IOAN GÂNFĂLEAN, AVOCATUL COPILULUI, NEAGĂ EVIDENŢA: "Eu nu am ajutat niciun pedofil!"

A consemnat GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2018

"Eu nu am ajutat niciun pedofil!"

Ziarul BURSA a prezentat, la începutul acestei săptămâni, în articolul "Acuzaţii la adresa Avocatului Copilului", faptul că actualul şef al acestei instituţii nou create, dar aflată în subordinea Avocatul Poporului, a ajutat în trecut la scrierea unei lucrări de către un condamnat pentru pedofilie, fapt ce pare cel puţin bizar pentru o persoană care acum se ocupă strict de drepturile copiilor.

Ioan Gânfălean, Avocatul Copilului şi adjunct al Avocatului Poporului, neagă acest fapt şi ne spune, într-un interviu, că el nu a ajutat niciun pedofil.

Reporter: Aţi coordonat lucrarea lui Richard Paul Dorday sau nu?

Ioan Gânfălean: La vremea res-pectivă, nu ştiam pentru ce este condamnat domnia sa. Am primit o adresă oficială de la penitenciarul Aiud semnată de directorul penitenciarului, în care mi se cerea, văzând un cuprins şi o bilbliografie, să îmi dau acceptul pentru scrierea unei monografii despre trauma pe care o simte un condamnat când ia contact cu mediul penitenciar. Pe lângă acea adresă, erau aprobările care s-au luat înainte pentru această lucrare şi care au fost emise de doctorul în filosofie Ioan Băla, directorul general de la acea vreme al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de Domniţa Nazare - şef secţie penitenciarul Aiud, de directorul puşcăriilor din Bârcea Mare, de directorul adjunct pentru intervenţie psiho-socială Constantin Doru Aparaschivei, de Anca Creţu - proconsul la Ambasada Marii Britanii din Bucureşti şi de la echipa de cadre didactice universitare: profesorul Simion Molnar, profesor dr. Sigismund Duma, conferenţiar univ. Marius Benea, lector univ. Iuliu Cutaş.

Reporter: Cu alte cuvinte, dumnea-voastră nu l-aţi cunoscut pe pedofilul condamnat Richard Paul Dorday, aţi primit doar o adresă care a însoţit un cuprins şi o bibliografie, la care se aflau alte adrese, iar pe baza lor aţi întocmit referatul unei lucrări...

Ioan Gânfălean: Când am văzut cuprinsul lucrării, am acceptat.

Reporter: Cu toate acestea, nu v-aţi temut în momentul în care vi s-a propus de către Victor Ciorbea să deveniţi Avocatul Copilului că o să apară persoa-ne care să vă acuze de faptul că aţi ajutat un pedofil să scape de mai multe zile de închisoare, prin faptul că i-ati girat lucrarea scrisă în penitenciar?

Ioan Gânfălean: Cartea scrisă de Richard Paul Dorday nu are deloc legătură cu minorii, cu copiii. Vă rog să mă credeţi că eu m-am uitat doar din punct de vedere ştiinţific şi didactic. Nicio clipă nu m-am gândit că e ceva care este incompatibil cu funcţia mea. Pentru ce a făcut, eu consider că domnul Dorday şi-a ispăşit pedeapsa şi vă spun încă o dată că nu am ştiut că este pedofil.

Reporter: Cu toate acestea, articolele de presă referitoare la sprijinul dat acestui pedofil, care a abuzat mai mulţi minori din Valea Jiului, au apărut pe vremea când eraţi şef al biroului teritorial Alba Iulia. Nu aţi citit sau nu aţi aflat despre aceste articole, ca să stiţi că Dorday a fost condamnat pentru pedofilie şi că există oameni care pot scoate la iveală sprijinul acordat de dumneavoastră pentru scrierea de către acesta a unei lucrări prin care a ieşit mai repede din închisoare? Acei oameni contestă că nu sunteţi demn să ocupaţi funcţia de Avocat al Copilului, atât timp cât aţi ajutat un pedofil.

Ioan Gânfălean: Eu nu am ajutat niciun pedofil. Eu mi-am dat cu părerea legat de cuprinsul unei monografii care mi s-a părut interesantă.

Reporter: Deci nu aţi avut nicio referinţă despre Paul Dorday în momentul scrierii acelui referat si nici curiozitatea de a verifica pe cine ajutaţi cu lucrarea respectivă?

Ioan Gânfălean: Nu am avut nicio referinţă. Niciuna. În adresa pe care am primit-o de la penitenciarul Aiud scria "Paul Dorday, doctor in filosofie". Nu am întrebat cine este acea persoană, nu m-am interesat, mai mult nu îl cunosc, nu l-am cunoscut, nu am vorbit niciodată cu dânsul. La sfârşit am primit o carte, o monografie, în care mi se mulţumeşte pentru contribuţia avută.

Avocatul Copilului, instituţie nouă cu angajaţi puţini

Reporter: Care este situaţia instituţiei Avocatul Copilului în acest moment? Putem spune, după concursul pe care îl organizaţi săptămâna viitoare şi după ce posturile vor fi ocupate, că activitatea va decurge normal?

Ioan Gânfălean: Deja avem peste 80 de sesizări din oficiu legate de problematică ridicată de copiii abuzaţi, avem multe anchete în derulare, avem multe petiţii şi, la majoritatea, a durat cel mult cinci zile în care am răspuns sau am făcut demersuri către autorităţi pentru a verifica ce se întâmplă cu aceşti minori.

Reporter: Cine se face vinovat de nepăsare sau de neglijenţă cu privire la minori? Aţi găsit autorităţi care sunt vinovate deoarece nu s-au interesat de soarta unui copil care a fost abuzat?

Ioan Gânfălean: Nu am avut niciodată, legat de o autoritate a statului, cazuri în care să nu ni se răspundă. Avocatul Poporului este o instituţie de mediere, iar orice sesizare pe care o facem către o altă autoritate trebuie să primească răspuns în 30 de zile. Nu am aşteptat niciodată să treacă 30 de zile şi, dacă după 20 de zile nu ni s-a răspuns, am revenit personal cu solicitarea respectivă la autoritatea competentă şi întotdeauna ni s-a răspuns cu promptitudine. Am făcut anchete, am făcut vizite în case de copii, în urma sesizărilor unor persoane cum că lucrurile nu ar fi în regulă peste tot. Am găsit şi probleme în unele centre, iar după vizite am făcut recomandări cu termene şi instituţiile respective au fost prompte şi ne-au răspuns la solicitări.

Reporter: Aţi găsit până acum cazuri grave de copii abuzaţi?

Ioan Gânfălean: Fiecare caz e un caz grav când este vorba despre minori. Am găsit astfel de cazuri în multe locuri, am făcut recomandări şi conlucrăm foarte bine cu mecanismul de prevenire a torturii şi relelor tratamente aplicate persoanelor care sunt în centre, chit că este vorba despre penitenciare, locuri de deţinere sau case de copii. În toate demersurile noastre am cerut lămuriri, am dat termene şi am aşteptat răspunsurile care, în marea lor majoritate, au fost mulţumitoare pentru noi.

Reporter: Totuşi, din ianuarie 2018, de când a fost înfiinţată această instituţie, şi până acum v-aţi confruntat cu o acută lipsă de personal, pentru că posturile au fost mult timp blocate.

Ioan Gânfălean: Sunt în instituţia Avocatul Poporului din anul 2004 şi îmi cunosc toţi colegii din teritoriu. Orice problemă am avut cu minorii, colegii din teritoriu au preluat sesizările şi au rezolvat cazurile copiilor. Sigur că, odată cu noile angajări, pe care le vom face, colegilor din teritoriu le va fi mult mai uşor.

Reporter: Ce se întâmplă cu concursul care va avea loc luni, 24 septembrie? Mi-aţi spus că sunt contestaţii, inclusiv pentru postul de la Braşov, unde este necesară cunoaşterea limbii maghiare.

Ioan Gânfălean: Noi funcţionăm în temeiul Constituţiei României şi în temeiul legii de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului. Prin legea 9 din ianuarie 2018, în cadrul instituţiei s-a înfiinţat un departament pe lângă celelalte, dedicat apărării, promovării şi protejării drepturilor copiilor. Acest departament nu e o instituţie nou creată, ci este un departament în cadrul Avocatului Poporului. Instituţia are în teritoriu 14 birouri structurate pe fiecare curte de apel. Cei care vor ocupa posturile scoase la concurs în aceste birouri pentru apărarea şi promovarea drepturilor copilului nu se vor ocupa doar de copii, ci vor rezolva şi petiţiile din alte domenii.

Reporter: Unul dintre candidaţi sus-ţine că i s-a recomandat să nu prezinte la concurs, deoarece sunt preferaţi candidaţii din sistem. Apoi a trimis un memoriu la Avocatul Poporului, după care a fost ameninţat.

Ioan Gânfălean: Nu ştiu la ce vă referiţi. Prin legea noastră de organizare şi funcţionare, colegii din teritoriu sau din sediul central pot să treacă de la o secţie la alta, pe baza unei cereri aprobate de adjuncţii departamentelor de unde trec. Când este vorba de sediul central, vor exercita atribuţiile de la sediul central, dar în teritoriu vor rezolva şi alte probleme cu care este sesizat Avocatul Poporului.

Reporter: Atunci pentru ce aţi scos cele opt posturi la concurs?

Ioan Gânfălean: Am avut o discuţie la nivel de adjuncţi, la nivelul ombudsmanului naţional şi am concluzionat că nu ar fi bine să treacă colegii de la un departament la altul, pentru că acolo sunt blocate posturile. Dacă se va trece, vor rămâne posturile blocate. Până acum doar un singur coleg a făcut cerere de transfer. Faptul că eu aş favoriza oamenii din sistem este o acuzaţie nereală. Eu nu favorizez pe nimeni, iar primele condiţii ca să câştigi un concurs sunt să te înscrii şi să participi.

Reporter: Garantaţi că acest concurs din 24 septembrie se va desfăşura conform dispoziţiilor legale?

Ioan Gânfălean: Îmi puneţi o întrebare ca şi când m-aţi face să înţeleg că alte concursuri la alte instituţii nu ar fi conforme legii. Vreau să vă prezint calendarul concursului, pentru a înlătura orice suspiciune. Luni este concursul la care s-au înscris 83 de candidaţi pentru 8 locuri. Din această cauză am fost nevoiţi să mutăm locul probei scrise de la sediul central la Facultatea de Drept. Concursul va începe la ora 10. Comisia de concurs se va prezenta dimineaţă, la ora 7:30, al sediul central, unde, cu legile pe masă, vom face subiectele de concurs, după care le vom sigila şi le vom închide în plic, iar la facultatea de drept reprezentanţii candidaţilor vor extrage dintr-un bol unul dintre subiectele pe care le-am întocmit.

Reporter: Vă mulţumim.

Pedofilul Richard Paul Dorday

Conform paginii de internet gddhd.ro, în articolul "Pedofilul englez care a abuzat mai mulţi băieţi din Valea Jiului, asistat la lucrarea din închisoare de un reprezentant al Avocatului Poporului" se menţionează: "Ministerul Justiţiei a făcut publică lista integrală a profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care le-au acordat recomandare scrisă puşcăriaşilor, pentru fiecare titlu scris de aceştia în detenţie, pentru a-şi reduce perioada de detenţie, în baza legilor în vigoare. Conf. univ. dr. Ioan Gânfălean de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, reprezentantul Avocatului Poporului din judeţul Alba, este cel care l-a asistat pe Paul Richard Dorday la scrierea lucrării «Axa conducătoare: Conducere interioară. Transcendenţă. Reabilitarea infractorului», publicată la Editura EMIA".

În anul 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa finală şi definitivă în cazul pedofilului Paul Richard Dorday (43 de ani), reţinut în anul 2009 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru infracţiuni de pedofilie. Dorday a fost condamnat la 6 ani de închisoare, în urma unui dosar instrumentat de procurorii DIICOT. Procurorii l-au cercetat pe Dorday pentru molestarea sexuală a mai multor minori din Valea Jiului şi a fost trimis în judecată pentru 14 infracţiuni de pedofilie şi pornografie infantilă. Copiii, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, erau ademeniţi de nişte apropiaţi ai pedofilului cu bani şi diferite alte atenţii. De asemenea, ei primeau în schimbul serviciilor sexuale între 100 de lei şi 350 de lei. Paul Richard Dorday, în vârstă de 43 de ani la acea vreme, a venit în România ca şi consultant de afaceri al unei companii multinaţionale.

Acestui individ, actualul Avocat al Poporului i-a fost coordonator al lucrării sau, după spusele domniei sale, i-a semnat referatul privind lucrarea întocmită.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Spune domnul Ganfalean ca isi cunoaste colegii din teritorii si este adevarat. Tocmai de aceea, la concursurile pentru expertii ii avantajeaza pe copiii acestor colegi. De pilda, pentru postul de expert de la Biroul teritorial Constanta a castigat concursul, fiica doamnei Nedea Felicia, Alina Pangrate. Desi la scris a obtinut 53 de puncte, la celelalte probe s-au gasit metode pentru a rasturna situatia. Pai e bine nu? O sa ii faca mamica lucrarile, isi ia frumos salariul si nici nu trebuie sa vina la serviciu.De aia pleaca toti din tara, nu mai avem loc de astia.

    Spune domnul Ganfalean ca isi cunoaste colegii din teritorii si este adevarat. Tocmai de aceea, la concursurile pentru expertii ii avantajeaza pe copiii acestor colegi. De pilda, pentru postul de expert de la Biroul teritorial Constanta a castigat concursul, fiica doamnei Nedea Felicia, Alina Pangrate. Desi la scris a obtinut 53 de puncte, la celelalte probe s-au gasit metode pentru a rasturna situatia. Pai e bine nu? O sa ii faca mamica lucrarile, isi ia frumos salariul si nici nu trebuie sa vina la serviciu.De aia pleaca toti din tara, nu mai avem loc de astia.

    Felicia Nedea este expert coordonator la Biroul Teritorial Constanta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb