Investitorii individuali din întreaga lume îşi îndreaptă atenţia către piaţa din SUA, favorizând sectorul tehnologiei şi criptoactivele în 2025, conform ultimului sondaj trimestrial Retail Investor Beat al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.
Studiul, care a intervievat 10.000 de investitori individuali din 12 ţări, a arătat că 45% dintre aceştia consideră că piaţa bursieră din SUA va genera cele mai puternice randamente în 2025, aceasta situându-se cu mult înaintea Chinei (24%), Europei (20%) şi altor regiuni. Investitorii români nu sunt foarte diferiţi când vine vorba de încrederea în piaţa americană (46%), dar preferă pieţele din Europa (35%) şi China (28%) mai mult decât media globală.
Deşi SUA este cea mai populară piaţă pentru investitorii individuali din fiecare ţară analizată, datele arată că investitorii tind în continuare să fie mai optimişti cu privire la pieţele lor naţionale decât media globală pentru acele ţări.
La întrebarea care piaţă va genera cele mai mari randamente în 2025, SUA a avut cel mai mare procent de investitori care au ales piaţa lor naţională, respectiv 56%. 24% dintre investitorii britanici şi 30% dintre investitorii australieni şi-au ales pieţele de acasă, însă, la nivel global, doar 8% şi, respectiv, 7% dintre investitori au ales aceste două ţări. Investitorii europeni au contribuit, de asemenea, la creşterea încrederii medii globale în regiunea lor. Mai exact, 23% dintre investitorii individuali germani, 21% dintre francezi, 25% dintre spanioli, 21% dintre italieni şi 29% dintre olandezi cred că Europa va fi cea mai performantă regiune până în 2025. În schimb, doar 10% dintre investitorii britanici şi 9% dintre cei americani împărtăşesc această viziune optimistă pentru Europa.
Comentând datele, Lale Akoner, Global Market Strategist al eToro, a declarat: "Semnalele economice încurajatoare determină optimismul investitorilor individuali pentru piaţa americană. De fapt, SUA este singura ţară asupra căreia investitorii din întreaga lume sunt de acord atunci când sunt întrebaţi despre cele mai promiţătoare pieţe pentru 2025.
Oamenii tind în mod natural să favorizeze ceea ce înţeleg, iar pentru investitorii individuali, acest lucru se traduce adesea prin optimism şi o preferinţă pentru piaţa lor de origine. În unele cazuri, acest lucru poate fi bine fundamentat. Investitorii britanici pot fi încurajaţi de slăbirea lirei sterline în raport cu dolarul, care sporeşte competitivitatea companiilor listate în Regatul Unit pe pieţele globale. Investitorii europeni pot fi încurajaţi de rapoartele privind rezultatele solide ale companiilor din sectorul tehnologiei, cum ar fi compania olandeză ASML, compania germană SAP sau de politica monetară relaxată a BCE."
În 2025, investitorii îşi vor creşte cel mai probabil investiţiile în sectorul tehnologiei şi în criptoactive
Întrebaţi în ce sector este cel mai probabil să îşi majoreze investiţiile în 2025, tehnologia rămâne principala alegere a investitorilor individuali din întreaga lume, menţionată de 18% dintre respondenţi. Interesul pentru acest sector a crescut pe parcursul anului, cu 29% faţă de T4 2023.
Urmând îndeaproape şi bucurându-se de un interes constant pe tot parcursul anului 2024, serviciile financiare atrag 11% dintre investitori. Sectorul imobiliar şi cel energetic sunt preferate de 9% dintre investitori, iar sectorul sănătăţii de 8%.
În ceea ce priveşte preferinţele pentru clasele de active, criptoactivele sunt considerate cele mai promiţătoare, cu 18% dintre investitori (27% dintre investitorii români) intenţionând să le acorde prioritate în 2025. Interesul pentru criptoactive a crescut semnificativ, cu 20% mai mulţi investitori intenţionând să îşi crească investiţiile în acest domeniu comparativ cu T4 2023. În schimb, activele în numerar au înregistrat cea mai puternică scădere a interesului investitorilor. Doar 11% dintre investitori (13% dintre investitorii români) consideră acum numerarul ca fiind activul în care este cel mai probabil să îşi crească investiţiile, marcând o scădere de 27% de la an la an.
Lista celor mai populare clase de active pentru 2025 continuă cu acţiunile listate local (12%), acţiunile listate internaţional (10%), mărfurile (8%) şi obligaţiunile interne (8%). Investitorii români au declarat că vor prioritiza investiţiile în acţiuni străine (12%) faţă de cele listate intern (8%). Dacă la sfârşitul anului 2023, situaţia era relativ similară, diferenţa dintre cele două active a crescut în favoarea acţiunilor străine.
Bogdan Maioreanu, analist eToro în România a declarat: "Ultimele luni ale anului 2024 au adus evenimente cheie care modelează acum modul în care investitorii individuali îşi abordează portofoliile în acest an. Având în vedere că băncile centrale la nivel global au început să reducă ratele dobânzilor, a existat o reorientare către sectoare de creştere precum tehnologia, în timp ce apetitul pentru numerar a scăzut. Cu toate acestea, incertitudinea politică din România i-a făcut pe unii investitori să îşi regândească strategia de investiţii pentru 2025.
Realegerea lui Donald Trump joacă un rol semnificativ în îndreptarea atenţiei investitorilor individuali către piaţa cripto, cu speranţa unor schimbări de politică favorabile activelor digitale. Sectorul tehnologiei din SUA a cunoscut, de asemenea, o creştere a încrederii, determinată de promisiunile electorale ale lui Trump de a reduce constrângerile de reglementare şi de a implementa taxe vamale pentru a promova inovarea internă, ceea ce ar putea spori creşterea sectorului."
Investitorii sunt mai încrezători decât anul trecut în ceea ce priveşte portofoliile lor
Investitorii individuali din întreaga lume sunt puţin mai încrezători acum decât erau la sfârşitul anului trecut în ceea ce priveşte investiţiile lor. Încrederea investitorilor este acum de 78%, în creştere de la 76% în T4 2023.
Datele relevă variaţii semnificative ale nivelului de încredere în rândul investitorilor individuali din diferite ţări. Investitorii din Ţările de Jos rămân cei mai încrezători (93%), urmaţi de cei din Germania (82%) şi Australia (79%). În ultimul an, ţările cu cea mai semnificativă creştere a încrederii investitorilor sunt Australia, cu o creştere de 10%, şi Spania (9%). Cei mai puţin încrezători sunt investitorii francezi, cu 70%. Românii sunt în top trei cei mai încrezători investitori în portofoliile şi alegerile lor legate de investiţii.
Opinia Cititorului