Investiţii în imobiliare: 15 sfaturi utile

J.P.
Miscellanea / 7 ianuarie 2021

Investiţii în imobiliare: 15 sfaturi utile

O investiţie în domeniul imobiliar este o decizie care trebuie foarte bine analizată din mai multe puncte de vedere deoarece implică sume de bani considerabile, efort, timp şi implicare. Pentru a diminua cât mai mult riscurile trebuie să urmezi nişte paşi.

1. Documentează-te

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a începe orice tip de investiţie este documentarea. Ca să te informezi poţi citi cărţi, diverse ghiduri, blog-uri despre experienţele altor persoane. Dacă te documentezi corect în privinţa investiţiilor pe piaţa imobiliară vei putea diminua cât mai mult riscurile. O altă sursă de documentare sunt persoanele care au experienţă în acest domeniu.

Investiţiile imobiliare necesită o organizare bună. După ce reuşeşti să o realizezi, va fi nevoie lună de lună de monitorizare ca să ajungi la profitul dorit. Doar documentându-te de la început poţi evita anumite situaţii neplăcute.

2. Colaborează

Dacă nu dispui de suficient de multe fonduri pentru achiziţia unei locuinţe despre care eşti convins că ar genera profitul dorit, poţi începe o colaborare cu persoane care au aceleaşi viziuni ca tine şi înţeleg cum funcţionează acest sector.

Indiferent de investiţia pe care urmează să o faci, dacă te asociezi cu cineva este nevoie să alegi persoane ce cunosc cel puţin la fel de bine ca tine acest domeniu.

3. Stabileşte obiectivele financiare

O investiţie imobiliară este o afacere pe termen lung, aşa că trebuie să ştii de la început ce aşteptări ai din punct de vedere financiar şi motivaţia unei astfel de investiţii. Odată ce scopul este clar, obiectivul este bine determinat. O sumă de bani care este investită într-un imobil, apartament sau teren are rolul de a valoriza şi de a conduce la profit, prin achiziţia acelei proprietăţi.

Care sunt obiectivele tale din punct de vedere financiar? Ce aşteptări ai în urma achiziţiei unei proprietăţi imobiliare? Ceea ce vei realiza prin achiziţia proprietăţii te va aduce mai aproape de realizarea obiectivelor tale financiare? De aceste date vor depinde acţiunile ce urmează să le întreprinzi.

Investiţii în imobiliare: 15 sfaturi utile

4. Nu uita de taxe şi comisioane

Este necesar să iei în calcul şi taxele şi comisioanele ce trebuie plătite la achiziţia sau vânzarea unei locuinţe.

Sunt multe taxe şi comisioane la achiziţie şi trebuie să ai în vedere acest aspect. Acestea trebuie plătite la achiziţia sau la vânzarea unei locuinţe, şi trebuie aduse în discuţie înainte de a face efectiv investiţia.

Impozit pe profit, notar, TVA (dacă este locuinţă nouă), impozit pe locuinţă, asigurare, comisioane la bănci, dacă mergi pe varianta de credit, toate aceste sunt cheltuieli pe care trebuie să ţi le calculezi şi care duc la o scădere a veniturilor.

5. Alege-ţi chiriaşii cu atenţie

Dacă doreşti să faci investiţii imobiliare cumpărând locuinţe şi închiriindu-le, va trebui să fii foarte atent la chiriaşii pe care îi alegi.

Există riscuri pe care trebuie să ţi le asumi, spre exemplu chiriaşii ţi-ar putea distruge imobilul şi te vei trezi că la final de perioadă contractuală ai de făcut investiţii serioase pentru remedierea pagubelor produse. De asemenea, trebuie să ai grijă ca facturile la utilităţi din fiecare lună să fie plătite fără întârziere, pentru a nu avea penalităţi.

Pentru evitarea posibilelor neplăceri poţi face un contract de închiriere bine pus la punct, care să poată fi folosit în cazul în care lucrurile nu decurg aşa cum v-aţi înţeles.

6. Alege cu grijă proprietăţile

O etapă esenţială este vizionarea potenţialelor proprietăţi scoase la vânzare. Investiţia ta este pe termen lung, de aceea trebuie mereu să te gândeşti şi la viitor.

Oricât de tentant ar părea, niciodată nu trebuie aleasă prima ofertă, uneori trebuie văzute multe proprietăţi pentru a decide în mod corect.

Ideal ar fi să investeşti în proprietăţi imobiliare din cartierele care le oferă oamenilor toate condiţiile de care aceştia au nevoie. Te vei asigura în acest fel că investiţia va fi profitabilă.

Tot ideal este să investeşti în oraşele cu potenţial mare de creştere precum: Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi etc. Acestea sunt oraşe care cresc constant ca număr de locuitori şi atrag locuitori din judeţele învecinate.

7. Studiază preţul zonei

Înainte să faci o investiţie imobiliară trebuie să te informezi dacă locuinţa pe care urmează să o achiziţionezi este mai ieftină sau mai scumpă decât celelalte oferte şi dacă merită să o pui la punct şi să o vinzi sau ar fi mai bine să faci o investiţie pe termen lung şi să o închiriezi. După acest pas trebuie să calculezi în câte luni de chirie ţi-ai amortiza investiţia imobiliară. Aici trebuie să iei în calcul şi eventualele pierderi pe care le-ai avea dacă chiriaşul ar pleca, iar tu nu ai găsi altul câteva luni.

După ce ai toate aceste cifre vei putea spune că faci o investiţie calculată, asumându-ţi anumite rezultate şi riscuri.

8. Informează-te

Află care este istoricul locuinţei, dacă i se aplică vreuna dintre legile de restituire a proprietăţii foştilor deţinători, care este starea blocului, dacă are risc seismic sau nu, ori dacă există imobile cu risc seismic în jur.

Locuinţa are cadastru, intabulare? Există datorii lăsate de fostul proprietar către diverşi furnizori de servicii?

Toate aceste informaţii sunt extrem de importante şi este bine să le cunoşti înainte de a face orice fel de investiţii imobiliare.

9. Încearcă să negociezi preţul

Nu uita şi de negociere pentru că aproape orice proprietate scoasă la vânzare vine cu un preţ negociabil. Mai mult sau mai puţin, dar aproape sigur vei putea reduce preţul de achiziţie dacă eşti hotărât să cumperi locuinţa în cauză. Există şi o limită. Dacă consideri totuşi că preţul este decent, în urma calculelor, atunci nu este necesar să forţezi negocierea.

10. Priveşte locuinţa ca pe o investiţie imobiliară

Trebuie să te gândeşti la faptul că nu tu vei sta în locuinţa respectivă atunci când te decizi cu privire la una. Rostul achiziţiei este acela de a genera profit. Încearcă să priveşti lucrurile cât mai distant şi asigură-te că ştii din start care va fi scopul final al proprietăţii.

Ţine cont şi de posibilele investiţii pe care trebuie să le faci atunci când achiziţionezi o locuinţă. Va fi nevoie uneori să schimbi aspectul unui imobil, de aceea trebuie să iei şi acest lucru în considerare.

11. Evită proprietăţi cu probleme majore

Analizează foarte atent locuinţa înainte să o cumperi. De multe ori e necesar să investeşti mult prea mulţi bani pentru a reuşi să dezvolţi o proprietate decentă. Din această cauză, toate calculele făcute în prealabil ar putea fi date peste cap.

12. Diversificare

Nu uita să îţi diversifici cât mai mult investiţiile, astfel încât să-ţi diminuezi şansele de a pierde bani.

Poţi face acest lucru investind în alte zone cum sunt alte oraşe sau chiar ţări. Investind în multe zone, vei putea să diminuezi aşadar orice fel de risc. În acelaşi timp îţi vei proteja şi portofoliul împotriva volatilităţii pieţelor locale.

13. Stabileşte valoarea investiţiei

În momentul deciziei de a investi în imobiliare, trebuie stabilită suma care va fi investită în proprietate, ca valoare finală a investiţiei. Trebuie sa fie luate în calcul diferite cheltuieli adiacente investiţiei propriu-zise, reprezentând plata serviciilor de consultanţă, un eventual comision pentru încheierea tranzacţiei, plata cheltuielilor notariale ocazionate de cumpărarea proprietăţii etc. Este important ca tranzacţia să se încadreze în suma stabilită, oricât de tentante ar fi alte proprietăţi mai scumpe, dar care vor impune cheltuieli mai mari.

14. Creditarea este o soluţie

Investiţia în imobiliare prin credite ipotecare poate fi o soluţie spre care să te orientezi. O astfel de abordare poate fi profitabilă, iar dacă rata lunară este de 200 de euro, locuinţa fiind închiriată pentru 250 de euro, atunci te vei bucura de un profit. Deşi sumele nu vor fi atât de mari, te vei bucura totuşi de un profit atunci când vei trage linie la finalul anului.

15. Asigurarea locuinţei

Asigurarea locuinţei îţi va reduce din randament, dar este importantă pe termen lung. Este bine să fii pregătit pentru orice problemă majoră: cutremur, foc etc. Pagubele pot fi uriaşe fără o asigurare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Vorba multa si fara fond!

    Ce este cu articolul asta? 

    Au zis aia din imobiliare sa mai dati bine pe net ca nu au vanzari? 

    "incearca sa negociezi pretul" ce sfat e asta? cu incearca? Nu exista incearca ci negocieaza pretul punct! 

    - nu te arunci in piata unde este umflare speculativa, nu ai loc la achizitii corecte si consum timp valoros, cu tehnologia de astazi gasesti foarte repede pietele ce au randamente reale ci cele ce au speculative. 

    Acest articol este foarte gol dar cu un titlu de "click"! 

    Cand cismarul si mitica de la colt vorbesc de investit in imobiliare inseamna ce tre sa faci exit sau sa schimbi piata /zona!

    1. semnat comenturi "cretine"

      Există undeva în România la momentul actual vreo zona în care nu este umflare speculativă în imobiliare? Nu aș prea zice.

      Deschiderea băncilor în acordarea creditelor corelată cu inconștiența multora din cumpărători a dus la o creștere nesustenabilă a prețurilor. Nici nu mai vorbesc de influența statului (prin diverse programe idioate) sau de faptul că piața e complet nereglementată, iar agenții și dezvoltatorii au practici care prin alte țări sunt ilegale. 

      Amânarea ratelor nu face decât să amâne inevitabilul. Cei care au sperat că după 6 luni vor reveni la „normal” s-au înșelat. 

      exista!

      daca nu sti sa faci calcule nu ai cum sa vezi oportunitatile din piata! 

      Sunt zonele care nu sunt popularizate pe net! 

      Sunt zone ce nu sunt afisate pe siteurile de specialitate, sunt zone unde investitorii planteaza semintele si asteapta sa culeaga roadele ! 

    aaa si ...

    Nu au mai fost atinse maximele de vanzari de prin 2017!!!! 

    Asta pentru aia care abereaza ca imobiliarele duduie! 

    Nu duduie nimic! 

    Peste suta de mii de apartamente goale in tara, in timp ce altii stau cu parintii sau bunicii ce urmeaza sa moara pe alt ciclu depresiv economic in 3-7 ani (conform piramidei populatiei) si o acutizare mai severa pana in 2035! 

    Daaaa.... investeste in imobiliare :))) 

    Mai bine investeste in afaceri cu cavouri, cosciuge, costume!!! acolo rate de recuperari curate si fara colaterale! 

    semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb