Investiţiile în AI în regiunea EMEA se vor dubla

A.B.
Miscellanea / 13 februarie

Investiţiile în AI în regiunea EMEA se vor dubla

Liderii de afaceri şi factorii de decizie din departamentele IT din regiunea EMEA au raportat cel mai mare grad de satisfacţie în ceea ce priveşte proiectele de inteligenţă artificială la nivel global în ultimele 12 luni, ceea ce a determinat o creştere cu 104% a investiţiilor în inteligenţă artificială preconizate pentru acest an, potrivit unui nou studiu realizat de Lenovo. Studiul AInomics CIO Playbook 2025, elaborat de IDC, a constatat că, deşi investiţiile şi încrederea în inteligenţa artificială continuă să crească, există în continuare provocări majore legate de instruirea personalului, calitatea slabă a datelor şi iniţiativele de scalare.

Analiza, la care au participat 620 de lideri de afaceri şi factori de decizie IT din cadrul unor companii de dimensiuni medii şi mari din regiunea EMEA, a relevat faptul că 94% dintre proiectele de inteligenţă artificială derulate în ultimele 12 luni au răspuns cel puţin aşteptărilor, iar aproape o treime (31%) le-au depăşit, dublu faţă de procentul înregistrat în America de Nord (16%). Regiunea este, totodată, cea mai optimistă în privinţa utilizării inteligenţei artificiale, 55% dintre echipele de management având o părere pozitivă despre potenţialul acesteia, iar 10% dintre acestea declarându-se "foarte entuziaste".

Concomitent cu acest grad ridicat de satisfacţie, se produce şi o schimbare a priorităţilor în ceea ce priveşte investiţiile în AI, deoarece companiile încearcă să identifice zonele în care aceasta va avea cel mai mare impact. Inteligenţa artificială generativă va fi principala prioritate în materie de AI în următoarele 12 luni, înregistrând o creştere de aproape patru ori, de la 12% la 44%, în detrimentul platformelor de inteligenţă artificială predictivă şi interpretativă.

În ceea ce priveşte alte tehnologii AI, aplicaţiile integrate AI au reprezentat domeniul în care s-au făcut cele mai mari investiţii în ultimul an. În prezent, companiile îşi concentrează investiţiile pe dezvoltarea şi gestionarea modelelor AI (32%), în creştere cu 10% faţă de ultimele 12 luni. Această evoluţie survine pe fondul creşterii ponderii bugetelor IT alocate AI de la 13% la 20%. Interesul pentru serviciile profesionale de inteligenţă artificială este, de asemenea, în creştere în rândul companiilor din regiune, depăşind nivelul actual de utilizare de 27%, iar alte 72% explorează (19%) sau plănuiesc (53%) să implementeze astfel de instrumente.

Ascensiunea puternică a inteligenţei artificiale generative este rezultatul unui şir de iniţiative pilot şi proiecte de succes din ultimul an. Deşi studiile anterioare au raportat că există motive de îngrijorare cu privire la limitările de capacitate ale modelelor AI, acestea par să fi fost depăşite, iar companiile se simt acum în largul lor în ceea ce priveşte implementarea acestei tehnologii şi valorificarea beneficiilor oferite de aceasta.

În pofida entuziasmului şi a creşterii gradului de adopţie, este nevoie de un efort susţinut pentru a valorifica întregul potenţial al AI în regiunea EMEA. În cazul proiectelor AI care nu răspund aşteptărilor, principalele motive invocate au fost legate de provocările privind scalarea AI (30%) şi problemele legate de calitatea datelor (29%). Chiar dacă 46% dintre companiile din EMEA dispun de politici de guvernanţă, gestionare a riscurilor şi conformitate (GRC) în materie de AI, 26% raportează că gradul de punere în aplicare a acestora este limitat, iar 22% dintre companiile din regiune nu intenţionează să instituie o politică GRC în materie de AI, cea mai mare pondere regională la nivel global.

Greg Smith, director executiv şi director general, EMEA Lenovo Solutions & Services Group a declarat: "În contextul unui nivel ridicat de entuziasm în jurul AI în regiune, companiile trebuie să depună eforturi susţinute pentru a depăşi obstacolele care stau în calea adopţiei şi integrării acesteia, pentru a evita deziluziile şi a obţine o rentabilitate a investiţiilor. Încrederea liderilor creşte rapid şi se orientează către o abordare diversificată cu modele precum AI-as-a-Service. Utilizarea expertizei şi a serviciilor profesionale adecvate va contribui la maximizarea succeselor generate de inteligenţa artificială, facilitând o adopţie ţintită care permite rezolvarea provocărilor de business şi favorizează creşterea."

În încercarea de a depăşi aceste obstacole, companiile se confruntă cu patru factori la fel de presanţi în asigurarea unei implementări AI de succes: suveranitatea şi conformitatea datelor (32%), uşurinţa integrării AI în cadrul sistemelor şi proceselor existente (32%), instruirea şi perfecţionarea angajaţilor (31%) şi accesul rapid la date de calitate (31%).

În privinţa echipamentelor hardware care permit utilizarea AI în cadrul companiilor, 65% dintre organizaţiile din regiunea EMEA utilizează arhitectura on-prem sau hibridă ca arhitectură principală, iar 18% utilizează cloud-ul public. În plus, 10% dintre organizaţiile din EMEA folosesc deja pe scară largă PC-uri cu inteligenţă artificială, 25% testează în prezent PC-uri cu inteligenţă artificială, iar alte 65% planifică sau evaluează integrarea acestor dispozitive în viitorul apropiat pentru a-şi maximiza capacităţile de inteligenţă artificială.

Giovanni Di Filippo, Preşedinte pentru EMEA, Infrastructure Solutions Group la Lenovo a explicat: "Pieţele din regiunea EMEA prezintă un tablou divers al adopţiei AI şi este clar că majoritatea organizaţiilor au depăşit faza de entuziasm în materie de AI şi îşi îndreaptă atenţia de la etapa de experimentare la cea de implementare. Având în vedere că organizaţiile din regiunea EMEA se orientează către zonele de creştere în domeniul AI, preferinţa lor pentru o combinaţie de hardware AI on-prem şi hibrid este determinată de nevoia de a păstra controlul asupra securităţii şi confidenţialităţii datelor, aspecte cruciale în gestionarea informaţiilor sensibile şi asigurarea respectării reglementărilor."

Preben Fjeld, VP şi General Manager Personal Computing Devices Services, Lenovo EMEA a comentat: "Companiile prioritizează din ce în ce mai mult tehnologiile care pot susţine productivitatea angajaţilor cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar anul 2025 va marca o schimbare majoră în implementările de AI PC, deoarece organizaţiile vor migra de la stadiul de proiect pilot la cel de implementare a noilor dispozitive. Având în vedere că accesul la PC-urile cu inteligenţă artificială şi la dispozitivele edge reprezintă un factor important în implementarea cu succes a inteligenţei artificiale, reuşita nu poate veni decât dintr-o strategie coerentă şi integrată în domeniul inteligenţei artificiale."

Europe and Middle East CIO Playbook 2025, It's Time for AI-nomics conţine studiul IDC, comandat de Lenovo, care a intervievat 620 de factori de decizie IT din 9 pieţe [Danemarca, Europa de Est, Franţa, Germania, Italia, Orientul Mijlociu, Ţările de Jos, Spania şi Regatul Unit]. Cercetarea de teren a fost realizată în noiembrie 2024.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7785
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2687
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9705
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.3005

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb