Comisia Europeana a aprobat, în cursul acestei săptămâni, încă două proiecte majore în sectorul de apă - apă uzată, pentru judeţele Sibiu şi Tulcea. Acestea vor beneficia de finanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu. Investiţiile, în valoare de aproximativ 204 de milioane de euro, au în vedere extinderea, modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea şi modernizarea staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare, precum şi creşterea calităţii serviciilor publice de apă şi canalizare. Peste 197.000 de locuitori din cele două judeţe vor beneficia de aceste investiţii, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Valoarea proiectului din judeţul Sibiu este de aproximativ 90 de milioane euro. Investiţia va fi realizată în localităţile Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni. Populaţia beneficiară este de 76.000 locuitori. Valoarea investiţiei pentru judeţul Tulcea este de aproximativ 114 de milioane de euro. Localităţile incluse în proiect sunt Tulcea, Sulina, Isaccea şi Măcin. Populaţia beneficiară se ridică la 121.000 de locuitori. Autorităţile estimează că lucrările de investiţii vor fi realizate în perioada 2008 - 2013.
Ca urmare a aprobării acestor două proiecte, numărul investiţiilor majore de mediu aprobate de Comisia Europeană pentru România sunt în număr de şase. Sectorul apă şi apă uzată va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate prin POS Mediu (60%), deoarece este domeniul care necesită investiţii majore în vederea conformării cu standardele europene. Pentru acest sector, vor fi finanţate proiecte mari de infrastructură, care acoperă mai multe localităţi la nivel regional.
POS Mediu reprezintă documentul de programare a Fondurilor Structurale şi de Coeziune, care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene în vederea dezvoltării sectorului de mediu în Romania, în perioada de programare 2007 - 2013. Programul are alocate aproximativ 5,6 miliarde de euro şi este co-finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC).