Investitori din Israel, Turcia şi Rusia vor să cumpere "Oltchim"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai 2013

Investitori din Israel, Turcia şi Rusia vor să cumpere "Oltchim"

Investitori din mai multe ţări sunt interesaţi să cumpere "Oltchim", potrivit părţilor implicate în procesul de restructurare a combinatului de la Vâlcea.

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al "Oltchim", a fost, ieri, într-o vizită de lucru la combinat, împreună cu o persoană de la Fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital", care este interesat de privatizarea companiei, fiind primul investitor care a semnat un acord de confidenţialitate ("non dis-closure agreement").

Domnul Piperea ne-a precizat: "Reprezentanţii fondului de investiţii au vizitat «Oltchim» şi, probabil, în două-trei săptămâni vor face o analiză proprie asupra situaţiei în vederea participării la procesul de privatizare". Domnia sa a adăugat că, în urmă cu două zile, a avut discuţii cu un alt investitor strategic. Ieri, Gheorghe Piperea s-a întâlnit cu un al treilea investitor interesat de Oltchim. Potrivit domniei sale, cei doi posibili cumpărători ai combinatului de la Vâlcea sunt din Asia Centrală şi, respectiv, din zona Asiei de Sud.

La rândul său, Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, ne-a spus că astăzi, la ora 12, urmează să meargă la "Oltchim" cu o delegaţie din Turcia, interesată, de asemenea, de preluarea combinatului.

Potrivit domnului Blănculescu, există şi un combinat petrochimic din Rusia, "altul decât TISE", care intenţionează să cumpere combinatul vâlcean.

"Acest combinat a mai participat la discuţii pentru achiziţia «Oltchim» şi în anii 2007 şi 2009, intenţiile lor (n.r. ale investitorilor ruşi) fiind foarte serioase", ne-a precizat domnul Blănculescu.

Domnia sa a adăugat că, în anii tre Domnia sa a adăugat că, în anii trecuţi, negocierile cu reprezentanţii combinatului din Rusia au eşuat întrucât preţul cerut de stat, respectiv 1,1 miliarde euro, a fost prea mare.

"Investitorii ruşi ne-au avertizat că, de data aceasta, doresc seriozitate din partea autorităţilor române, considerând că celelalte vizite de lucru nu au fost eficiente", a mai precizat Ionel Blănculescu.

Potrivit domniei sale, faptul că societăţi mari internaţionale şi fonduri de invesţii străine vizitează combinatul de la Vâlcea în vederea preluării sale înseamnă că "Oltchim" prezintă "interes pe piaţă".

În urmă cu circa două săptămâni, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a spus că urma să semneze acorduri de confidenţialitate cu firmele interesate de privatizarea combinatului, precizând: "Aceste companii vor avea acces la unele date confidenţiale şi de aceea este nevoie de semnarea acestor acorduri. Nu vă pot da numele lor, dar pot să vă spun că două companii sunt din România".

Surse din Oltchim ne-au declarat, la vremea respectivă, că, în afară de PCC (din Polonia) şi SCR (grup controlat de Ştefan Vuza), ar mai fi interesate de combinat o altă companie din Polonia şi una din Turcia şi că reprezentanţii acestor societăţi au efectuat deja o vizită pe platforma din Râmnicu Vâlcea. Sursele citate mai spun şi că SOCAR (din Azerbaidjan) ar fi interesat de Oltchim, dar şi că Guvernul ar fi trimis o invitaţie oficială către concernul rusesc TISE.

Potrivit surselor noastre, interesul pentru "Oltchim" este atât de mare întrucât investitorii se aşteaptă ca administratorii judiciari să şteargă datoriile combinatului către stat şi să restructureze creditele bancare. Investitorii mai speră ca administratorii să implementeze programul de disponibilizări şi să restructureze compania, în vederea pregătirii ei pentru vânzare.

Blănculescu: "Piperea nu ne-a dat acordul să întocmim un plan de reorganizare a «Oltchim»"

Ionel Blănculescu, ne-a declarat, recent, că urmează ca, împreună cu câţiva specialişti, să întocmească un plan pentru reorganizarea "Oltchim".

"Nu putem vorbi de privatizare atâta vreme cât compania se află în insolvenţă. «Oltchim» are datorii de 793 de milioane de euro şi pierderi de 400 de milioane de euro. Într-un final, combinatul se va dizolva. Deocamdată, însă, vom lucra pe două module de reorganizare", ne-a spus Ionel Blănculescu, adăugând că acest plan va trebui aprobat de administratorul judiciar.

Zilele trecute, domnia sa ne-a precizat că nu a început să lucreze încă la planul de reorganizare a companiei, întrucât nu a primit acordul lui Gheorghe Piperea, care este administrator judiciar al combinatului de la Râmnicu Vâlcea.

"Aşteptăm să aprobe administratorul judiciar această iniţiativă, pentru care avem acordul premierului. În insolvenţă nu pot fi două planuri de reorganizare, ci doar unul singur. Cu un al doilea plan se încalcă legea. De aceea avem nevoie de aprobare, nu dorim să fim acuzaţi de încălcarea legii. Am făcut o adresă semnată de toate sindicatele de la «Oltchim» şi de autorităţile de acolo, pentru a primi aprobarea. Administratorul judiciar are dreptul să facă acest plan, dar, conform legii, poate apela la specialişti".

Gheorghe Piperea ne-a spus, însă, că nu a primit o astfel de solicitare, precizând: "Nimeni nu ne-a cerut cerut, niciodată, aşa ceva. Dacă există un ajutor din partea dânsului (n.r. al lui Ionel Blănculescu) este binevenit, dar până acum nu ni s-a cerut acest lucru".

Combinatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

Administratorii judiciari ai "Oltchim" sunt "Rom-insolv", o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi "BDO Business Restructuring", parte a reţelei grupului internaţional BDO.

"Fortissimo Capital" este un fond privat de investiţii, cu active de jumătate de miliard de dolari. Fondul investeşte în principal în companii publice şi private israeliene din domeniul tehnologiei şi industriei, care au nevoie de infuzii de capital pentru dezvoltarea afacerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb