IOHANNIS DESPRE BREXIT: "Cel mai important este să discutăm despre oameni, apoi despre bani"

S.A.
Politică / 30 aprilie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 11:24 Iohannis: "Nu suntem dispuşi la niciun compromis privind secvenţierea negocierilor cu Marea Britanie"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Bruxelles, că liderii europeni nu sunt dispuşi să renunţe la etapizarea negocierilor pentru finalizarea Brexitului şi că nu se vor purta negocieri separate în privinţa ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Şeful statului a declarat, potrivit Administraţiei Prezidenţiale: "La început se negociază partea de ieşire a Marii Britanii din UE şi numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri, se trece la partea a doua, care poate să stabilească în mare cum ne imaginăm o viitoare colaborare între Uniune şi Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019. (...) Este important de ştiut că nu avem de gând, nimeni din cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu vom negocia separat şi sectorial, se va negocia totul la pachet de echipa stabilită de noi. (...) Nu suntem dispuşi la niciun compromis. Noi am decis să negociem aşa. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie, noi vrem să construim o relaţie cât se poate de bună, însă această situaţie de Brexit nu s-a ivit fiindcă aşa ne-am înţeles. Este o decizie unilaterală a Marii Britanii".

Preşedintele a subliniat că la Consiliul European de sâmbătă s-a stabilit ca întâi să se negocieze despre soarta oamenilor, iar apoi despre partea financiară în ceea ce priveşte Brexit. El a spus: "Primul punct care va fi negociat când se vorbeşte de părăsirea UE de către Marea Britanie este soarta oamenilor. În cazul nostru, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, repede şi să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute şi să se clarifice toate aspectele, nu numai reşedinţă, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv lucruri de exemplu cum este pensia, pentru că sunt în Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că-şi pot stabili reşedinţa şi găsi locul de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat cu familii foarte mulţi, şi aceste lucruri trebuie obligatoriu respectate".

Iohannis a precizat că statele membre sunt dispuse să negocieze astfel încât cetăţenii europeni să beneficieze de toate drepturile după ieşirea Marii Britanii din UE: "Eu pot să ofer românilor toate garanţiile pe care le oferă UE 27 şi acestea sunt multe. Suntem hotărâţi să negociem în aşa fel încât cetăţenii, inclusiv românii, să aibă toate drepturile. În contrapartidă suntem dispuşi să negociem şi drepturile cetăţenilor Marii Britanii în statele membre".

Preşedintele a mai arătat că după ce se negociază soarta cetăţenilor europeni, se va discuta despre partea financiară. El a adăugat: "Foarte mulţi au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie să o plătească, însă este vorba de angajamente financiare care au fost luate înainte de declanşarea Brexit-ului şi toată lumea se aşteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Despre aceşti bani vorbim, banii care au fost negociaţi, prinşi în buget şi care de exemplu pentru România se reflectă în banii cheltuiţi pe proiecte pe coeziune, pe politică agrară ş.a.m.d.".

Şeful statului a mai spus că în ceea ce priveşte găzduirea agenţiilor europene, la Consiliul European s-a decis ca în iunie să fie stabilite criteriile de selecţie a statelor, iar cel mai devreme în toamnă să se ia o decizie.

Iohannis a menţionat: "Guvernul României va trebui cu maximă celeritate, dacă doreşte această agenţie (Agenţia Europeană a Medicamentului, n.r.), să identifice un sediu care poate fi pus la dispoziţie nu cândva, acum, în această toamnă pentru această agenţie. Este primul pas. Al doilea este să fim deschişi la negocieri pentru condiţiile pe care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiţii speciale, şi de locuire, şi financiare, şi multe alte lucruri. Şi atunci putem, uşor, uşor, să intrăm într-o competiţie. Deci, încă o dată, vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistică, sunt deja clare în momentul acesta şi dacă nu putem să oferim aşa ceva, mă tem că şansele vor fi foarte mici. (...) Acum, nu am auzit ca Guvernul ar fi identificat un sediu care să poată fi oferit".

------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Bruxelles, că prima chestiune care trebuie discutată în ceea ce priveşte Brexitul este legată de oameni, arătând că trebuie să se negocieze inclusiv subiectul pensiilor, transmite Agerpres.

Înainte de reuniunea Consiliului European, şeful statului a afirmat: "Pentru mine, cel mai important este să discutăm despre oameni, oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi foarte concret românii care trăiesc în Marea Britanie, dar aici putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puţini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie lămurite primele. Aceşti oameni trebuie să ştie ce-i aşteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căutat şi găsit locuri de muncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem şi până la pensii şi trebuie să negociem aceste lucruri".

El a susţinut că după discuţiile pe acest subiect trebuie să se vorbească despre chestiunea banilor.

"Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare, iar pentru România acestea sunt extrem de importante, sunt banii pentru coeziune, pentru agricultură ş.a.m.d. şi trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a precizat că va insista pentru o etapizare în cazul Brexit. El a explicat: "Nu se poate să avem de la început simultan negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Relaţia dintre UE şi Marea Britanie nu poate fi negociată simultan cu ieşirea ordonată, cum spunem noi. (...) Nu sunt de acord să se negocieze sectorial şi bilateral. UE 27 trebuie să fie unită, să negocieze pe o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele. (...) Toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agreează totul", a explicat şeful statului.

Iohannis a mai afirmat că România are ambiţia de a ajunge o ţară din nucleul Uniunii Europene.

"Nu suntem trataţi ca ţară de mâna a doua, dar sigur mai avem mult de lucru până putem spune că ajungem la nucleul Uniunii, dar noi avem această ambiţie şi cred că avem toate şansele să ajungem acolo", a mai arătat el.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Decalajul istoric nu poate fi recuperat atata timp cat pe agenda politicului nu sunt trecute adevartele probleme ale binelui public...ci sunt trecute prioritatile personale de super imbobatire accelerata, de putere si prestigiu.

    Daca am fi onesti si buni am recunoaste acest lucru si am pune in agenda adevartele obiective de indeplinit si la nivel national dar si UE. Multinationalele au un lobby puternic la nivel de UE si cu greu se mai tine seama si de bietul cetatean de rand, muritor de foame si de lipsuri! Ma apuca plansul cand vad atat saracie in jur si eu asist neputincioara la degradarea capitalului uman, la pierderea demnitatii umane data de precaritate. 

    O dezvoltare pentru fiecare nu doar pentru nucleu si chiar in interiorul nucleului doar pentru unii. 

    Europa sociala trebuie sa devina realitate..altfel ramanem scalvii transnationalelor, inclusiv cele financiare.

    Sa invatam sa spunem adevarul si sa facem binele in jur si mai ales sa fim buni! 

    Poate brexit-ul si alegerile din SUA vor schimba paragidma de dezvoltare in una umana.

    Citez din articolul domnului profesor Cornel Codita.

    Dacă vrem ca politica-democraţia să se ocupe de temele şi problemele ei specifice şi să reintre în logica de funcţionare prescrisă de modelele de guvernare acreditate deja istoric, atunci trebuie să o eliberăm de servituţile unor funcţii sociale care nu îi sunt specifice. Iar, acest lucru nu se poate face nici prin decret şi nici prin "alţi oameni", ci prin construirea de instituţii-mecanisme, capabile să preia şi să realizeze funcţiile fără de care nici o societate nu poate funcţiona prea multă vreme: de la crearea, acumularea şi gestiunea investiţională a resurselor necesare vieţii şi dezvoltării, pînă la dinamica ascensională şi orizontală de status-rol, la creşterea zestrei sociale de educaţie-inovare-soluţionare a problemelor sociale, respectiv a capacităţii generale a societăţii de gestiune şi disipare a efectelor de tensiune, conflictualitate, surpriză, şoc, social sau natural. Diferenţa este, cam, cea dintre epoca pietrei cioplite şi cea a computerelor cuantice. Să fim însă, optimişti: dacă vrei, poţi!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb