Iohannis află pe 10 iunie decizia ce priveşte contestaţia sa din dosarul cu ANI

Elena Deacu
Politică / 27 mai 2015

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în data de 10 iunie în dosarul în care Klaus Iohannis a solicitat anularea unui raport de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care aceasta constatase încălcarea legislaţiei în domeniul conflictului de interese.

Soluţia pe care CA Alba Iulia o va pronunţa în acest dosar nu va fi definitivă.

"La Curtea de Apel Alba Iulia s-a încheiat miercuri judecarea dosarului în care reclamantul Klaus Iohannis a solicitat anularea raportului de evaluare întocmit de ANI prin care aceasta constatase încălcarea legislaţiei în domeniul conflictului de interese. Instanţa va pronunţa o soluţie în 10 iunie", a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean, potrivit surselor din presă.

CA Alba Iulia a judecat acţiunea în contencios administrativ intentată de Klaus Iohannis împotriva ANI, care, în 2013, l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, întrucât a semnat, în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 - 2013.

Avocata care l-a reprezentat pe Klaus Iohannis a susţinut în faţa instanţei că nu sunt întrunite elementele constitutive ale conflictului de interese administrativ. Aceasta a mai spus că este "evident" că încheierea acestui contract, dintre tipografie şi primărie, "nu se află în zona conflictului de interese administrativ, pentru că această operaţiune nu a generat vreun fel de beneficiu, interes material pentru Klaus Iohannis, pentru soţia sa sau pentru rudele sale".

Ea a mai spus că respectivul contract nu a fost încheiat prin încredinţare directă, ci prin licitaţie, fiind trei oferte depuse. Avocata a arătat că cea care a desemnat câştigătorul, respectiv firma care a prezentat preţul cel mai scăzut, în speţă Tipografia Honterus, a fost comisia de evaluare, din care primarul Iohannis nu a făcut parte.

Aceasta a solicitat instanţei admiterea contestaţiei şi anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.

În martie 2014, CA Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat ANI de către, la vremea respectivă, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, după ce Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a transmis instanţei că este începută urmărirea penală.

După ce Parchetul a închis dosarul penal, CA Alba Iulia a fost sesizată cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulată de către Iohannis, solicitare care i-a fost admisă în 29 aprilie.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii în august 2013, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Klaus Iohannis, întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Obiectul contractului semnat, în opinia ANI, cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus Iohannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării unui proiect finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

Conform ANI, primarul Sibiului nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora "Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (...) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia (...) f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte".

"Primarul Municipiului Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora «Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos materia (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă»", se menţiona în comunicatul ANI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb