Anul 2012 a reprezentat pentru Zona Liberă Galaţi o perioadă foarte dificilă în care, pentru prima dată în ultimii ani, nu a fost concesionat niciun centimetru de teren, iar mai mulţi investitori importanţi şi-au reziliat contractele. Totuşi în acest context, Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi susţine că a fost înregistrat un profit brut record, ajungând la aproximativ 1,5 milioane de lei.
Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi, a declarat: "Fiind un an extrem de dificil din punct de vedere economic, cu o creştere economică de maxim 1-2% pe ansamblu naţional, Zona Liberă Galaţi a ales să atragă investitori mai mici dar cu efecte financiare rapide - contracte de închirieri şi nu concesionări, contracte de utilizare a regimului de zonă liberă şi contracte de cheiaj, respectiv de utilizare a danelor fluvio-maritime aflate în administrarea noastră. Astfel, deşi am fost puşi în dificultate de lipsa investitorilor de talie mare am reuşit să menţinem un nivel crescător al veniturilor încasate. Vorbim de circa 4,9 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de veniturile din 2011. În acelaşi timp, profitul brut a înregistrat o creştere de 17% faţă de cel obţinut în urmă cu un an, 2012 devenind cel de-al 7-lea an cu o creştere consecutivă a rezultatului financiar".
Domnia sa a adăugat că în prezent sunt în derulare doar 14 contracte de concesiune care produc efecte pe 49 de ani, iar suprafaţa de teren concesionată a scăzut la 560.346 metri pătraţi faţă de 647.320 cât era în 2011. Această scădere a fost generată de rezilierea contractelor cu diferiţi investitori printre care cel mai important este Goldex Industry. Firma chineză concesionase la Galaţi cinci hectare de teren pe care urma să construiască o linie de asamblare a tractoarelor marca "Hoyo".
• Speranţe mari pentru 2013: Discuţii cu investitori din fostele state sovietice
Deşi anul 2013 se anunţă, din perspectiva multor investitori, la fel de dificil din punct de vedere economic, Angela Ivan speră că în perioada următoare să încheie contracte de concesiune cu diferiţi investitori din fostele state sovietice care s-au arătat interesaţi de facilităţile oferite de Zona Liberă Galaţi.
Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi, a explicat: "Agenţii economici şi potenţialii investitori se află într-o stare de expectativă neputându-şi exprima optimismul faţă de o eventuală evoluţie pozitivă a ratei investiţiilor atrase în regim de zonă liberă la Galaţi. Totuşi din tatonările şi negocierile purtate la finalul anului 2012 cu diverse firme din fostele state sovietice dar şi alte state putem afirma că există interes din partea acestora urmând ca la sfârşitul primului trimestru al acestui an să confirme acest lucru prin noi contracte de concesiune încheiate. Zona Liberă Galaţi are un mare avantaj: reprezintă un punct pentru firmele care vor să pătrundă pe piaţa europeană".