Sectorul creşterii porcilor se va dezvolta simţitor, ca urmare a ridicării interdicţiei de a exporta carne de porc, ne-a spus Gheorghe Caruz, fost preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc. Potrivit domniei sale, faptul că ţara noastră a fost autorizată să comercializeze carne de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe va conduce la creşterea competitivităţii în domeniu: "Dacă vom exporta ne vom permite să concurăm şi cu firmele care importă carne de porc şi vom putea asigura, în final, necesarul intern de 11 milioane de capete". Potrivit domniei sale, până la sfârşitul anului viitor vor fi înfiinţate noi crescătorii de porci, ajungându-se, în câţiva ani, de la 4 milioane de capete la un efectiv de 11 milioane. În perioada 2009-2011, numărul de porci a scăzut de la 8 milioane la 4 milioane.
Domnul Caruz ne-a spus că societăţile care au rămas pe piaţă sunt pregătite să exporte carne şi produse preparate din carne de porc, "în ţările care vor da cel mai repede banii".
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră este autorizată să comercializeze şi să exporte carnea de porc pe piaţa intracomunitară şi în ţările terţe, au anunţat, ieri, reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Decizia a fost adoptată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor, care s-a desfăşurat la Bruxelles, în data de 6 decembrie 2011. În acest context, participarea României cu carne şi produse din carne de porc la comerţul intracomunitar şi exportul către ţările terţe se va realiza după publicarea Deciziei în Jurnalul Oficial European.
La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat atât Programul Naţional de Monitorizare şi Control al Pestei Porcine Clasice în România, cât şi sistemele de biosecuritate şi trasabilitate dezvoltate în cadrul sistemului canalizat.
Ministrul de resort Valeriu Tabără a purtat personal discuţii pe această temă cu John Dalli, Comisarul European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului şi cu Dacian Cioloş, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
"Această reuşită se datorează eforturilor de peste un an de zile, iar acest accept, care trebuie conservat prin toate măsurile de securitate sanitare-veterinare, certifică faptul că în perspectiva imediată vor beneficia de această măsură cât mai multe ferme crescătoare de porci, unităţi de procesare a cărnii de porc şi a preparatelor din carne de porc. Reluarea exporturilor înseamnă relansarea sectorului cu efecte benefice asupra dezvoltării şi a valorificării producţiei de cereale şi plante tehnice", a declarat Valeriu Tabără.
Canalul securizat pentru comerţ intracomunitar presupune stabilirea unei reţele de ferme, abatoare şi unităţi sigure care îndeplinesc toate cerinţele de biosecuritate şi trasabilitate, din care să poată fi comercializată carnea de porc pe piaţa europeană şi extraeuropeană.
În prezent, sunt 49 de unităţi de producţie şi un abator care au fost aprobate în cadrul sistemului canalizat, pentru care este estimat un export pentru anul 2012 la nivelul producţiei de peste 20.000 de tone echivalent carcasă. Autorităţile se aşteaptă ca importurile de carne de porc să scadă şi să crească procentul de export, pentru echilibrarea balanţei comerciale la acest produs.
Datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale arată că în anul 2010 producţia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone în viu, iar în primele zece luni ale anului 2011 datele operative indică o producţie de aproximativ 365.000 tone în viu. Importul de carne de porc s-a ridicat, anul trecut, la circa 200.000 de tone de carne de porc, iar în primele opt luni ale anului 2011 cantitatea importată a fost de 106.000 de tone de carne de porc.