UniCredit are în plan să distribuie acţionarilor peste 16 miliarde de euro sub formă de dividende şi răscumpărări de acţiuni, până în 2024, în timp ce Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, cea mai mare bancă din Spania, şi-a majorat procentul din profit alocat pentru plata dividendelor până la un interval cuprins între 40% şi 50%.

Mare parte din investiţiile de 7,1 miliarde de euro planificate pentru următorii ani se vor duce pe componenta de tehnologie, Intesa plănuind inclusiv lansarea unei bănci digitale despre care oficialii grupului italian au spus că va reduce cheltuielile cu serviciile clienţilor persoane fizice. Banca are în plan 4.600 de noi angajări şi recalificarea sau distribuirea în alte roluri a aproximativ 8.000 dintre angajaţi.

Oficialii Intesa au spus că această consolidare a capacităţilor tehnologice va ajuta banca să reducă costurile cu aproximativ 2 miliarde de euro în perioada 2022-2025, urmându-se să se ajungă la un raport cost-venituri de 46,4% în 2025. Totodată, oficialii băncii au afirmat că intenţionează să îşi cureţe bilanţul de credite neperformante, ţinta fiind să ajungă o bancă cu zero credite neperformante.

De asemenea banca ţinteşte atât lărgirea ofertei sale de servicii din zona managementului de active, cât şi extinderea serviciilor pe zona de asigurări şi consultanţă. Intesa va ţinti totodată ca rentabilitatea capitalului propriu să crească la 13,9% în 2025 de la 9,1% în 2021.

În ultimul trimestru din 2021 Intesa a înregistrat un profit net de 179 de milioane de euro, comparativ cu o pierdere de 3,1 miliarde de euro în ultimul trimestru din 2020 când au fost plătite taxe mari ca urmare a achiziţiei altei bănci italiene, UBI Banca. Totodată, în 2021 banca a redus semnificativ din costuri prin eliminarea a 2.000 de posturi în sucursale. Intesa Sanpaolo se alătură altor bănci europene care au început să închidă din sucursale ca urmare a trecerii la online banking şi a unui program mai flexibil de lucru, după ce pandemia a modificat obiceiurile clienţilor. Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb