ÎNTR-UN PROCES COLECTIV DESCHIS DE ANPC Bancpost, obligată de instanţă să elimine clauza de dobândă din contractele în CHF

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2018

Bancpost, obligată de instanţă să elimine clauza de dobândă din contractele în CHF

Pîrvu, ANPC: "Instanţa a hotărât că aceia care deţin contracte de credit pentru nevoi personale sunt îndreptăţiţi să solicite prin acţiuni separate restituirea sumelor calculate în plus ca urmare a constatării nulităţii clauzei specificate în sentinţă"

Bancpost este obligată de instanţă să elimine clauza de dobândă din contractele de credit în franci elveţieni (CHF), după ce a pierdut un proces colectiv pe clauze abuzive deschis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Con­sumatorilor (ANPC).

Decizia a fost pronunţată miercuri, 3 octombrie, şi arată, conform portalului Curţii de Apel Bucureşti: "Admite apelul declarat de către ANPC. Respinge apelul formulat de Bancpost SA ca nefondat. Schimbă în parte sentinţa atacată, în sensul că constată caracterul abuziv şi nulitatea clauzelor care au formularea celei prevăzute la art. 4.5 din contractele de credit (...) şi din celelalte contracte de credit în curs de executare. Menţine, în rest, celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Definitivă.".

Potrivit informaţiilor publice, art. 4.5 din contractele aferente subliniază: "Pe parcursul derulării contractului, cu excepţia perioadei menţionate la pct. 4.1, ban­ca îşi rezervă drep­tul de a modifica dobân­zile şi comisioanele bancare. Modificarea dobânzii va fi operată în luna de referinţă la data scadenţei prevăzute în contractul de credit.

Înştiinţarea împrumutatului privind modificarea dobânzilor şi comisioanelor bancare se face de către bancă prin afişare la sediul unităţii sau prin notificare scrisă. În cazul modificării dobânzilor se modifică şi graficul de rambursare. Împrumutatul poate accepta sau refuza modificarea. Neprecizarea punctului de vedere până la următoarea scadenţă a creditului de la data modificării dobânzii, comisioanelor şi taxelor bancare se consideră acceptare tacită. În situaţia neacceptării de către împrumutat a modificării dobânzii şi comisioanelor bancare are dreptul să denunţe unilateral contractul rambursând în avans creditul, comisioanele şi dobânzile aferente".

Articolul 4.1., invocat mai sus, menţionează: "Pentru perioada cuprinsă între data primei trageri din contul de credit şi 12 luni, rata dobânzii este fixă. După această perioadă, dobânda este variabilă".

Referitor la comisioane, contractele vizate arată: "Art. 4.10 - Pentru creditul acordat, împrumutatul va plăti următoarele comisioane:

Lit. b) comision de administrare lunară a creditului de 0,10% aplicat la valoarea soldului creditului".

Marius Pîrvu, preşedintele ANPC, subliniază, conform Agerpres: "Practic, instanţa a hotărât că aceia care deţin contracte de credit pentru nevoi personale sunt îndreptăţiţi să solicite prin acţiuni separate restituirea sumelor calculate în plus ca urmare a constatării nulităţii clauzei specificate în sentinţă".

Şeful ANPC a sfătuit toţi consumatorii cu contracte de credite în care există prevederi ce permit băncilor să mărească dobânzile unilateral să facă plângere la ANPC, urmând ca inspectorii din cadrul instituţiei să decidă eliminarea acelor prevederi din contracte.

Domnia sa a explicat: "Nu neapărat amenda este importantă. Sunt situaţii în care dăm avertisment, dar luăm alte măsuri. Noi putem lua măsuri prin care să suspendăm anumite lucruri, dăm întreruperi de activitate, sunt alte măsuri pe care le putem da. Deci nu doar amenda este importantă, ci măsura pe care o putem da. Aşa a fost şi în acest proces verbal. Măsura a fost de înlăturare a acelei clauze abuzive. Dacă dădeam doar amendă, această clauză rămânea în continuare, operatorul economic îşi plătea amenda, iar consumatorii rămâneau în continuare cu dobânzile plătite în plus. Prin modul în care s-a întocmit acest proces verbal, s-a emis acea măsură. Instanţa a hotărât că noi avem dreptate şi că acea măsură trebuie înlăturată din contractele de credit".

Amintim că, recent, ANPC a sancţionat drastic instituţia financiară pentru externalizările împrumurilor către entităţi din Olanda, banca urmând să plătească o amendă de 150.000 de lei şi să restituie debitorilor toate sumele achitate în ultimii zece ani cu titlu de dobândă şi comisioane aferente acestor împrumuturi.

Restituirea dobânzilor încasate ar depăşi suma de 300 de milioane de euro, conform unui document al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), care arată: "S-a constatat că, prin perceperea cu încălcarea prevederilor legale de către EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.), de sume de bani reprezentând dobândă, comision de administrare şi penalităţi, a fost creat un prejudiciu consumatorilor stabiliţi în România estimat la cel puţin 300 milioane de euro (...), prejudiciu estimat doar pentru perioada 2008-2015, perioadă pentru care s-au cercetat rapoartele anuale EFG New Europe Funding II B.V., fără a se avea în vedere perioada 2017- 2018 şi fără a se lua în calcul prejudiciul creat consumatorilor ca urmare a procedurilor de executare silită".

Bancpost, controlată de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasis.

Documentul citat subliniază că, în data de 28.03.2018, s-a constatat cesionarea creditelor aflate în portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.

Banca a contestat în instanţă acţiunea Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor.

În legătură cu acest subiect, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Inves­tigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CREDIT EUROPE BANK cand urmeaza a fi anchetata...???

    Intrebarea mea este....continuam sa achitam ratele lunare?Cum vom recupera sumele platite in perioada mentionata de dumneavoastra?Trebuie sa actionam pe cale juridica?

    Nu înțeleg de ce nu au fost controlate toate băncile. Referitor la Bancpost care nu mai funcționează ce s-a decis? Eu am sesizat ANPC încă din 2013 si i-a interzis Bancpost să mai încaseze comision de administrare . O perioadă a respectat decizia ANPC dar cu un an înainte de finalizare a creditului au reînceput perceperea comisionului de administrare pretinzând euribor si alte minciuni. Pot solicita restituirea acestui comision?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb