Regia Autonomă Judeţeană de Apă-Canal (RAJAC) Iaşi se pregăteşte să recepţioneze lucrările de modernizare a Staţiei de Tratare a Apei Chiriţa. Demarat în urmă cu aproximativ patru ani, acest obiectiv de investiţii a necesitat o finanţare de 10,5 milioane de euro, 75% din sumă fiind asigurată de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului ISPA. Diferenţa de bani a reprezentat contribuţia RAJAC. Ioan Toma, managerul RAJAC Iaşi, ne-a declarat: "Prin modernizarea acestui obiectiv, vom putea să asigurăm ieşenilor o calitate mai bună a apei preluată din Prut. În acest moment, la Staţia Chiriţa, este tratată apa distribuită pentru o treime dintre ieşeni, dar în perspectiva apropiată vom extinde această arie de distribuţie".
În urma lucrărilor de modernizare, Staţia de Tratare a Apei Chiriţa va funcţiona la parametri de calitate de nivel european. Astfel, apa pompată din râul Prut va fi tratată cu clorură ferică, analizele efectuate în urma utilizării acestei soluţii fiind mai bune decât în cazul tratării cu sulfat de aluminiu, cum se proceda până acum. De asemenea, staţia va beneficia de treapta terţiară de tratare, va putea detecta substanţele nocive în cazul poluării cu pesticide, iar capacitatea de tratare va fi de 1.150 l/s.
La recepţia lucrărilor de modernizare a Staţiei de Tratare Chiriţa, programată pentru data de 20 martie, sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, precum şi oficiali ai Uniunii Europene şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În prezent, RAJAC furnizează servicii de alimentare cu apă în aproape toate localităţile judeţului Iaşi şi, parţial, şi în judeţul Neamţ. Regia a încheiat anul trecut cu un profit net de peste 9 milioane de lei. Pentru acest an, RAJAC are prevăzut un buget de cheltuieli de 86,4 milioane lei, bani care vor fi destinaţi finanţării lucrărilor demarate în anii trecuţi, prin programul ISPA, dar şi a obiectivelor noi de investiţii, estimate la peste 7,7 milioane lei.
Pentru următorii doi ani, RAJAC şi-a propus să finalizeze investiţii în valoare totală de peste 66 milioane de lei, constând în modernizări ale unor staţii de tratare şi pompare a apei, precum şi în retehnologizarea staţiei de epurare. Din surse proprii, regia a prevăzut, pentru acest an, investiţii de peste 20 milioane de lei, pentru schimbarea conductelor pe străzile Sărăriei şi Ştefan cel Mare, amenajarea Bazei de aprovizionare a regiei şi înlocuirea reţelei de distribuţie din cartierul ieşean Tătăraşi.
Regia se va transforma în societate comercială pe acţiuni, denumirea noii companii urmând să fie "Apa Vital" SA Iaşi. Pachetul majoritar de acţiuni va fi deţinut de către Consiliul Judeţean Iaşi. În prezent, capitalul social al RAJAC, în valoare de 102,7 milioane de lei, este deţinut în totalitate de către administraţia judeţeană. Odată cu finalizarea documentaţiei necesare transformării în societate comercială, capitalul social al noii companii se va majora prin emiterea a două milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 100 de lei fiecare. Fiecare dintre comunele Iaşiului va putea achiziţiona între una şi 50.000 de acţiuni.