INVESTIGAŢIA ASUPRA DECLARAŢIILOR SENATORULUI FLORIN CÎŢU, FINALIZATĂ ASF: "Nu sunt întrunite condiţiile pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2017

ASF: "Nu sunt întrunite condiţiile pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat, în urma analizei privind declaraţiile senatorului Florin Cîţu, referitoare la introducerea unei taxe pe activele bancare, că nu sunt întrunite condiţiile impuse de cadrul legal pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei prin diseminarea de informaţii false sau înşelătoare, astfel cum aceasta este definită în Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, conform unui comunicat al instituţiei.

ASF demarase investigaţia, după declaraţiie lui Florin Cîţu, de la finalul lunii august, despre introducerea unei taxe pe bănci, care au fost infirmate ulterior de oficiali.

Florin Cîţu declara, în august, citat de presă: "Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa banilor la buget. Totul începe cu o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active".

Ideea a fost reluată apoi pe mai multe canale TV, Cîţu insistând pe efectele acestei măsuri date ca sigure, în special pe faptul că deponenţii şi debitorii băncilor vor suferi la rândul lor (scad dobânzile la depozite şi cresc cele la credite), dar şi statul care se va împrumuta mai scump.

Ulterior, Guvernul, prin vocea Premierului Mihai Tudose, într-o declaraţie pentru Bloomberg, apoi ministrul de Finanţe au infirmat, a doua zi, zvonul, negând taxarea activelor băncilor.

La data respectivă, acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti au reacţionat dur, după declaraţiile senatorului.

O evoluţie similară avusese loc pe bursă şi atunci când Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a anunţat desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii. Şi atunci, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat cazul şi a concluzionat că nu a existat un abuz sau o manipulare a pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate face ASF publica si motivarea deciziei sa intelegem si noi de ce n-a fost manipulare...

    1. Nu a fost manupulare ci doar prostie in lupta politica interna de la noi. Ideea unei taxe pe cifra de afaceri in mediul economic s-a vehiculat destul de mult, inclusiv de catre guvern si PSD asa incat in acest context declaratiile lui Catu nu sunt complet lipsite de temei. Ceva foc a existat pentru fumul prezis de Catu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb