"Investitorii străini au peste 60% din capitalizarea totală de la Borsa Istanbul"

A consemnat ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2018

Serkan Karabacak, vicepreşedinte executiv al Borsa Istanbul (stânga), la finalizarea unui program de instruire organizat de Borsa Istanbul.

Serkan Karabacak, vicepreşedinte executiv al Borsa Istanbul (stânga), la finalizarea unui program de instruire organizat de Borsa Istanbul.

(Interviu cu Serkan Karabacak, vicepreşedinte executiv al Borsa Istanbul)

În 2018, la Borsa Istanbul s-au listat trei companii, iar valoarea totală a IPO-urilor acestora este de 429 de milioane de dolari

Borsa Istanbul evaluează continuu toate opţiunile de investiţii, inclusiv achiziţiile

Reporter: Oraşul Istanbul urmăreşte să devină un centru financiar internaţional. Ce acţiuni aveţi în plan pentru atragerea unui număr cât mai mare de investitori?

Serkan Karabacak: Proiectul Istanbul International Finance Center este un "mega-plan" menit să atragă investitori şi să facă un hub din Istanbul. Atât Borsa Istanbul, cât şi guvernul turc iau măsuri menite să faciliteze accesul investitorilor. Grupul Borsa Istanbul este primul şi unul dintre ce mai mari paşi din acest proiect.

Investitorii străini manifestă un interes important pentru Borsa Istanbul. De mult timp, investitorii străini au peste 60% din capitalizarea bursieră totală de la Borsa Istanbul.

Reporter: Câte listări au avut loc anul acesta la Borsa Istanbul?

Serkan Karabacak: Până în prezent, în 2018, s-au listat la Borsa Istanbul trei companii din sectoare diferite. Valoarea totală a IPO-urilor acestor companii este de 429 de milioane de dolari. În zilele următoare, circa zece societăţi se vor lista pe piaţa noastră, iar trei dintre acestea sunt în etapa de book-building.

Reporter: Cum au evoluat volumele de tranzacţionare, lichiditatea, vânzările şi profitul bursei în 2018, comparativ cu 2017?

Serkan Karabacak: Rezultatele financiare pe trimestrul întâi din acest an nu au fost publicate deocamdată, însă în primele patru luni, volumul de tranzacţionare a sporit cu aproape 60% pe pieţele de acţiuni. Putem spune că aces­te cifre vor avea efecte pozitive asupra vânzărilor şi profitului pe 2018.

Reporter: Aveţi în plan să lansaţi noi produse de piaţă în 2018?

Serkan Karabacak: Anul trecut, am lansat certificatele real estate, un instrument emis pentru finanţarea proiectelor imobiliare cons­truite sau care urmează să fie construite. Acestea permit achiziţia de locuinţe în rate. Mai mult, aceste certificate pot fi cumpărate şi vândute prin Borsa Istanbul. Pe lângă certificatele imobiliare, avem certificatele de concesiune şi obligaţiunile garantate cu aur, care sunt exemple de instrumente financiare islamice.

Prin urmare, produsele noi, inovatoare, sunt mereu pe agenda noastră.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre IPO-ul Borsa Istanbul? Cum evoluează acest proces?

Serkan Karabacak: Prin decretul Consiliului de Miniştri din 2014, Borsa Istanbul a fost mandatată să finalizeze propria ofertă publică iniţială (IPO), prin care aşteptăm să vindem aproximativ 42,75% din acţuni. Întregul proces al IPO-ului este gestionat de Borsa Istanbul şi este planificat să se finalizeze înainte de sfârşitul anului 2018.

Reporter: Care sunt parteneriatele majore ale Borsa Istanbul şi ce rezultate au avut acestea?

Serkan Karabacak: După integrarea în proiectul unui centru regional şi financiar, Borsa Istanbul a realizat parteneriate excelente pentru atingerea obiectivelor sale. Parteneriatul cu operatorul bursier american NASDAQ a extins şi a dezvoltat sistemul nostru unic de tranzacţionare. Apoi, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) şi Borsa Istanbul au intrat în parteneriat în 2015. Prin urmare, investiţia BERD este importantă pentru investitorii internaţionali, demonstrând că Turcia şi Borsa Istanbul sunt destinaţii sigure pentru investiţii internaţionale. Borsa Istanbul şi-a consolidat poziţia datorită recentelor măsuri importante şi de succes pe care le-a luat. Vom avea în curând un acord de cooperare strategică cu Banca Islamică pentru Dezvoltare (IDB), care a efectuat studii ce vizează îmbunătăţirea activităţilor comerciale în rândul statelor islamice şi facilitarea finanţării. Acordul dintre cu IDB va accelera creşterea Borsa Istanbul.

Reporter: Este interesată Borsa Istanbul de vreo achiziţie pe termen mediu?

Serkan Karabacak: Evaluăm în mod continuu şi analizăm toate opţiunile de investiţii, inclusiv achiziţiile. Acesta este, însă, un proces strict confidenţial şi intern, şi nu putem divulga informaţii până la finalizarea vreunei afaceri.

Reporter: În opinia dumneavoastră, am putea asista anul acesta la o eventuală fuziune între marile burse din lume?

Serkan Karabacak: După 2008, ultimul deceniu a fost pozitiv pentru bursele majore din lume. Grupurile mari încearcă mereu să fuzioneze, după cum vedem din experienţele trecute. Dar, în acest moment, ele trebuie să convingă mai întâi autorităţile de concurenţă, deoarece astfel de tranzacţii presupun miliarde de dolari, iar volumul entităţilor combinate în urma fuziunilor ar putea ajunge la sume enorme. Aceste cifre ar putea constitui, aşadar, o ameninţare, în opinia autorităţilor.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre programele de fidelitate ale Borsa Istanbul, destinate investitorilor? Aveţi vreun produs nou?

Serkan Karabacak: Programele noastre de fidelitate se află încă în stadiu de dezvoltare. Pentru a evita orice neînţelegere referitoare la acest program, preferăm să nu dezvăluim detalii deocamdată. Vom publica actualizări, informaţii suplimentare în acest sens pe site-ul nostru oficial şi pe conturile de social media.

Borsa Istanbul îşi propune să lanseze o ofertă publică iniţială (IPO) odată cu publicarea rezultatelor sale financiare pe trimestrul al doilea din 2018, conform declaraţiilor făcute în luna februarie de preşedintele operatorului de piaţă, Himmet Karadag, citat de Hurriyetdailynews.com. În ianuarie, Karadag afirma că bursa viza lansarea IPO-ului în trimestrul al doilea, dar calendarul se poate schimba în funcţie de mediul economic şi de deciziile politice din ţară.

_______________

Cel mai mare acţionar al Borsa Istanbul este Fondul Suveran al Turciei (TVF), cu 73,6%. Operatorul bursier american Nasdaq are o participaţie de 7%, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) deţine 10%.

_______________

Odată cu finalizarea integrării sale verticale şi orizontale, Borsa Istanbul Exchange Group oferă servicii de tranzacţionare, decontare, custodie şi depozitar central, produse cu venit fix şi repo, derivate, contracte pe metale preţioase, produse financiare islamice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb