Compania de petrol şi gaze naturale OMV a achiziţionat active de 2,65 miliarde de dolari în Marea Nordului, încheind o tranzacţie cu societatea norvegiană Statoil, pentru achiziţionarea de active în Norvegia şi Marea Britanie (vestul zonei Shetland), care a îmbunătăţit portofoliul upstream al OMV, potrivit unui comunicat primit la redacţie.
OMV a achiziţionat 19% din câmpul de producţie Gullfaks şi 24% din câmpul Gudrun, ambele fiind localizate în zona extrateritorială a platformei continentale norvegiene. În plus, OMV va prelua 30% din Rosebank şi 5,877% din Schiehallion, ambele câmpuri fiind situate în vestul insulelor Shetland, acolo unde OMV deja deţine un pachet de active. Acordul cu Statoil include, de asemenea, opţiuni pentru 11 licenţe de explorare.
Gerhard Roiss, CEO al OMV: "Tranzacţia va impulsiona semnificativ strategia OMV şi va
reprezenta un element cheie în vederea realizării obiectivelor noastre pentru 2016. Acest lucru confirmă angajamentul OMV de a creşte importanţa activităţilor E&P. Achiziţionăm zone importante în câmpuri de dezvoltare situate în inima regiunii noastre de creştere din Marea Nordului, capitalul pentru dezvoltare va fi în mare parte finanţat de fluxurile de numerar operaţionale ale activelor care sunt deja productive şi care sunt parte a portofoliului nostru, în timp ce preţul de achiziţie reprezintă o reinvestiţie a câştigurilor obţinute în urma reducerilor cheltuielilor cu bunurile şi forţa de muncă din sectoarele downstream din ultimele 18 luni. Mai mult, acordul de colaborare cu Statoil pentru exploatarea unui număr de activităţi în Marea Nordului şi regiunea Shetland, precum şi colaborarea pentru cercetarea în ceea ce priveşte operaţiunile de recuperare a petrolului la scară largă, contribuie la dezvoltarea atât a expertizei noastre, cât şi a bazei de active pe termen lung".
Această achiziţie va creşte rezervele dovedite şi probabile ale OMV cu circa 320 milioane bep, de la nivelul actual de aproximativ 1,7 miliarde bep. Se estimează că producţia va creşte cu 40.000 bep/zi până în 2014, cu o ţintă de creştere de aproximativ 58.000 bep/zi până în 2016. În prima jumătate a anului 2013, OMV a realizat o producţie zilnică de 299.000 bep/zi, potrivit documentului citat.