Investitorii din România au cumpărat aproximativ 10% din obligaţiunile de 2 miliarde de euro vândute miercuri pe pieţele internaţionale de Ministerul Finanţelor Publice, inclusiv prima emisiune de titluri pe 20 de ani în euro a statului român.
Finanţele au atras suma de 2 miliarde de euro prin două emisiuni de obligaţiuni. Astfel, statul a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 milioane euro. Ordinele de subscriere au depăşit 5,5 miliarde de euro.
Emisiunea pe zece ani a înregistrat cel mai redus randament pentru o emisiune de euroobligaţiuni în euro pe zece ani a statului român, de 2,84%, se arată într-o prezentare a Guvernului. Pentru emisiunea pe 20 de ani, randamentul s-a situat la 3,93%, potrivit Mediafax.
România şi-a asigurat astfel întregul necesar de finanţare de pe pieţele externe pentru 2015, suma de două miliarde euro fiind prevăzută în planurile de finanţare de la începutul anului.
Investitorii din România au cumpărat 12% din titlurile pe zece ani şi 8% din cele pe 20 de ani, arată datele prezentate de executiv.
În funcţie de distribuţia geografică, cei mai mulţi investitori provin pentru titlurile pe zece ani din Marea Britanie (31%), România (12% - circa 150 milioane euro), Germania şi Austria (11%), Centrul şi Estul Europei (11%), Italia (10%), SUA şi Canada (10%), Benelux şi ţările scandinave (8%), Asia şi Orientul Mijlociu (2%), respectiv alte zone (5%).
Cumpărătorii obligaţiunilor pe 20 de ani provin din Marea Britanie (42%), Germania şi Austria (18%), SUA (16%), România (8% - circa 60 milioane euro), Benelux şi ţările scandinave (6%), Italia (3%), Asia şi Orientul Mijlociu (2%), respectiv investitori din alte state europene (5%).
Randamentul pentru obligaţiunile pe 20 de ani a fost stabilit, miercuri, la 245 de puncte de bază (2,45 puncte procentuale) peste rata mid swap, iar pentru cele pe 10 ani la 190 puncte de bază (1,9 puncte procentuale) peste mid swap, potrivit Bloomberg. Rata mid swap se situa la momentul respectiv la 0,96%-0,97%.
Rata plătită peste mid swap reprezintă prima de risc cerută de investitori. Astfel, în septembrie, Polonia s-a împrumutat semnificativ mai ieftin ca România, la un randament de 48 puncte de bază (0,48 puncte procentuale) peste mid swap.
Anterior, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cel mai recent de pe pieţele externe cu exact un an în urmă, pe 21 octombrie.
România a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin vânzarea de obligaţiuni denominate în euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitaţiei, Ministerul Finanţelor a anunţat un randament indicativ uşor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de bază. Ordinele de cumpărare au depăşit 4 miliarde de euro.
România are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiară Standard & Poor's şi Fitch, calificativele fiind pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.
Fitch a anunţat, vineri, că a atribuit obligaţiunilor ratingul de ţară al României, "BBB-".