În semn de protest la comunicatul ANAF cu privire la impozitarea câştigului din piaţa de capital, Bursa de Valori Bucureşti şi-a impus să înceapă astăzi şedinţa de tranzacţionare la ora 10:30, cu o oră întârziere faţă de programul normal. Conform comunicatului ANAF, persoanele fizice care au realizat câştiguri din dobândirea şi înstrăinarea titlurilor de valoare într-o perioadă mai mică un an aveau obligaţia să calculeze, să declare şi să vireze impozitul aferent până astăzi, 25 ianuarie.
Reprezentanţii Bursei sunt nemulţumiţi că impozitarea se face la câştigurile brute, şi nu la cele nete - aşa cum prevede Codul Fiscal. Mai exact, "investitorii trebuie să declare numai câştigurile, să plătească impozit pentru ele, şi ulterior să fie deduse pierderile, iar statul să le dea banii înapoi", ne-a explicat Septimiu Stoica, preşedintele BVB. Domnul Stoica relatează cum că interpretarea ANAF a stârnit revoltă, astfel încât Consiliul Bursei "a decis să dea un semnal către autorităţi, pentru ca acestea să trateze cu seriozitate problema".
Preşedintele Bursei explică: "Dacă pe titlul A se înregistrează câştig, iar pe B o pierdere mai mare, rezultatul total al activităţii pe piaţa de capital din anul precedent este pierdere. Dar pe mine, ca investitor, mă silesc (n.r. autorităţile) să plătesc, acum, impozit la câştigul pe A, deşi global am o pierdere".
Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a declarat: "Ne-am înţeles împreună cu Ministerul de Finanţe asupra acestei părţi a Codului Fiscal , iar acum ei o interpretează într-un mod confuz, în asemenea măsură încât au apărut întrebări din piaţă. Confuzia a crescut pe măsură ce au apărut comunicatele ANAF. În acest moment, numeroşi investitori nu ştiu cum să îşi calculeze impozitul". Tocmai pentru ca să evite această situaţie, Asociaţia Brokerilor a alcătuit un ghid care prevede paşii pentru calcularea impozitului, paşi argumentaţi prin articole din lege, spune domnul Dan Paul.
Ţinând cont de data ultimei zile de declarare a obligaţiilor fiscale (n.r. astăzi), Asociaţia Brokerilor a trimis acest ghid la Ministerul Finanţelor încă din 12 ianuarie ca să verifice, de bunăcredinţă, dacă metodologia la care a ajuns este agreată de autorităţile fiscale.
Dar nu a primit niciun răspuns...
Astăzi este ultima zi de plată a impozitelor de la nivelul de 16% (aferente activităţilor de investiţie şi valorificare a acesteia într-o perioadă mai mică de un an), cele de 1% (aferente deţinerii titlurilor de valoare pe o perioadă mai mare de un an) urmând să fie achitate la jumătatea anului.
Procedura în vigoare presupune ca investitorii să declare câştigurile şi să achite impozitele de 16% aferente acestora până astăzi, apoi să îşi declare pierderile până la 15 mai. Abia după declaraţiile de câştig/pierdere din iunie, statul va face regularizările, cândva, spre sfârşitul anului. Astfel, investitorii varsă acum la bugetul statului nişte sume cu care nu sunt datori, şi le vor primi înapoi la sfârşitul anului, fără dobândă.
"Nu mi se pare normal să credităm noi statul", ne-a declarat Marius Soimoşan, de la "SSIF Romcapital".
Aflând de protestul Bursei, Ministerul Finanţelor a dat ieri un comunicat prin care explica în detaliu modalitatea de calcul şi de plată a impozitului aferent câştigului din activităţile de pe piaţa de capital.
Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat că prin acest comunicat "nu se clarifică îngrijorările investitorilor privind regimul fiscal al câştigurilor".
Prin urmare, ne aşteptăm ca protestul programat pentru astăzi să aibă, totuşi loc.
CNVM nu a adoptat nici o poziţie în caz, deşi abuzul fiscal este evident. O autoritate fără autoritate...