IOHANNIS: "Dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor reprezintă o restanţă majoră a justiţiei"

M.I.
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2016

"Dosarele Revoluţiei şi Mineriadelor reprezintă o restanţă majoră a justiţiei"

Actualizare 15:53 Augustin Lazăr: "Dosarul Mineriadei, finalizat spre sfârşitul anului; cel al Revoluţiei, în prima jumătate din 2017"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi-a exprimat, astăzi, optimismul că până spre sfârşitul lui 2016 va fi finalizat dosarul Mineriadei, urmând să ajungă în acelaşi stadiu în prima jumătate a anului următor şi Dosarul Revoluţiei, potrivit unor surse din presă.

''Cu prioritate se desfăşoară activităţile în cadrul Dosarului Mineriadei şi în continuare s-a efectuat, de asemenea, o echipă investigativă care se ocupă de Dosarul Revoluţiei, pentru ca şi el să fie clarificat într-un termen rezonabil. Va să zică, aşa cum am scris în proiectul managerial, vor fi anchete efective şi nu există niciun motiv ca aceste dosare să nu fie soluţionate într-un termen rezonabil de acum înainte. Şi este clar că ele sunt întârziate, pentru acest motiv noi am primit şi condamnări la CEDO. România a fost condamnată pentru acest fapt, însă, aşa cum se prezintă în acest moment situaţia, eu sunt optimist că până spre sfârşitul anului cel puţin unul dintre dosare va ajunge în stadiul spre finalizare şi în prima jumătate a anului următor şi un al doilea dosar mare dintre cele care sunt avute în vedere va ajunge spre stadiul de finalizare'', a declarat procurorul general.

El a precizat că unul dintre dosare este cel Mineriadei, ''care este în curs şi care este mai avansat'', şi celălalt este Dosarul Revoluţiei, ''în care s-a reluat ancheta - a fost trimis de Înalta Curte în urmă cu circa o lună - s-a reluat ancheta, s-a efectuat o echipă investigativă care lucrează într-un mod organizat, are plan de anchetă şi are toate resursele necesare pentru ca ancheta să se desfăşoare efectiv şi să fie soluţionată într-un termen rezonabil''.

Augustin Lazăr a spus că procurorii consultă arhivele, inclusiv la parlament şi la alte instituţii, efectuând toate demersurile necesare pentru ca aceste dosare să poată fi soluţionate.

Procurorul general al României a subliniat că este ''un fapt binecunoscut că există dosarele numite istorice, pe care poporul român aşteaptă de câţiva ani să fie soluţionate, ba chiar există condamnări la CEDO''. Lazăr a adăugat că încă de când a preluat mandatul de procuror general a luat măsuri pentru ca aceste dosare să fie soluţionate în cel mai scurt timp.

''Unul dintre ele, deja, cazul Ursu a fost soluţionat şi se află pe masa judecătorilor. În continuare sunt luate măsuri şi se efectuează într-un ritm cu operativitate în aceste cauze toate actele de urmărire penală pentru a fi soluţionate într-un termen rezonabil'', a mai spus Augustin Lazăr, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

---------

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, el afirmând, cu această ocazie, că Justiţiei îi revine responsabilitatea de a stabili adevărul în dosarele privind Revoluţia din 1989 şi Mineriadă şi arătându-şi convingerea că Ministerul Public va întreprinde toate demersurile în vederea soluţionării acestor cauze, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a arătat că cele două cauze reprezintă o restanţă majoră a Justiţiei şi a accentuat necesitatea unei decizii clare şi rapide, stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi din timpul Mineriadei.

În debutul întrevederii, şeful statului şi-a exprimat recunoştinţă faţă de sacrificiul şi curajul participanţilor la Revoluţia din 1989 şi a reiterat totodată aprecierea faţă de acţiunile iniţiate, de-a lungul timpului, de membrii Asociaţiei 21 Decembrie pentru că instituţiile statului să restabilească adevărul şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Klaus Iohannis a subliniat importantă deosebită a cauzelor privind Revoluţia din 1989 şi Mineriadă, întrucât o democraţie veritabilă este aşezată doar pe bazele solide ale adevărului şi dreptăţii. Preşedintele României a evidenţiat că Justiţiei îi revine responsabilitatea de a stabili adevărul, arătându-şi în acelaşi timp convingerea că Ministerul Public va întreprinde toate demersurile în vederea soluţionării acestor cauze. De asemenea, şeful statului a arătat că cele două cauze reprezintă o restanţă majoră a Justiţiei şi a accentuat necesitatea unei decizii clare şi rapide, stabilirea adevărului cu privire la evenimentele din decembrie 1989 şi din timpul Mineriadei.

Preşedintele României a subliniat că adevărul trebuie să iasă la suprafaţă şi că îşi va exercită toate atribuţiile constituţionale astfel încât să existe o soluţionare temeinică şi legală a acestor cauze. De asemenea, Klaus Iohannis şi-a exprimat încrederea că Procurorul General va urmă întocmai programul la care s-a angajat la începutul mandatului în fruntea Ministerului Public: realizarea unor anchete efective în Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei şi finalizarea investigaţiilor în sensul identificării persoanelor responsabile, inclusiv a decidenţilor politici, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bună FRÂNĂ au avut BOLȘEVICII

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb