ÎNTR-O SCRISOARE DESCHISĂ Consumatorii bancari îi cer lui Teodorovici să pună pe primul loc interesul cetăţenilor

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 octombrie 2015

Consumatorii bancari îi cer lui Teodorovici să pună pe primul loc interesul cetăţenilor

Clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) îi cer ministrului finanţelor publice, Eugen Teodorovici, într-o scrisoare deschisă, să pună pe primul loc interesul cetăţenilor, nu pe cel al băncilor.

Consumatorii fac referire la proiectul de conversie cu discount şi garanţie de la stat, cu care a fost amendată iniţiativa deputatului PSD Ana Birchall şi care se află în dezbatere la Comisia de buget din Camera Deputaţilor.

În scrisoarea deschisă a clienţilor bancari se arată, printre altele: "Considerăm că poziţia adoptată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice în cadrul discuţiilor care au avut loc în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor sunt în contradicţie cu opiniile exprimate de Minister în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanţii consumatorilor şi nu iau în considerare interesele cetăţenilor.

Vă reamintim faptul că, în urma discuţiei purtate la începutul lunii august, (...) ne-aţi informat că, până la sfârşitul lunii respective, Legea privind Programul de protecţie a populaţiei împotriva riscului de depreciere semnificativă a monedei naţionale asociat expunerii la credite în valută va fi lansată şi propusă spre dezbatere publică.

(...) De asemenea, ne-aţi informat că, după ce toate părţile implicate vor exprima un punct de vedere asupra proiectului de lege, vom discuta soluţiile propuse la sediul MFP, în vederea concilierii asupra textului şi articolelor din proiectul de act normativ, astfel încât problemele de risc valutar din cadrul contractelor de credit să fie eliminate.

Cu toate că ne-aţi solicitat să vă trimitem într-un timp foarte scurt (2 zile), amendamentele şi punctul nostru de vedere asupra legii, ne-am conformat şi v-am remis chiar a doua zi toate modificările noastre, inclusiv motivarea acestora. (...) Am aflat din proiectul de lege transmis până la urmă Comisiei că MFP susţine şi în acest moment discountul de 15% aplicat în urma conversiei creditului din valută în moneda naţională, în condiţile în care, în cadrul întâlnirii avute în luna august a.c. ne-aţi spus că MFP nu are nimic împotriva unui discount mai ridicat. Aşa cum v-am menţionat şi atunci, noi considerăm că Statul trebuie să râmână doar garant în cadrul acestui program, iar în cazul unui discount mai mic de 25% există o mare probabilitate ca Statul să se transforme în plătitor al garanţiei, având în vedere că situaţia serviciului datoriei debitorilor nu se va îmbunătăţi în mod semnificativ. Am considerat că un discount de minim 25% împarte în mod echitabil riscul valutar între client şi bancă, acesta fiind şi motivul pentru care am înaintat acest procent. Propunerea legislativă are drept scop împarţirea riscului valutar între bancă şi client şi vă reamintim în acest context faptul că o bancă a aplicat un discount de 22,5% fără garanţia Statului, iar în plus a oferit şi rambursarea unor comisioane percepute de la acordarea creditului, ajungându-se astfel în anumite cazuri şi la discounturi de cca. 40%, iar proiectul de lege, în forma propusă de M.F.P., prevede doar un discount de 15% cu garanţia Statului în proporţie de 50%.

În Croaţia, Ministrul Finanţelor Publice, Dl. Boris Lalovac, şi-a apărat cetăţenii în faţa opiniei exprimate de reprezentanţii băncilor, iar Parlamentul croat a adoptat în unanimitate legea conversiei creditelor la cursul de schimb de la momentul acordării creditelor.

Ne manifestăm speranţa că, prin poziţia pe care o veţi adopta în cadrul discuţiilor viitoare care vor avea loc în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, veţi arăta că, şi în România, Ministerul Finanţelor pune pe primul loc interesul cetăţenilor acestei ţări şi nu pe cel al băncilor care au creditat iresponsabil înainte de criza financiară şi care acum sunt extrem de rezervate în a-şi asuma împărţirea poverii creditelor în valutele care s-au depreciat semnificativ împreună cu debitorii".

Amintim că, după întâlnirea de acum câteva luni pe care a avut-o cu reprezentanţii clienţilor, ministrul finanţelor susţinea că un discount de 25% la creditele în franci elveţieni (CHF) ar fi fezabil pentru bănci. Cu toate acestea, proiectul transmis parlamentarilor prevede o reducere de 15% la sold.

Joi seara, Eugen Teodorovici a spus, răspunzând unei întrebări adresată de ziarul Bursa: "Din punctul meu de vedere, discountul putea merge şi până la 80%, dar băncile nu au acceptat mai mult de 15%. Eu zic că noi ne-am respectat promisiunea, atâta vreme cât ne menţinem propunerea ca o proporţie de 50% din soldul rămas după aplicarea reducerii să fie garantată de stat".

Ministrul de resort a mai spus că, la reuniunea miniştrilor de finanţe de la Ecofin, Croaţia a fost criticată dur de oficialii prezenţi la întâlnire.

Opinia Cititorului ( 45 )

  1. Ce ineptie... Cum sa blocheze cursul la cel de la data semnarii creditului!?

    Ce, daca iau astazi cu imprumut de la un tovaras un bax de bere si e 3 lei cutia, peste 6 luni cand il dau inapoi ce treaba are ala de mi-a dat berea ca acum e 5 lei cutia?

    1. Se pare ca tu esti mai destept decat unii judecatori din Romania, care nu au considerat asta a fi o ineptie.

      Ma intreb pe ce criterii va aleg astia de la banca, daca faceti analogii cu berea. Desteptule, este vorba despre transformarea creditelor in credite in euro sau in moneda lor locala, kuna, de la data acordarii creditului, nu de conversia soldului la curs istoric.

      Bancile sunt obligate sa-si asume responsabilitatea pentru produse toxice, vandute sub eticheta de... bere, ca sa intelegi. Bancile reprezinta profesionistul in povestea asta. Consumatorul poate fi specialist in inginerie nucleara. Raspunderea lui e in alta parte. Abuzurile si inselatoria se pedepsesc in orice tara civilizata.

      Gigel lucrezi cumva la vre-o banka?

      Sigur ca e mai destept sectantule. Esti constient ca incalci frecvent porunca a 9-a si ca fratii stiu asta. Esti doar un manipulator lacom care va fi sfasiat de datornicii amarati la camatari cand vor realuza ca tu urmaresti doar sa te aranjezi singur si ai ca misiune de la PSD discreditarea lui Iohanis si aducerea de voturi ci plasa fostilor fesenisti.

      Cristian Dan se bucura de respectul nostru, al debitorilor.Cu atat mai mult cu cat este atacat intr-un mod marsav de catre dementi ca tine!

      Va multumesc si ma onoreaza respectul vostru. Insa nu am vorbit de respect ci de MINCIUNA (pacat biblic), INSELATORIE (pacat biblic) si LACOMIE (pacat biblic). Un sectant cum e DAN ar trebui sa stie ca Dumnezeu nu ajuta pacatosii ca el. Iar faptul ca manipuleaza niste proaste care nici sa scrie corect nu stiu (si se mira ca nu inteleg un contract, analfabetele) cu scopul salvarii apartamentului sau nu e moral deloc.

      Plus ca se vede ca alaturi de limbricul politic Voevozeanu si de grecoaica cu falci incearca sa-si creeze o mica MAFIE.  

      Bursa publica deja orice prostie debiteaza DAN si deseori face asta si paginadebanci. Consumatorilor, nu mai consumati ca nu va forteaza nimeni. 

      Platiti-va datoriile ca toti ceilalti romani si nu are nimeni nimic cu voi. TOXICE sunt doar mintile voastre tulburate de LACOMIE, nu creditele pentru care ati dat spaga si ati fost in stare sa dati in cap doar ca sa le primiti.  

      Ok, am inteles, nu va place berea. Nici macar rece.

      Ne platim singuri datoriile, ca doar nu le platesc niste handicapati ca voi. Dar nu acceptam sa platim mai mult din cauza unor clauze abuzive.

       

      NUMAI IN romania sunt protejati bancheri si ce este mai tristcum intelegconationali nostri sa fratrnizeze cu smecheri de la banci

      Ce naiba spui aberații,e același lucru!

      Mai băiatul tu ești dus rău cu pluta,ar fi indicat să te duci la un control cât mai repede!

    Teodorovici danseaza cum ii canta bancile. Un incompetent! Si da, si-a respectat promisiunea fata de banci. Garantia nu-l intereseaza pe consumator. Tot el plateste, nu plateste statul.

    lui Gigel trebuie sa ii explicam ca berea lui era TOXICA!!!! poate intelege si el cum e cu drepturile consumatorilor ..... Gigel iti urez ”Noroc!!!!” la consumul de bere TOXICA ....

    1. De ce era TOXICA berea? Pentru ca esti prost si nu ai inteles nimic dintr-un contract? Pentru ca esti un roman tipic cu "sa ni se dea", "statul sa intervina", "statul sa ne apere"? De ce ALTE MILIOANE DE ROMANI nu au luat credite inCHF daca bancile le bagau pe gat? Pentru ca nu au fost LACOMI ca tine, "consumatrorule banacar". Nu mai consuma ca ai nasul rosu.

      De ce? Deoarece ce justitia romana, maghiara sau franceza considera ca "berea" a fost toxica, iar guvernele croat, polonez, maghiar au intervenit si obliga acum bancherii sa-si "bea berea", retardatule!

      Tipic pentru un imprumutat in CHF. Ii considerati bancheri sau prosti pe toti cei care nu sunt de acord cu insailarea voastra de minciuni.

      Smecherashule, acum ma faci pe mine retardat pentru ca iti arat adevarul. Cand ai dat spaga sa iei credit in CHF ii faceai retardati pe aia care se imprumutau in lei. "Ce retardati, sa plateasca rate si dobanzi asa mari"! Inteligentule, plateste-ti vila si nu mai cersi legi speciale ca sa fiti subventionati de stat sau de banci. Nu e nimic TOXIC in nicio un contract. Si s/ar putea sa nu-ti vina sa crezi dar la p[olonezi si la croati nu s/a intervenit in nici un fel, doar discuta poipulistii asa cum fa si in Romania Zamfir, Vass, Ponta, Teodorovici, iar la UNGURI S-A FACUT CONVERSIA LA CURSUL ZILEI. Au avut doar noroc ca au facut-o inainte de renuntarea la pragul de 1,2 la EURO/CHF. Nu era curs fix c8um cred prostii care se lasa condusi de Lungu Silviu si de DAN ci prag.  

      Si DAN manipuleaza si minte CU BUNA STIINTA (de asta e pacat) cand va intoxica cu articole scrise de el privind faprul ca bulgarii au curs fix LEVA/EURO de la aderare in UE. Ei aveau curs fix si inainte, leva/marca, nu are nici o legatura aderarea. Dar proatele cu copanele la vedere si functionarele analfabete de unde sa stie asa ceva cand nu stiu nici limba romana si se cred JEGMANITE? 

      Dan Cristian, felicitari, un punct de vedere corect, valid si la obiect.

      Anul acesta, Banca Națională a Ungariei a ajutat băncile comerciale să convertească si împrumuturile pentru nevoi personale și autoturisme acordate în franci elvețieni din rezervele sale.

      Băncile au efectuat conversia, la cursul de schimb din 19 august pentru 229.000 de contracte de credit în valoare de 305 miliarde de forinţi (1,1 miliarde de dolari) iar debitorii au beneficiat de SUBVENTII în valoare de 31 de miliarde de forinţi, care au fost suportate în mod egal de Guvern şi bănci.

      Măsura conversiei (creditelor din franci în forinți pentru achiziția de locuințe) din Ungaria s-a aplicat simultan cu decizia Curţii Supreme de la Budapesta, prin care au fost condamnate practicile bancare netransparente. Clauzele care permiteau băncilor din Ungaria să crească unilateral costurile creditelor au fost declarate abuzive şi acestea au fost obligate să restituie clienţilor sumele încasate în plus. Hotărârile instanţei maghiare au reprezentat cea mai mare parte din impactul de aproximativ 1.000 de miliarde de forinţi (3,2 miliarde de euro) asupra băncilor comerciale. Marja este cea iniţială, aferentă creditului în valută. Dacă nu exista, marja se calculeaza prin scăderea Libor din dobânda de la momentul acordării. Stipulat in legea conversiei.

      In plus, cursul francului din 7 noiembrie 2014 era de 256 forinti, fata de 310 forinti la cat a ajuns la 1 februarie 2015 (cand a inceput conversia), asadar cu 21% mai mic.

      Scopul legii din Croatia, lege adoptata in septembrie de Parlament, este de a-i pune pe detinatorii de credite in CHF in situatia in care ar fi obtinut de la bun inceput un credit in euro sau kuna.

      "Nu e nimic TOXIC in nicio un contract". Cum ramane atunci cu sentintele in mii de procese in favoarea debitorilor, recent in procesul ANPC vs OTP, sau in procesul colectiv contra BCR?... Chiar esti retardat!

      Pai atunci, daca e sa ii repuna in situatia in care ar fi obtinut de la bun inceput credit in kuna, sa le puna si dobanda de la kuna.

      Sau la noi, daca fac conversia la cursul leu/franc de la data acordarii, sa recalculeze toate ratele si sumele cu dobanzile in lei, ca sa fie corect fata de toata lumea. Altfel este incorect data de cei are au luat de la bun inceput in lei si au fost mereu buni platnici... 

      Ba da, comisioanele alea cretine aplicate lunar la sold sau modificarile unilaterale si netransparente ale marjelor alea clar nu isi au locul...

      Nu, nu, ei vor sa li se converteasca doar CHF la cursul de la data cand au dat spaga si au luat ilegal (credite de consum de la o banca ca sa aiba de avans si imobiliar de la alta chestie care ar trebui sa bage la racoare cativa angajati din banci care trebuiau sa verifice asta) creditul in CHF cu adeverinte de venituri false (ar trebui bagati la racoare cei care au obtinut creditul cu fals in acte). Nu vor sa se converteasca si dobanda la cea practicata la moneda in care vor sa-si converteasca creditul.

      Ei au fost mai smecheri decat "consumatorii de credite" in lei sau euro, au luat sume mai mari ca sa-si poata cumpara locuinte, si acum sunt mai smecheri decat toti ceilalti 19.900.000 de romani care nu au credite in CHF.  

      Ei vor sa li se converteasca creditul in lei dar dobanda sa fie FIXA si sa fie cea de la CHF. De aia ne si fac "retardatI" pe fata. Asa ne si cred: NOI - cei corecti - niste RETARDATI, EI - milogii pentru credite subventionate de stat sau banci - NISTE smecheri. Lacomia mereu nu o recunosc. Sectantul va fi trasnit de Dumnezeu pentru mincina, marturie mincinoasa si manipularea proastelor. Grecoaica e lacoma si hapsana pentru ca e in sangele lor. De proastele de romance doar se foloseste ca sa-si rezolve treaba cu apartamentul.  

      Pai vezi ca esti retardat?

      Procedura conversiei este urmatoarea: 

      - valoarea initiala a creditului in CHF va fi convertita in euro sau kuna, la cursul din data obtinerii creditelor; 

      - dobanda pentru noul credit convertit va fi cea aferenta creditelor in euro practicata de banca in momentul acordarii creditelor; 

      - graficul de rambursare a creditelor in CHF va fi inlocuit cu un grafic de rambursare nou, conform conditiilor de rambursare (la valoarea creditului convertit in euro si cu dobanda aferenta acestuia); 

      - sumele achitate de clienti pana acum aferente creditelor in CHF (cu exceptia restantelor) vor fi convertite, de asemenea, in euro sau kuna, la cursul din data achitarii fiecarei rate lunare; 

      - daca suma platita pana acum, convertita in euro, este mai mare decat suma ratelor ce ar fi trebuit platite conform noului grafic de rambursare rezultat in urma conversiei, diferenta va fi utilzata pentru plata urmatoarelor rate.

      Poate ca sunt eu retardat, dar tu chiar crezi ca cineva cu credit in franci elvetieni ar fi de acord sa i se converteasca in lei SI SA PLATEASCA DOBANDA LA LEI DE LA DATA CAND A LUAT CREDITUL? Si asta dupa ce camatarii i-au furat si abuzat cu tot felul de comisioane mincinoase?

      Cred ca nu eu sunt retardatul la o idee atat de proasta ca asta cu care ai venit.  

      Gigel, vad ca ai prins logica. Dobanda in lei, legata de ROBOR, sau in Euro, in functie de Euribor. Dupa ce sunt returnate sumele datorate pentru comisioane si marje abuzive. Iar cine vrea sa ramana pe CHF, in noile conditii, ramane pe CHF.

      pai si daca clientul achita anticipat imediat dupa trecerea la noul dae, banca ce mai castiga ?

      DAE e format, in principal, din marja fixa + indice de referinta. In toate cazurile, marja reprezinta profitul bancii. De ce ar mai refinanta cineva cand marja este in limitele de astazi?

      Fraiere care esti ,daca vii aici cu poezii decupate din presa si te crezi mare specialist in domeniu mai te uita in oglinda dimineata, poate te ajta cel de sus sa te indrepti pe alta cale. Pretentia ta de mare economist te induiseaza pana la lacrimi trecatorule. Hai sictir pagiatorule. Pana si numele sub care postezi este de imprumut lichea umana ce seti. mars de aici.

      Nimeni nu inteelege ce dejectii ai primit ordin de la camatari sa publici. Poate ar fi cazul sa te cauti la cap si sa incerci sa nu mai manipulezi macar o zi.

      Doamba Emilia Olescu nu le mai permiteti psihopatilor sa arunce cu dejectii la articolele pe care le semnati.Suboamenii trag cu injuraturi si jicniri din orice pozitii. 

      Ca sa sti si tu ca nu ar trebui sa judeci pe altii eu nu am mai avut posibilitatea sa- mi platesc creditul in euro dupa 3-4 ani. Solutia a fost sa- mi ofere un credit in franci si da i-am dat in judecata pt. comisioane. Am uitat sa-ti spun ca dupa un an mi-au majorat dobanda de la 6 la 9 si ceva. Te rog eu nu judeca pe altii ca nu ti se merita.

    sa se converteasca toate creditili in lei, tigri si alte maimute, si sa se plateasca dobanda la lei din anul in care ai inceput creditul, cu dae vreo 15%.

    1. DAE nu ramane constant. Scade cu indicele de referinta.

      La Euro dobanda era de 8-9%, la un Euribor de 4.5%. La creditele imobiliare in lei, dobanda nu se ridica la 15%. Poate la tigri si alte maimute. Cauta singur cat era Robor in 2007-2008 si DAE in lei.

      pastarnac, ia vezi tu cat e dae si mai pune si comisioane si marja si vezi unde ajungi castravete: robor a fost 8-9-10% + marja3-4%+comisioane duc lejer in 15%.

      Din categoria"stiati ca" 8+3=15, ca asa vreau io. Nici antinevralgicul nu te mai ajuta, fraiere legumicultor! Ati facut varza bancile. Dobanzile erau 11-12% in lei. Scazi ROBOR-ul si restul e al tau. De-o inghetata pe bat! Te-au facut astia...

    Grupul s-a erodat prin actiuni inutile si lipsite de efecte juridice, gen platile cu monede si altele. Eu am fost dat afara din grup pentru ca am indraznit sa contest competenta unor impostori ca New marco si Silviuls de la Banca Romaneasca, care sunt sustinuti neconditionat de liderii grupului doar pentru apetitul de dejectii emise in spatiul public. I-as sugera lui Dan Crsitian si grecoaicei s-o lase mai usor cu mesajele gen Leonidas la Termopile si de linsaj public la adresa unora ca Moise Guran, doar pentru ca au alta opinie ca ei, si sa se concentreze mai mult pe solutii posibile din salile de judecata, de acolo poate veni echitatea.

    1. omerta se aplica si la IP.

      Sa vedem, cenzura poate avea si efect de bumerang.

    L193/2000 privind clauzele abuzive se solicita tuturor creditelor, depozitelor și altor produse bancare din România. Cum îi spune și numele exista încă din anul 2000.

    În baza ei comisioanele de risc/administrare în sume nejustificate sunt declarate abuzive și se elimina din contracte. Tot în baza ei dobânzile calculate netransparent și la latitudinea discreționara a băncii sunt considerate clauze abuzive care se elimina de drept din contracte.  

    BNR știa de aceasta lege dar a închis ochii.  

    Acum justiția vine și aplica legea peste contractele ilegale promovate cu atâta infatuare de bănci și BNR. 

    Astfel apar contracte de credit fără dobânda! Apar returnării de sume încasate nejustificat.  

    ANPC ul este obligat prin lege sa facă acțiuni în încetare pentru alinierea tuturor contractelor la deciziile definitive a instanțelor.  

    Despre ce vorbim aici? Despre 15%? Despre garanții din partea statului?  

    Trebuie sa vorbim despre Lege! 

    1. Felicitări pt comentariu,scurt și la obiect

      Felicitări pt comentariu,scurt și la obiect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb