Investitorii din industria de software sunt atraşi din ce în ce mai mult de România

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 6 februarie 2008

Investitorii din industria de software sunt atraşi din ce în ce mai mult de România

Intrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 a sporit interesul investitorilor în industria de software a ţării, achiziţiile din ultimele 18 luni sporind atractivitatea României ca centru regional de dezvoltare a industriei informaţionale în Europa de Est, informează my-esm.com.

România reprezintă o atracţie din mai multe motive. Numărul mare de absolvenţi ai unui sistem universitar cu profil real bine pus la punct reprezintă unul dintre acestea.

De asemenea, costurile scăzute, ratele mici, zona atractivă din punct de vedere geografic pentru companiile europene şi forţa de muncă tânără reprezintă alte motive.

Firma de software Wirtek A/S, cu sediul în oraşul Aalborg din Danemarca, avea nevoie de o operaţiune offshore, luând în calcul India. Conducerea a decis însă să achiziţioneze o companie care activează în domeniul telecomunicaţiilor, CodeWizards, cu sediul în Cluj-Napoca.

"Cea mai importantă problemă este că multe ţări din Asia se confruntă cu o rulare a numărului de angajaţi de 23%-25% pe an", a declarat directorul administrativ al firmei Wirtek, Michael Aaen, adăugând: "Am descoperit că, în România, angajaţii sunt mult mai loiali".

Wirtek plănuieşte să-şi mărească personalul din România la 200 de angajaţi, de la 40, în următorii trei ani, a adăugat Aaen.

Chiar înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, compania cu sediul în Londra, Misys Banking Systems Ltd., ce produce software pentru sistemele de administrare a riscurilor şi comerţ, a achiziţionat firma de software SC Fino Capital, cu sediul în Bucureşti, care colabora cu Misys de câţiva ani. "Aderarea la UE elimină variabila riscului", a declarat directroul de dezvoltare al afacerilor din firma Misys.

Sistemul universitar cu profil real, foarte eficient, din România, a reprezentat un factor cheie în orientarea Misys, spune Goodhind.

Divizia din România a companiei Misys are în prezent 80 de angajaţi, conducerea plănuind să crească acest număr cu 25% pe an.

Printre alte companii ce au făcut de curând achiziţii în România se numără Adobe Systems (din Mountain View, California), ce a cumpărat InterAKT, o firmă de software ce dezvoltă produsele de bază ale Adobe, Adecco Group (din Glattbrugg, Elveţia), ce a cumpărat IP Devel, şi Wind River Systems (din Alameda, California), ce a achiziţionat SC Comsys SRL.

"Toate aceste firme sunt atrase de oamenii calificaţi care au absolvit de curând facultatea", a adăugat Goodhind.

În România, 5.000 de studenţi specializaţi în sectorul de software sau discipline asociate termină facultatea. La ora actuală, 25.000 sunt angajaţi în industria software.

Cluj - oraşul tehnologic al României

O mare parte din activitatea din industria software are loc la Cluj-Napoca, oraş ce devine rapid un centru tehnologic al României. O treime din cei 300.000 de locuitori din Cluj sunt studenţi.

"Aici oamenii au un cod etic mult mai dezvoltat decât în Bucureşti", a declarat directorul administrativ al firmei de soft­ware CoSoSys din Cluj, Roman Foeckl.

Cetăţean german, Foeckl a înfiinţat CoSoSys după o vizită în România în 2004. Şase luni mai târziu, compania a lansat primul său produs, un software de sincronizare a datelor pentru memoriile flash. Astăzi, CoSoSys are 25 de angajaţi, şi puncte de vânzare în China şi Statele Unite ale Americii. Firma lucrează cu companii precum Philips.

Cluj este de asemenea oraşul în care Nokia va deschide o fabrică de telefoane mobile pe 11 februarie. Nokia a angajat 500 de oameni care să lucreze într-un singur schimb, însă intenţionează să angajeze 3.500 de oameni care să lucreze în trei schimburi.

Investiţiile Nokia în fabrica din Cluj se ridică la aproximativ 90 milioane dolari.

Gigantul din sectorul de telefonie mobilă plănuieşte de asemenea să construias­că o zonă industrială care să găzduiască furnizorii şi să sprijine fabricile, crescând investiţiile la 300 milioane dolari, aceasta fiind cea mai mare sumă investită în sectorul IT din România.

În timp ce în Bucureşti se află cele mai importante companii de software, precum Oracle, Hewlett-Packard, Microsoft şi SAP, congestia şi competiţia în creştere din Capitală au determinat o migraţie spre Cluj.

"Oamenii se mută din Bucureşti în Cluj datorită unei calităţi a vieţii mai ridicate pe care o găsesc acolo", a declarat directorul adminis­trativ al firmei Wirtek, Michael Aaen.

Salariile au crescut de când România a intrat în Uniunea Europeană, apropiind proporţiile costurilor pentru întreţinerea personalului software de cele din Europa Centrală.

Cu toate astea, salariul mediu pe cap de locuitor este sub cel din Europa de Vest, potrivit surselor. În funcţie de experienţă, salariul net de început pentru absolvenţii de facultate este între 400 şi 600 de euro pe lună, a estimat Foeckl. Cineva cu trei ani experienţă ar putea primi dublu.

Goodhind a adăugat că sistemul competitiv din România nu este la fel de robust ca cel din Polonia, Ungaria şi Cehia, unde multinaţionalele şi marile companii locale concurează mult mai acerb pentru recrutarea de personal.

Wirtek consideră că România este similară din punct de vedere cultural cu Danemarca.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb