INVESTIŢIILE AU CRESCUT CU 12%, ANUL TRECUT Dochia: "Firmele autohtone au susţinut creşterea investiţiilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 martie 2013

Dochia: "Firmele autohtone au susţinut creşterea investiţiilor"

Investiţiile străine directe - la cel mai mic nivel din ultimii zece ani

Analiştii: "Guvernul ar trebui să acorde mai multă atenţie mediului investiţional autohton"

Investiţiile realizate în economia naţională au crescut cu 12,3%, anul trecut faţă de 2011, potrivit datelor provizorii transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus că avansul înregistrat în sectorul investiţional vine din partea mediului privat românesc, subliniind: "În prima parte a anului trecut a fost înregistrată o creştere a volumului de investiţii stimulată de programele investiţionale guvernamentale, care au încetat, însă, în a doua parte a lui 2012. Acest lucru înseamnă că, spre finalul anului, creşterile investiţionale au venit din mediul privat. Având în vedere că investiţiile străine au totalizat doar 1,6 miliarde euro - cel mai scăzut nivel din ultimii ani - creşterile au avut loc în mediul românesc. Cel mai probabil au fost o serie de firme mici care au făcut investiţii, anul trecut".

Aurelian Dochia consideră că Executivul ar trebui să acorde o atenţie mai mare oamenilor de afaceri din ţara noastră, subliniind că acest lucru nu presupune acordarea de ajutoare băneşti firmelor autohtone: "Societăţile cu capital românesc ar trebui încurajate de Guvern, acest fapt neîn-semnând că statul trebuie să le dea bani, pentru că ştim că nu are de unde. Mai degrabă ar trebui luate măsuri organizatorice cu privire la mediul investiţional şi la cadrul legis-lativ. În economia românească, exis-tă o problemă foarte mare: multe structuri de producţie s-au destructurat în ultimii ani şi nu se mai pot regla fără iniţiativă guvernamentală".

Ar trebui formate unele clustere de afaceri, despre care se vorbeşte de mult timp, dar care nu se pot constitui fără o iniţiativă a Guvernului. De asemenea, ar putea fi reconstituite lanţurile cu valoare adăugată, pentru că, de multe ori, nu există o integrare a producătorilor în lanţul comercial".

Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că mediul de afaceri româ-nesc merită mai multă atenţie din partea Guvernului.

Domnia sa ne-a declarat: "Anul trecut, investiţiile în economie au depăşit 75 miliarde lei. Din această sumă, doar circa 7,2 miliarde lei (n.r. 1,6 miliarde euro) reprezintă investiţiile străine, adică sub 10%, restul de peste 90% fiind investiţii autohtone. Chiar şi în aceste condiţii, Guvernul nu dă nicio atenţie mediului investiţional românesc, fiind interesat doar de investitorii străini".

Cea mai mare parte din investiţii, respectiv 42%, au fost făcute în industrie, circa 32% reprezentând investiţiile din comerţ şi 19,5% - cele din construcţii. În ultimul trimestru al lui 2012 comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 5%. Această creştere a fost înregistrată la elementele de structură utilaje - inclusiv mijloace de transport - (cu 15,9%) şi la alte cheltuieli (cu 11,2%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 6,7%.

În aceeaşi perioadă, a fost constatată o creştere a ponderii utilajelor în total investiţii cu 4,5 puncte procentuale, potrivit INS. Ponderea investiţiilor în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 4,9 puncte procentuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb