Între Brexit şi catedrală

Ziarul BURSA #Editorial / 26 noiembrie 2018

.

Pe 25 noiembrie 2018, într-o mohorâtă zi de duminică, opinia publică românească a fost surprinsă între marea de informaţii privind festivităţile legate de inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului la Bucureşti şi ştirile privind acordul celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai UE în privinţa textului aşa zisului "tratat de retragere" al Marii Britanii din UE. Trecut, prezent şi viitor în aceeaşi unitate de timp. Ca un făcut, în chiar ziua aleasă de BOR pentru a-şi reafirma preeminenţa asupra societăţii, deci şi a politicii, româneşti, politica globală şi-a făcut simţită influenţa iar Brexit-ul a transformat inaugurarea catedralei într-un fapt divers.

Ierarhii BOR şi-au dorit să pună inaugurarea catedralei neterminate în raport cu Marea Unire din 1 decembrie 1918. Paseismul şi naţionalismul - un sentiment nu tocmai creştin - BOR nu sunt surprinzătoare, dar Istoria a fost încă o dată, vorba lui Hegel, vicleană. Căci atribuirea ideii construirii catedralei primului patriarh român, Miron Cristea, nu este lipsită de ambiguităţi. Mai mult politician decât cleric, Miron Cristea - regent între 1927 şi 1930 şi prim-ministru între 1938 şi 1939 - a fost un om al secolului al XIX-lea rătăcit în secolul al XX-lea. Dar mai mult decât inadecvarea sa la lumea în care trăia, toleranţa sa faţă de mişcările fundamentaliste, care instrumentalizau politic ortodoxismul, au creat condiţiile derivei autoritare a României din secolul trecut. Mesajul naţionalist asumat implicit de BOR la inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului nu lasă prea mult spaţiu pentru o viziune europenistă.

Dar paseismul naţionalist nu pare, dat fiind contextul, a fi doar un accident de parcurs. Încercând să facă uitat rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018, BOR încearcă să preia controlul simbolic asupra festivităţilor de 1 Decembrie, pentru a se prezenta ca instituţia unificatoare a României. Dar momentul istoric nu-i este favorabil.

Una din posibile lecturi ale Brexit-ului ar fi că acesta marchează adevăratul sfârşit al Marelui Război, cel fără de care n-ar fi existat niciodată unirea teritoriilor de peste munţi cu Vechiul regat. Odată ce Marea Britanie revine la politica sa de izolare, se realizează o întoarcere de 180 de grade spre acel secol al XIX-lea care trezeşte nostalgia naţionalistă a liderilor iliberali de la Vladimir Putin la Recep Erdogan trecând prin Viktor Orban. O lume care ar putea deveni nesigură dacă Europa nu va reuşi să-şi păstreze unitatea şi să depăşească egoismele naţionale.

Sigur, acordul de duminică 25 noiembrie nu înseamnă că Brexitul va fi şi pus în practică. Urmează votul plin de suspans din parlamentul britanic, dar mai ales pregătirea discuţiilor cu privire la legăturile dintre UE şi Marea Britanie de după Brexit. "Declaraţia politică" aprobată la summit-ul de duminică nu constituie decât un nou început, căci negocierile formale privind un acord comercial nu pot începe decât după ce Brexit-ul se consumă.

Politica globală nu ţine cont de inaugurarea catedralelor, iar efectele sale vor fi resimţite de toţi, indiferent de viziunea lor despre lume. Prinşi între un trecut pe care unii vor să-l reînvie şi un viitor pe care nimeni nu-l poate împiedica să vină, românii vor trebui să reintre în Istorie. Altfel, riscă să se piardă între amintiri.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Am avut răbdarea și curiozitatea să citesc (pe sărite) editorialul. Păcatul meu, ce-i drept.

    Domnul nu se dezice nici cu această ocazie de internaționalismul său neomarxist mascat sub stindardul generos al europenismului.  

    Câtă tenacitate și cât eroism! :) 

    Avântul său revoluționar nu s-ar domoli probabil nici dacă ar fi scoase din dicționare cuvinte precum "national" și "biserica", de ce nu și data de 1 dec. din calendar. 

    Penibil marca Stefan Gheorghiu......

    1. Ma doare in spate de "politica globala " si de europenismul tau ,profesore! In CENTENAR ,INAUGURAREA "CATEDRALEI ,ESTE CEA MAI MARE REALIZARE A ROMANIEI..Am intrat in fine si noi in randul marilor natiuni,care aveau asemenea lacasuri de cult( cu si mai mare grandoare) inca din sec 2!Du-te si viziteaza EUROPA!( macar la nivel de turist!)

      Nene, consulta DEX-ul; inaugurarea se face la ceva finalizat. La noi s-a facut sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului.

    Prea mult tam-tam cu BREXIT-ul ! o sa vedeti ca lucrurile se vor aseza incet, incet in matca. Va fi o Europa ceva mai mica, dar poate mai inchegata si Mare Britanie "mai mica", mai izolata.

    Credeti ca izolarea este o solutie in era globalizarii?. Vom trai si vom vedea...... 

    1. Nu vor putea suporta 27 de state impactul ce-l va suporta/trebuie sa-l suporte Marea Britanie?.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb