Investitorii văd euro la 4,51 lei, la finele anului

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2010

Investitorii văd euro la 4,51 lei, la finele anului

Peste o mie de poziţii deschise ieri pe euro/ron, cu scadenţa decembrie, la Bursa de Valori Bucureşti

Investitorii de la Bursa de la Bucureşti au estimat, ieri, un preţ de 4,519 lei pentru un euro, la finele acestui an, în timp ce, la Bursa de la Sibiu, cursul euro/ron a fost evaluat la 4,473 lei, conform contractelor futures încheiate.

Volatilitatea cursului euro/ron de pe piaţa interbancară a determinat o parte dintre investitori să caute să se protejeze de risc prin tranzacţii futures.

Numai ieri, peste 1.000 de poziţii pe euro/ron, scadenţa decembrie, au fost deschise la Bursa de Valori Bucureşti, dublu faţă de totalul poziţiilor de vineri, în timp ce la Sibiu au fost deschise circa 350 de poziţii.

Ultimele două şedinţe au adus o creştere a lichidităţii tranzacţiilor cu contracte futures la BVB, în condiţiile în care astfel de instrumente erau, de obicei, ocolite de investitorii de aici. Vineri, au fost tranzacţionate la Bucureşti contracte futures pe curs de circa 1,5 milioane de euro, iar ieri s-au perfectat tranzacţii similare de 2,53 milioane de euro. Recordul anterior a fost înregistrat, în toamna anului trecut, când s-au încheiat contracte futures pe curs în valoare de 1,79 milioane de euro, într-o singură şedinţă.

"În momente de volatilitate ridicată a cursului, vedem că se diferenţiază două tipuri de jucători care sunt mai activi decât restul, şi anume instituţiile financiare (fondurile de pensii, societăţile de asigurare) şi speculatorii", a spus, pentru ziarul BURSA, un broker care a dorit să îşi păstreze anonimatul, adăugând: "Volatilitatea ridicată face ca jucătorii din prima categorie să fie mult mai dispuşi să încheie tranzacţii futures ca să se protejeze, în timp ce speculatorii văd în aceste momente oportunitatea unor câştiguri suplimentare.

"Într-adevăr, volumul de tranzacţionare a crescut la BVB, însă nu este ieşit din comun, având în vedere că lichiditatea acestor instrumente, este, totuşi, redusă la Bucureşti. De notat faptul că suma reală pe care jucătorii pe aceste instrumente o pun în joc este doar un procent, pentru că ei tranzacţionează în marjă".

Ieri au fost încheiate 27 de tranzacţii cu 2.426 de contracte futures pe curs la Bucureşti, cele mai lichide fiind cele cu scadenţa la finele acestui an, urmate de cele cu scadenţa în septembrie. La Sibiu, au fost realizate circa 160 de tranzacţii pe cele două scadenţe cu puţin peste 500 de contracte.

La Bursa de la Sibiu, euro/ron cu scadenţa în martie 2011 era cotat, ieri, la 4,49 de lei, în timp ce la Bucureşti preţul de cotare era de 4,36 de lei, în martie (data ultimei tranzacţii).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cursul isi va reveni sub 4,3 dupa ce-si marcheaza unii profituri frumusele

    pai daca viata devine asa scumpa, nu vad de ce sa nu-mi fac o asicurare rca casco la asirom, ca iau banii tot de la ei, daca cineva imi loveste masina. mai bine ma asigur din timp, decat sa mai pierd un pumn de bani in conditiile astea de criza. zi buna!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb