Investitorii individuali au subscris 52% din porţia ce le-a fost destinată în oferta Agricover

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 16 mai 2023

Investitorii individuali au subscris 52% din porţia ce le-a fost destinată în oferta Agricover

Operaţiunea de piaţă, ce a debutat în data de 4 mai, s-a încheiat astăzi la ora 12:00

Subscrierile instituţionalilor, de care depinde reuşita şi preţul final al ofertei, nu sunt încă publice

Investitorii individuali au subscris 43,5 milioane de acţiuni în oferta Agricover Holding, echivalentul a 52% din tranşa ce le-a fost destinată, de 10% din toate acţiunile ce au fost scoase la vânzare, conform datelor unei case de brokeraj.

Operaţiunea de piaţă a debutat în data de 4 mai şi s-a încheiat astăzi, la ora 12:00.

Preţul de subscriere a fost de 0,5 lei pe titlu, astfel încât valoarea subscrierilor micilor investitori se ridică la aproape 21,8 milioane de lei. Preţul final al operaţiunii de piaţă va fi dat de instituţionali, ce le-a fost destinată 90% din ofertă. Aceştia au putut subscrie la orice preţ mai mic sau egal cu 0,5 lei, pasul de preţ fiind de 0,01 lei. Subscrierile instituţionalilor, cum sunt fondurile de pensii şi fondurile de investiţii, nu sunt încă publice.

În funcţie de subscrieri, este posibilă o redistribuire între tranşe de cel mult 10% din titlurile oferite, conform prospectului de listare.

Oferta a constat în vânzarea a cel mult 833,3 milioane de acţiuni Agricover, între care aproape 277,8 de milioane de acţiuni noi, 151,2 milioane de acţiuni deţinute de BERD şi 404,3 milioane de acţiuni deţinute de Jabbar Kanani, fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei.

Conform prospectului de listare, fondurile atrase vor fi folosite pentru finanţarea strategiei de creştere a Grupului. "Fondurile nete obţinute în cadrul ofertei din vânzarea acţiunilor noi vor fi utilizate după cum urmează: (a) aproximativ 80% din fonduri vor fi transferate către Agricover Credit cu scopul de a diversifica structura de finanţare a acesteia şi de a susţine creşterea organică; (b) aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa oportunităţi de creştere externă prin tranzacţii de fuziuni şi achiziţii. Până la identificarea unor ţinte adecvate de fuziuni şi achiziţii, aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa dezvoltarea altor filiale ale Grupului, inclusiv Agricover Technology şi Agricover Credit, în cadrul unor facilităţi de credit intragrup neangajate", se arată în prospectul de listare.

Grupul a fost înfiinţat în anul 2000 de către antreprenorul local, Jabbar Kanani. În 2017, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit un investitor instituţional important în Agricover Holding SA, care deţine în prezent 12,73% din capitalul social al companiei.

Grupul are două segmente principale de activitate: distribuţia de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA (Agribusiness) şi finanţarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituţie financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA (Agrifinance). Cele două segmente generează împreună majoritatea veniturilor şi rezultatelor operaţionale ale Grupului. În prezent, Jabbar Kanani deţine 87,27% din Agricover Holding.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Au umflat procentul în ultimele 2 zile ca să iasă totuși peste 50 %, dar tot penibil este, după cata reclama li s-a făcut...

    Austeritatea, un moft. Cresc salariile bugetarilor din administraţia locală şi judeţeană, deşi sunt lefuri de peste 18.000 de lei pe lună

    În timp ce Guvernul reduce aparatul funcţionăresc şi strânge cureaua în ceea ce priveşte cheltuielile, în ţară continuă dezmăţul bugetar 

    16 mai 2023, 15:11 

    Austeritatea, un moft. Cresc salariile bugetarilor din administraţia locală şi judeţeană, deşi sunt lefuri de peste 18.000 de lei pe lună 

    Cresc salariile bugetarilor din administrația locală și județeană. Bugetarii din cadrul Primăriei Zalău și cei din cadrul Consiliului Județean Sălaj vor beneficia de salarii mai mari. Măsurile au fost decise prin Hotărâre de Consiliu Local, respectiv Hotărâre de Consiliu Județean. 

    Astfel, în 27 aprilie, consilierii județeni au votat Hotărârea nr.60 privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Sălaj, cu aplicare din luna aprilie. 

    Potrivit informațiilor publice, disponibile pe site-ul instituției, salariile de bază ale funcționarilor publici din Consiliul Județean variază între 12.075 lei, pentru un șef de birou, și 18.300 lei pentru secretarul general al județului. 

    Sa vedem ce va fi , urmeaza hidroelectrica

    1. Sincer subscrierea la Agricover nu e prea imbucuratoare pentru Hidroelectrica care e mult mai mare.

      Nu sunt comparabile. Agricover se va folosi de banii investitorilor pentru artificiilor lor personale - mai mult, nici nu ascund faptul ca nu se gandesc la acordarea dividendelor. Plus, multe alte intrebari legate de actionariat, structura etc.

      Si, care-i diferenta? Si la Hidro banii din oferta se vor duce la actionarii FP. NU raman in firma.

    modul cum s au facut listarile anterioare si in general modul cum market makerii se joaca cu actiunile pe bvb fara a mai respecta nici un principiu de analiza fundamentala, nici macar de fatada fac ca viitoarele listari si pastrarea investitorilor retail si chiar si unii institutionali sa devina foarte problematica. Raiffeisen, Wood si BRK invatati din asta sau riscati sa ramaneti doar voi pe bvb fara investitori si o sa va jucati de unii singuri.

    1. Sunt total de acord cu tine,cel putin pe SNP sunt de groaza MM-ii.....isi fac jocurile cum vor ei...

      sincer nu inteleg la ce va referiti dar apreciez ca e ceva de rau, pentru un incepator imi puteti explica exact, chiar vreau sa inteleg ce fac adica ce nu e in regula

      MiMi sunt market makers,cei cre actioneaza in piata pentru a calma miscarile de pret.

      SNP ,de facto se misca zilnic , pe miscarea pretului barilului de peteol ,navigand  

      sus-jos.Aici poti sa speculezi,vinzi cand a urcat la un nivel pe care il apreciezi ca te  

      satisface.Urmaesti mereu si profitul acumulat de SNP,trimestrial) acela va da dividendul. 

      Atentie ! sunt companii mari tip Holding care au listat la BVB o actie unica pentru  

      unitatile care formeaza Holdingul.Acestea retin cea mai mare parte a profitului realizat 

      si decid ele cum il repartizeaza iar la dividendul geeneral catre actionarii detinatori

      pe bursa ajunge mult mai putin 

      daca esti incepator, fugi de pe pagina asta cat ai timp si nu te mai intoarce. aici totul pute, companiile fura, criza este permanenta, market-makerii trebuie sa faca analiza fundamentala (?!) si cate si mai cate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb