Compania Radiocom - furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România, lider de piaţă în domeniul broadcasting-ului, a investit 12 milioane de euro în trei sedii, a declarat, ieri, directorul general al Radiocom, Mircea Cazan. "Această investiţie reprezintă sediul administrativ al Radiocom precum şi cel tehnic şi al sucursalei Bucureşti care se întinde pe 10.000 de metri pătraţi. De asemenea, investiţia prevede şi turnul de radiocomunicaţii 140 de metri plus toate echipamentele de ultimă generaţie", a precizat Cazan, citat de Agerpres.
Fondurile alocate pentru noul sediu al Radiocom au fost obţinute din credite bancare. Potrivit sursei citate, prin finalizarea acestui proiect de investiţii a fost obţinută independenţa Radiocom faţă de Romtelecom în ceea ce priveşte locaţiile tehnice şi de transmisie, realizarea unor economii importante prin funcţionarea în staţii proprii şi încetarea plăţilor de chirii, care se ridicau la zeci de mii de euro. Compania preconizează pentru 2008 o cifră de afaceri de 307 milioane de lei şi un profit din exploatare de 15 milioane lei.
Directorul general al societăţii a precizat că, din cauza creditelor pe care le are compania şi diferenţei de curs valutar pe moneda americană, compania va înregistra o pierdere în 2008.
În prezent, Radiocom a încheiat un program extins de modernizare în vederea creşterii competitivităţii, program început în anul 2001, care include mai multe proiecte printre care lansarea transmisiei digitale a programelor de radio şi care asigură furnizarea de servicii cu valoare adăugată (imagini, informaţii de trafic, apeluri de urgenţă).
Valoarea totală a acestui program de investiţii se ridică din 2001 şi până în prezent la aproximativ 300 de milioane de dolari. "Suma a fost obţinută din credite, pentru circa 180 de milioane de dolari din suma totală fiind obţinute garanţii guvernamentale", a spus Cazan.
Radiocom are de rambursat aceste credite până în anul 2019. De asemenea, programul a inclus modernizarea emiţătoarelor de unde scurte, care a permis recepţionarea de către ascultătorii de pe tot globul în condiţii de calitate excepţională a programelor de radio, introducerea televiziunii digitale terestre în România, prin intermediul a două proiecte pilot care asigură recepţia programelor în format digital în Bucureşti şi o parte din Transilvania. Modernizarea reţelei de emiţătoare care a permis recepţionarea programului TVR2 al televiziunii naţionale de către 96 la sută din populaţia Româ-niei.
În cadrul programului a fost modernizat Centrul de Comunicaţii prin Satelit Cheia, cea mai importantă poartă de intrare şi ieşire pentru transmisii de date, voce, radio şi comunicaţii video din România şi a fost realizat Centrul Naţional de Comunicaţii al Radiocom. Infrastructura Radiocom susţine sectorul de radiocomunicaţii din România, cu o reţea de radiorelee digitale, o alta de acces punct-multipunct în frecvenţele de 3,5 GHz şi 26 GHz, precum şi cu o reţea de voce. Compania deţine propria staţie de sol pentru comunicaţii prin satelit, care permite interconectarea reţelei telefonice tradiţionale şi transmisia de programe TV. Serviciile oferite de Radiocom se adresează, în principal, segmentului business: Internet, VPN, linii închiriate, telefonie naţională şi internaţională şi servicii integrate de comunicaţii (telefonie, videoconferinţe, servicii de comunicaţii prin satelit). Radiocom dispune de o reţea de radiorelee, formată din peste 2.600 km de legături digitale de mare capacitate.