Investitorii străini vor o legislaţie mai clară şi mai stabilă

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 15 martie 2004

Avantajul forţei de muncă ieftină în competiţia pentru atragerea investiţiilor străine nu este sustenabil

Companiile mijlocii au nevoie de finanţare ca să supravieţuiască pe piaţa Uniunii Europene

Fondurile private de inves­tiţii vor fi foarte importante, în special pentru companiile mijlocii, care vor trebui să supravieţuiască într-o Uniune Europeană extinsă, ne-a declarat Obie Moore, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham). Domnia sa ne-a mai spus: "Standardul de economie de piaţă funcţională, cerut de Uniunea Europeană înainte de admiterea unei ţări, presupune ca toate companiile din acea ţa­ră să poată să concureze cu firme din statele UE, fără sub­venţii sau alte beneficii", a spus Obbie Moore. "Companiile ro­mâ­neşti sînt conştiente că vor avea nevoie de finanţare suplimentară ca să respecte legislaţia, să-şi extindă afacerile şi să lucreze mai eficient. Alinierea la legislaţie necesită cos­turi mari".

Potrivit domnului Moore, investiţiile străine directe nu sînt necesare doar din punct de vedere macroeconomic, alimen­tînd economia în ansamblu, dar mai ales din punct de vedere strategic. Beneficiind de inves­tiţii, mai multe companii vor opera la un nivel mai eficient şi vor putea să supravieţuiască.

Obbie Moore spune că avantajul forţei de muncă ieftine, de care beneficiază ţara noastră în prezent în competiţia pentru atragerea investiţiilor străine, nu este sustenabil pe termen mediu şi lung: "Ro­mânia va deveni membru al UE, iar salariile vor creşte, aşa cum s-a întîmplat în alte ţări ale Uniunii".

Potrivit preşedintelui AmCham, principala problemă care trebuie rezolvată în mediul de afaceri românesc este să asigure companiilor o mai mare uşurinţă în derularea activităţii: "Companiile vin din ce în ce mai mult în România pe termen lung, vor să respecte legile, dar uneori legislaţia este atît de neclară şi de instabilă. Autorităţile trebuie să prezinte clar proiectele de legi, să permită grupurilor de afaceri reprezentative să se pronunţe asupra lor şi, astfel, legile să fie revizuite în aşa fel încît să opereze pe o scară mai largă şi cît mai eficient pentru un număr mare de companii".

Domnul Moore a spus că în viitor vor trebui anulate legile speciale care acordă beneficii pentru sectoare specifice, întrucît aceste acte normative nu sînt acceptate în UE. În opinia domniei sale, o serie de autorităţi, precum Consiliul Concurenţei sau Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ar trebui beneficieze de capacitatea de autoreglementare, aşa încît să lucreze mai eficient şi într-o manieră mai adecvată afacerilor. Preşedintele Amcham a precizat că e necesar ca judecătorii să opereze mai eficient în cauzele comerciale. Obbie Moore a remarcat că ţara noastră a progresat în ultimii ani în ceea ce priveşte percepţia în exterior: "S-a înţeles clar viitorul României alături de instituţiile democratice europene şi angajamentul de aderare la Uniunea Europeană".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb