Ioan Nani a revenit la conducerea Antibiotice Iaşi

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2009

Ioan Nani

Ioan Nani

Vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Ioan Nani, a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Antibiotice SA Iaşi (simbol ATB, la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti), poziţie din care va ocupa şi funcţia de director general al companiei farmaceutice ieşene. Decizia a fost adoptată în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor, care s-a derulat vineri, 24 aprilie. Ioan Nani a făcut parte dintr-o listă de şase propuneri formulate de AVAS pentru modificarea componenţei Consiliului de Administraţie al Antibiotice SA. De fapt, la AGA de vineri, s-a decis înlocuirea doar a reprezentanţilor AVAS în CA al Antibiotice SA Iaşi. Noii membri ai CA, propuşi de AVAS şi acceptaţi de majoritatea acţionarilor, sunt: Ioan Nani, Voicu Victor (medic, Bucureşti), Geza Molnar (medic, Cluj Napoca), Magdalena Bădulescu (farmacist, Bucureşti) şi Robert Viorel Ancuceanu (farmacist, Bucureşti).

"După cum se observă, propunerile noastre pentru Consiliul de Administraţie al Antibiotice SA Iaşi vizează doar oameni care lucrează în sistemul medical, deoarece compania ieşeană are nevoie de expertiza unor persoane care cunosc în amănunt problemele cărora ţara noastră trebuie să le facă faţă în acest domeniu, în condiţiile în care societatea va trece în curând în portofoliul Minis­terului Sănătăţii. Persoanele respective reprezintă principalele centre medicale din ţară. Nu există nicio propunere pe linie politică", a declarat Mircea Ursache, pre­şe­dintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, care a vizitat, vineri, şi secţiile de producţie de la Antibiotice SA.

Referitor la revenirea la Antibiotice SA a lui Ioan Nani, preşedintele AVAS a afirmat: "Mi-a fost greu să-l propun pe domnul Nani pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Antibiotice, pentru că este unul dintre colaboratorii de bază pe care i-am avut în ultimele două luni".

Mircea Ursache a mai spus: "Am ţinut cont, însă, de dorinţa domnului Nani de a fi mai aproape de casă, de familie, dar şi de faptul că domnia sa cunoaşte în amănunt problemele Antibiotice SA şi poate avea un rol decisiv în dezvoltarea acestei companii în perspectivă. Luni voi prezenta domnului prim-ministru propunerea de a-l elibera din funcţia de vicepreşedinte al AVAS pe domnul Nani".

Ioan Nani a fost director general al Antibiotice SA Iaşi începând cu anul 1998, după ce anterior ocupase pos­tul de director financiar al aceleiaşi companii. Anul trecut, fosta conducere a AVAS a decis să-l înlocuiască pe Nani de la conducerea societăţii ieşene, reproşându-i-se o slabă comunicare cu AVAS, în special pe tema privatizării Antibiotice SA. În luna februarie a acestui an, Nani a fost numit vicepreşedinte al AVAS. Revenind la conducerea societăţii ieşene, Nani o înlocuieşte pe Coca Caşcaval, care preluase funcţia de director general al Antibiotice SA anul trecut. Mircea Ursache a spus că doamna Caşcaval poate reveni pe postul de director de marketing al societăţii, pe care îl ocupa anterior. Cu toate acestea, nu este exclus ca noul Consiliu de Administraţie al companiei să decidă renunţarea la colaborarea cu doamna Coca Caşcaval.

AVAS nu va renunţa în acest an la dividende

Din cauza nevoii de a atrage cât mai mulţi bani la buget, AVAS nu va fi de acord în acest an cu reinvestirea dividendelor care i se cuvin din profitul înregistrat anul trecut de Antibiotice SA. Preşedintele AVAS a declarat: "Trebuie să atragem la buget toate resursele financiare de care dispunem. În aceste condiţii, cel puţin în acest an, nu vom fi de acord cu reinvestirea dividendelor la care avem dreptul de la nicio companie la care deţinem acţiuni.Aşadar, deşi suntem conştienţi de importanţa obiectivelor investiţionale pe care le are în derulare Antibiotice SA Iaşi, nu putem aproba solicitarea societăţii de reinvestire a dividendelor. Pe de altă parte, compania ieşeană este viabilă şi suntem siguri că va găsi resursele financiare necesare continuării programului investiţional".

Conform situaţiei financiare pe anul 2008, Antibiotice SA Iaşi a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 215,8 milioane lei şi un profit net de 10.572.756 lei. Conducerea companiei ieşene propusese reinves­tirea dividendelor aferente anului 2008, având în vedere atât condiţiile concrete în care societatea îşi des­făşoară activitatea în acest an, ca urmare a crizei economico-financiare, cât şi avantajele constituite din accesarea pe această cale a unor resurse financiare necesare finalizării proiectelor investiţionale aflate în derulare.

Referitor la programul de investiţii al companiei şi la obiectivele pe care şi le-a stabilit pentru acest nou mandat la conducerea Antibiotice SA, Ioan Nani a declarat: "Trebuie să ne adaptăm la condiţiile economice actuale. Traversăm o perioadă de criză şi nu avem niciun element care să ne indice când se va încheia aceas­ta. Obiectivul meu principal, aşa cum este şi normal, constă în creşterea companiei, iar de aici derivă obiectivele punctuale pe care ni le vom stabili în perioada imediat următoare. În ceea ce priveşte proiectele investiţionale aflate în derulare, acestea fac parte dintr-un plan având ca perspectivă anul 2012. Ne vom face nişte calcule privind măsura în care ne putem baza pe noi înşine pentru a continua aceste proiecte. În orice caz, Antibiotice SA este o societate viabilă şi solvabilă şi cred că orice bancă ar putea fi interesată să colaboreze cu noi. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont că nu mai trăim efervescenţa de anul trecut, când condiţiile economice erau mult mai permisive pentru iniţierea unor proiecte de dezvoltare. Va trebui să analizăm cu foarte mare atenţie fiecare pas pe care îl vom face, în special în sectorul deciziilor de ordin financiar".

La capitolul investiţii, producătorul farmaceutic ieşean are în derulare două mari proiecte pe termen lung, care se ridică la aproximativ 20 milioane de euro. Primul dintre acestea îl reprezintă o nouă capacitate de fabricaţie pentru cefalosporine injectabile (10 milioane de flacoane/an), unică în România şi în Sud-Estul Europei. Această investiţie va permite companiei valorificarea unei părţi însemnate din producţie la export şi va conferi premise reale pentru reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar cu aproximativ 15%, prin abordarea unor scheme de tratament cu cefalosporine, al căror spectru antimicrobian este mai larg decât la penicilinele clasice. În prezent, pentru finanţarea proiectului se are în vedere accesarea de fonduri structurale în valoare de 4,4 milioane euro, punerea în funcţiune a noii capacităţi urmând să aibă loc în 2010.

Al doilea proiect presupune cons­truirea unei noi secţii de fabricaţie a comprimatelor, cu o capacitate superioară celei existente (500 milioane unităţi, faţă de 300 milioane unităţi în prezent). Efectele pozitive se vor regăsi în diversificarea portofoliului prin asimilarea de noi produse valoroase terapeutic, care să acopere afecţiuni ale sistemului nervos, cancerul sau diabetul.

Compania Farmaceutică Română va avea nevoie de avizul Comisiei Europene

Deşi urma să fie discutat tot în cad­rul AGA de vineri, punctul care vizau aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2009, incluzând aici şi cheltuielile de ordin investiţional, a fost amânat pentru o dată ulterioară, considerându-se că Ministerului Sănătăţii trebuie să i se acorde posibilitatea de a-şi pune în practică propria viziune în ceea ce priveşte Antibiotice SA Iaşi. Conform HG 410/1 aprilie 2009, începând cu data de 1 mai a.c., Ministerul Sănătăţii va deveni acţionar majoritar al companiei farmaceutice ieşene, prin preluarea în portofoliul său a pachetului de acţiuni reprezentând 53,0173% din capitalul social al Antibiotice Iaşi, deţinut în prezent de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, conform structurii acţionariatului Antibiotice SA valabilă la data de 31.01.2009.

În urma acestui transfer, societa­tea ieşeană va constitui nucleul viitoa­rei Companii Farmaceutice Româ­ne, care ar mai putea îngloba Sanevit SA Arad, Unifarm SA şi departamentele de vaccinuri din cadrul Institutului "Cantacuzino" de la Bucureşti şi Iaşi. Motivaţia constituirii unei astfel de companii constă în diminuarea consecinţelor negative ale crizei, prin reducerea importului de produse farmaceutice. Ministrul Sănătăţii declarase încă din luna februarie că se bazează pe Ioan Nani pentru constituirea şi coordonarea acestei companii. "Este un proiect foarte ambiţios şi, în acelaşi timp, foarte complex. Vom analiza, împreună cu responsabilii de la Ministerul Sănătăţii, fezabilitatea proiectului, gradul de modernizare, de autorizare şi de respectare a regulilor de bună practică de fabricaţie pentru fiecare dintre firmele care ar putea face parte din acest proiect", a spus Ioan Nani.

La rândul său, preşedintele AVAS a fost de părere că implementarea proiectului Companiei Farmaceutice Române nu este un obiectiv simplu. "Fiind vorba de o concentrare economică, va fi nevoie de avizul Comisiei Europene, iar regulile de acordare nu sunt printre cele mai simple. Cred, însă, că atunci când a fost nominalizat domnul Nani pentru a prelua constituirea şi coordonarea acestei companii s-a avut în vedere în primul rând capacitatea de muncă dovedită de el la o societate de calibrul Antibiotice Iaşi", a mai declarat şi Mircea Ursache.

SC Antibiotice SA Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii. Societatea ieşeană este lider în producţia de medicamente injectabile, unguente, creme, geluri şi supozitoare, unicul producător român de substanţe active prin biosinteză şi producătorul cu cea mai complexă structură de producţie: 8 fluxuri de fabricaţie atestate GMP pe care sunt obţinute 5 forme farmaceutice (pulberi injectabile, capsule, comprimate, supozitoare, preparate de uz topic: unguente, geluri, creme). În perioada 1999-2007, societatea a investit 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, pentru implementarea normelor GMP şi FDA, pentru reducerea costurilor cu utilităţile şi pentru protecţia mediului. În prezent, toate cele 8 fluxuri de fabricaţie Antibiotice sunt autorizate GMP. Pe piaţa internă, compania ocupă primul loc pe segmentul preparate dermatologice şi locul trei pentru medicamentele antiin­fecţioase.

Antibiotice Iaşi este considerată o companie strategică, deoarece este unicul producător de pulberi pentru suspensii şi soluţii sterile injectabile (40-50 milioane flacoane/an), deţine fluxuri dedicate producţiei de capsule pe trei subclase (cefalosporine, peniciline şi non-peniciline), este singurul producător român de cefalosporine injectabile şi este producător unic al întregii game de tuberculostatice esenţiale. În prezent, prin intermediul AVAS, statul deţine la compania ieşeană un pachet de acţiuni reprezentând 53,0173% din capitalul social, printre alţi acţionari numărându-se SIF Oltenia (10,0954%), diferenţa de 36,8873% din titluri aflându-se în posesia altor acţionari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. atb a fost folosita pentru manipularea pietei de un idiot care a condus avasul in 2008.Afost privatizata de n ori urcind si coborind piata bursiera si cnvm o dormit.initiativa actuala este salutara

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb