Iohannis critică recenta adoptare de către CE a opiniei privind statul de drept în Polonia

Laura Boico
Politică / 3 iunie 2016

Actualizare 11:55 Iohannis: "Nu trebuie să existe nicio competiţie pentru mai multă prezenţă Aliată în Flancul Estic"

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că este nevoie de o întărire a Flancului Estic cu o prezenţă echilibrată, punctând că nu trebuie să existe nicio competiţie pentru mai multă prezenţă NATO între statele aliate în acest caz, potrivit unor surse din presă.

"Este necesară o întărire a Flancului Estic al Alianţei cu o prezenţă avansată robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc. Nu trebuie să existe nicio competiţie pentru mai multă prezenţă Aliată pentru unii dintre noi, uneori chiar în detrimentul altora. De fapt, nu suntem, în mod real, într-o astfel de concurenţă. Pentru toate statele Flancului Estic este vitală, din punctul de vedere al securităţii, această întărire echilibrată. Altfel, riscăm să ne creăm noi înşine vulnerabilităţi suplimentare. Este adevărat, fără îndoială, că trăsăturile şi caracterul riscurilor şi ameninţărilor variază de la o zonă la alta. Dar este la fel de adevărat, şi doresc să subliniez acest lucru, că natura şi sursa ameninţării sunt aceleaşi pe întregul Flanc Estic, cel puţin la acest moment. De aceea, este important să nu pierdem perspectiva strategică", a declarat Iohannis, astăzi, la conferinţa "Romania's Security Leadership in South East Europe", organizată la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că trebuie să existe o viziune de ansamblu la nivel colectiv, Aliat.

"Suntem, cred, cu toţii de acord că trebuie să regândim apărarea colectivă şi să recalibrăm apărarea şi descurajarea, prin respectarea principiului «28 pentru 28» şi a celui privind abordarea de tip «360 de grade», în noul context de securitate", a susţinut şeful statului.

El a subliniat că în acest moment este esenţială întărirea, într-un mod echilibrat, atât a securităţii, cât şi a democraţiei, în contextul revenirii la nivel european a populismului, naţionalismului şi extremelor politice.

"În primul rând, cred că trebuie să păstrăm şi să întărim ceea ce s-a câştigat deja la nivel european din punctul de vedere al construcţiei instituţionale a apărării colective - prin Alianţa Nord Atlantică - şi a spaţiului de securitate, libertate şi justiţie - prin Uniunea Europeană. În acelaşi timp, aceste realizări trebuie ajustate şi adaptate în faţa provocărilor politice, economice şi de securitate curente", a afirmat şeful statului.

El a arătat că România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european.

"Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federaţia Rusă, a principiilor şi mecanismelor de asigurare a stabilităţii la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forţei armate cu încălcarea dreptului internaţional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin ameninţări directe sau propagandă media, cum am văzut recent. Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist, aşa cum este cazul Daesh", a precizat Iohannis, conform aceloraşi surse.

(L.B.)

---------

Preşedintele, Klaus Iohannis, susţine că "oportunitatea momentului" privind adoptarea recentă de către Comisia Europeană a Opiniei privind statul de drept în Polonia ridică semne de întrebare, şeful statului exprimându-şi încrederea în capacitatea democraţiei poloneze în găsirea celor mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, potrivit unor surse din presă.

"Istoria ne-a arătat că valorile democraţiei liberale şi ale statului de drept trebuie mereu protejate, cultivate şi promovate şi că nu sunt de la sine înţelese, iar riscurile la adresa lor nu trebuie niciodată neglijate sau subestimate. În acest context, nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunităţii momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, având în vedere tradiţia Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democraţii", a declarat Iohannis, astăzi, la conferinţa "Romania's Security Leadership in South East Europe", organizată la Palatul Cotroceni.

De asemenea, aceasta şi-a exprimat speranţa că instituţiile europene vor sprijini constructiv eforturile Poloniei.

"Sper că instituţiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru că actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar şi în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcţia asigurării stabilităţii şi securităţii noastre, în sensul cel mai larg. Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuţia Poloniei, partener strategic al României", a spus şeful statului.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au participat ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea,m conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb