Investitorii: Un proiect al CNVM ar putea retrograda 95% din emitenţii Rasdaq

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2011

Mutarea emitenţilor de pe piaţa Rasdaq pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS), propusă într-un proiect al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, afectează drepturile si încrederea investitorilor în piaţă şi ar putea duce la retrogradarea a peste 95% din emitenţii Rasdaq, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Astfel, există riscul ca investitorii să se îndrepte contra CNVM şi BVB solicitând despăgubiri, din bani publici în cazul CNVM, în cadrul unor procese, mai arată comunicatul citat.

Numărul companiilor listate pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut de la 1.561 în anul 2009 la 1.309 în 2010. Anul trecut, au avut loc pe Rasdaq 247 de delistări şi o listare nouă, iar patru dintre cei mai lichizi emitenţi - Cemacon Zalău, Electroargeş, Prefab Bucureşti şi Ropharma Braşov - au promovat la categoria BVB.

AIPC consideră că proiectul CNVM transformă ilegal condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată prevăzute la articolele 213 si 217 din legea nr. 297/2004 în condiţii de eliminare de pe o piaţă reglementată, piaţa Rasdaq.

În plus, în opinia ANPC, proiectul încalcă decizia CNVM 1092/1996 care autoriza piaţa reglementată Ras-daq. "Această decizie este în vigoare fiindcă în prezent nu există niciun act cu o valoare juridică care să o anuleze în mod explicit. Contrar afirmaţiilor informale ale reprezentanţilor CNVM, Legea pieţei de capital nr. 297/2004 nu precizează nimic care să afecteze piaţa Rasdaq sau care să anuleze decizia din 1996 referitoare la caracterul reglementat al pieţei Rasdaq", se arată în comunicatul AIPC.

Restructurarea Rasdaq este pe agenda BVB de câţiva ani de zile, în 2007 Bursa propunând înfiinţarea unei categorii speciale, respectiv Ras-daq-Star, unde să fie tranzacţionaţi emitenţii de pe Rasdaq, care îndeplineau criteriile legale de eligibilitate pentru o piaţă reglementată. CNVM a respins însă, în 2008, propunerea Bursei.

Ce prevede proiectul CNVM

Iniţial, Bursa va selecta şi va transmite Comisiei lista emitenţilor care la data de 31 decembrie 2010 îndeplineau condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată, potrivit proiectului CNVM. Apoi, tot BVB va informa firmele care îndeplinesc condiţiile, concomitent cu notificarea CNVM, iar acestea vor avea obligaţia să convoace şi să desfăşoare AGEA pentru a se pronunţa cu privire la admiterea pe piaţa reglementată, în maximum nouă luni de la data informării.

În situaţia în care acţionarii aprobă admiterea la tranzacţionare, emitentul va trebui să transmită Comisiei, în termen de şase luni de la data adunării generale, prospectul de listare.

Acţiunile societăţilor care nu îndeplinesc condiţiile pentru pentru piaţa principală vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS după 18 luni de la intrarea în vigoare a instrucţiunii.

Potrivit CNVM, până la data începerii tranzacţionării pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ emitenţii de pe Rasdaq sau de pe piaţa valorilor mobiliare necotate vor avea obligaţii de raportare conform regulilor aplicabile în prezent.

Retragerea de la tranzacţionare din cadrul oricărei pieţe sau sistem alternativ, de tranzacţionare a societăţilor care au făcut parte din Programul de Privatizare în Masă se va face exclusiv prin ofertă publică de cumpărare adresată tuturor acţionarilor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Povestea cu Rasdaq piata reglementata sau nu, e veche; nici acum nu isi gaseste rezolvarea, ci se vrea distrugerea ei. Mutarea multor firme pe alt segm de tranz face sa nu existe o transparent, sa nu se publice situatiile financiare regulat, ci o data pe an; convocarile la aga se vor face dupa data aga, "omisiune" nesanctionata de cnvm.

    Ce oferta pt retragere de la tranz la firmele de pe noul segm ATS, cand nu se respecta nici obligativitatea OPP la firmele de pe Rasdaq???  

    Sa zica cnvm-ul ce e cu oferta austriecilor de la SCT Constructii, care trebuia scoasa acum 4 luni de zile. Sa zica cnvm ce e cu oferta la AVLE.  

    La AMO, CORZ, SUNP. nu s-a facut nimic in acest sens, dar lege exista doar pe hartie.

    Daca cnvm nu e in stare sa isi exercite autoritatea, sa se desfiinteze. 

    1. Alo, C.N.V.M. -ul ! Ce ai facut ca sa apara ofertele, ce masuri ai luat ?

      Avertisment si amenda amenda data 1 la 6 luni ?  

      Nu au facut O.P.P. firmele de 2-3 ani de zile. 

      Si nici nu vor face atat timp cat nu ii sanctionati. 

    Oricum nu le tranzactioneaza nimeni.

    Nu sunt si nu au fost niciodata transparente. E timpul sa se faca si la noi curatenie. Nu raporteaza, nu sunt transparenti, sunt majoritari care nu respecta actionarii mai mici.

    Sa scapam odata de ei sa se delisteze. Sa le treaca pe ATS si cine vrea bursa sa fie la BVB. Cine nu vrea bursa oricum numa tzepe dau.  

    Cristian

    Sunt foarte multi investitori mici captivi pe rasdaq in tot felul de companii care mai de care mai dubioase unde majoritarii au 90%, companii pompate pe forumuri si acum ramasi fara nici o speranta. E normal sa incerce sa mai scoata ceva. DUpa ce emitentii respectivi treg pe ATS adio minortari. Si eu as vrea sa scapam de unele companii care nu isi doresc bursa dar nu e normal sa sufere toti actionarii si se mai incearca ceva.  

    1. Varu aici e problema noastra.

      Ca nu ne pasa neaparat de bursa ci ne pasa de faptul ca pierdem si atunci ne doare. Daca citesti literatura de specialitate un float de sub 25% e de evitat. Asa ca lasa sa piarda si cei lacomi de castiguri peste noapte si companiile care nu isi doresc bursa. Sa le treaca pe ATS si cine vrea sa se duca pe ATS. Noi sa ramanem cu 50 de companii bune pe care sa le putem urmari si sa mai listam altele care doresc. nu asa 3000 de agromecuri si bombe pompate de diversi forumisti cum ziceai.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb