Investitorii străini, dezinteresaţi de ţara noastră

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 ianuarie 2008

Investitorii străini, dezinteresaţi de ţara noastră

România şi-a pierdut statutul de ţară atractivă pentru investitorii străini şi nu se mai află în top 10 al preferinţelor de afaceri, se arată în indexul investiţiilor străine pe anul 2007, realizat de firma de consultanţă A.T Kearney. Potrivit studiului, acest fenomen recent, se manifestă în întreaga regiune est - europeană, unde, alături de ţara noastră, nici Polonia, Ucraina, Ungaria şi Cehia nu mai sunt de interes pentru investitorii internaţionali, sau se află în cădere în preferinţele investitorilor.

Principalele motive care au determinat pierderea interesului investitorilor le constituie finalizarea proceselor de privatizare şi dimensiunile reduse ale pieţelor. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR) ne-a explicat: "Cehia şi Ungaria sunt ţări mici care nu mai atrag investitori deoarece pieţele lor au ajuns la saturaţie în ceea ce priveşte investiţiile. România nu se încadrează în această categorie deoarece dimensiunile pieţei noastre atât efective, cât şi potenţiale sunt mai mari".

Potrivit reprezentantului AOAR, investitorii menţionaţi de studiu activează în zona bunurilor de consum şi numărul lor a fost influenţat doar de problemele interne ale ţării, îndeosebi cele de factură economică. Cristian Pârvan ne-a declarat: "Lipsa forţei de muncă, numeric şi calitativ, corelată cu creşterea veniturilor au alimentat acest climat. Tergiversarea discuţiilor pe tema Legii investiţiilor şi acţiunile statului, mai mult la nivel declarativ, au contribuit în egală măsură la acutizarea acestui fenomen. Cât timp nu vom avea o infrastructură optimă, investitorii vor ocoli ţara noastră, deoarece aceasta fluidizează circulaţia bunurilor şi este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea afacerilor".

De asemenea, potrivit Barometrului Global al Corupţiei 2007, un alt factor care a influenţat prezenţa investitorilor străini în ţară, îl constituie creşterea cu 60% a fenomenul corupţiei, faţă de 2006 şi "eticheta" de cea mai coruptă ţara din Uniunea Europeană, aplicată ţării noastre de evaluările internaţionale. "Ineficienţa legislaţiei publice, nu corupţia care reprezintă o carenţă educaţională este o problemă cu care se confruntă investitorii", este de părere Cristian Pârvan.

În contradicţie cu studiul companiei A.T Kearney (n.r. care are în vedere peste 1.000 dintre cele mai mari firme din lume), Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS) consideră că ţara noastră deţine una dintre cele mai mari pieţe din Europa Centrala şi de Est (peste 21 milioane de locuitori) şi oferă investitorilor străini facilităţi de ordin politic, geografic şi economic. "România oferă oportunităţi excelente, în ceea ce priveşte piaţa, atât ca diversiune cât şi ca populaţie şi oferă investitorilor un potenţial de piaţă semnificativ", mai susţin reprezentanţii ARIS.

La polul opus, potrivit indexului investiţiilor străine, Marea Britanie, SUA, şi statele asiatice, China şi India, devin din ce în ce mai atractive pentru investiţiile străine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb