Iohannis: "Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate"

E.D.
Politică / 9 mai 2015

Iohannis: "Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate"

Actualizare 12:55 Ponta: "Blocarea cardurilor de sănătate în bancomate - o minciună, sunt dezinformări şi lobby"

Blocarea cardurilor de sănătate în bancomate a reprezentat o minciună, iar acţiunea împotriva fraudelor din sănătate va continua în pofda lobby-ului şi a dezinformărilor, spune premierul Ponta, arătând că la sistemul cardurilor, care va genera economii de 300 milioane euro, s-a lucrat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

"Cardul de sănătate este un proiect vechi, am lucrat foarte bine cu Buşoi, când era preşedintele CNAS, după aceea cu Ciurchea, cu SRI, cu STS, şi doar anul acesta cel puţin 300 milioane euro facem economii, bani care rămân toţi la sănătate. Mă aştepam să fie supăraţi, să auzim că 2.500 de carduri sunt blocate în bancomate. Bineînţeles că a fost o minciună, nu era niciun card. Că mii de oameni la cozi, că alte lucruri...e normal. Dar cât voi fi prim-ministru - până în 2016, după 2016 - evaziunea fiscală trebuie combătută, frauda din sănătate trebuie combătută şi, indiferent de lobby-ul, dezinformarea şi propaganda împotrivă, sunt foarte hotărât să duc această bătălie la bun sfârşit", a spus Ponta.

---

Actualizare 12:35 Ponta: "Guvernul transmite săptămâna viitoare aviz negativ pentru pensiile parlamentarilor"

Guvernul va transmite săptămâna viitoare punctul de vedere legat de proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, iar acesta va fi negativ, conform prevederilor din acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Întrebat când va trimite Guvernul un punct de vedere referitor la pensiile parlamentarilor, şeful Guvernului a precizat că acesta va fi transmis foarte repede, şi anume săptămâna viitoare.

Întrebat de asemenea dacă acesta va fi pozitiv sau negativ, Ponta a răspuns: "Negativ, bineînţeles. Conform acordului nostru cu FMI".

Conducerea Parlamentului a decis, la finele lunii aprilie, să trimită proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari la comisiile de specialitate, cu termen de două săptămâni pentru elaborarea raportului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă la Camera Deputaţilor şi Senat şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori, inclusiv din opoziţie.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

---

Actualizare 12:14 Ponta se întâlneşte astăzi cu Iohannis, la Cotroceni

Premierul: "Se întâmplă să mai merg de capul meu în vizite externe"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, la Târgovişte, că se va întâlni "peste o oră" cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis va oferi, sâmbătă, de la ora 13.00, o recepţie prilejuită de Ziua Europei.

"Mă voi întâlni peste o oră, la Cotroceni. Dacă dumneavoastră speraţi să ne întoarcem la vremurile lui Băsescu, cu ceartă în public, nu se va întâmpla", a spus premierul.

Răspunzând la atacul lansat vineri de preşedintele Iohannis, privind vizita externă în ţările arabe, Ponta a transmis că "mi se mai întâmplă să merg de capul meu şi pe la Strasbourg şi pe la Bruxelles".

---

Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate pentru români, susţine, într-un mesaj, preşedintele Klaus Iohannis, care transmite că va avea o discuţie cu premierul în acest sens. "Este revoltător ca mii de oameni să stea la cozi interminabile pentru a beneficia de serviciile medicale care li se cuvin", a menţionat preşedintele, într-o postare pe pagina de Facebook.

Anterior, domnia sa a spus, într-o conferinţă de presă, că această problemă "e un scandal public". Şeful statului s-a întors vineri de la Gdansk, unde a participat la cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Este o problemă reală. Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni care stau la cozi, care nu pot beneficia de serviciile de sănătate. Este un scandal public. Evident că voi vorbi cu premierul", a declarat Iohanis pe Aeroportul Otopeni.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că sistemul cardului de sănătate este la început, iar CNAS şi ministrul Sănătăţii vor interveni pentru îmbunătăţiri, dar şi pentru "elucidarea unor dezinformări", existând o mare rezistenţă a sistemului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut anterior ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să îndrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS), legate de introducerea cardului de sănătate.

Aproape 1.000 de persoane au aşteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate şi de faptul că unii medici nu au înţeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor şi menţinut acolo până când asiguratul îşi tasta PIN-ul ales de el şi primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operaţii, respectiv consultaţia şi redactarea reţetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia.

Cei mai mulţi medici au reclamant faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicii din toată ţara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor, respectiv UM indisponibilă şi Token - lipsă.

Dacă la medicul de familie au fost situaţii, potrivit declaraţiilor acestora, în care în patru ore au putut consulta trei pacienţi, cu totul alta a fost situaţia la spitale. De exemplu, la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, fişa de internare putea fi întocmită în medie în 15 minute, pe baza cardului de asigurări de sănătate.

Un semnal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii este acela că toţi furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.

"Relaţia cu Ponta, instituţională, cu sincope de rigoare; Nu avem consultări săptămânale"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în momentul de faţă nu are consultări săptămânale cu premierul Victor Ponta, ci consultări în "formate politice", precizând că este o relaţie instituţională, cu sincopele de rigoare dar şi cu unele părţi bune.

"În momentul dee faţă nu avem consultări săptămânale, avem consultări în formate politice şi consultări ocazionate de anumite evenimente specifice", a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă acele consultări despre care premierul vorbea în urmă cu câteva luni, mai au loc.

Întrebat cum caracterizează relaţia sa cu premierul, preşedintele Iohannis a răspuns: "Relaţia mea este exact relaţia pe care am definit-o la începutul mandatului, o relaţie instituţională, cu sincopele de rigoare dar şi cu unele părţi bune".

"Ponta a plecat în turneul din statele arabe pe cont propriu, nu a discutat cu mine"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că premierul Victor Ponta a plecat "pe cont propriu" în turneul pe care le-a efectuat în mai multe state arabe, şi că nu a discutat cu el în prealabil, adăugând că acesta l-a informat când a revenit în ţară că a avut "nişte discuţii senzaţionale".

Întrebat dacă a avut discuţii prelabile cu premierul înnainte de plecarea în turneul pe care l-a efectuat în mai multe state arabe, preşedintele a declarat: "Primul-ministru, Victor Ponta a plecat pe cont propriu, nu a discutat cu mine în prealabil vizita pe care a făcut-o în statele din Arabia. M-a informat după ce a revenit în ţară că a fost acolo şi că a avut nişte discuţii senzaţionale, nu ştim exact despre ce, dar se pare că au fost foarte bune".

Klaus Iohannis a mai spus că "este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui".

"Probabil aşa a înţeles premierul Victor Ponta că trebuie să se întâmple politica externă", a menţionat Iohannis.

Întrebat cum doreşte să regleze aceste dinsfuncţionalităţi între cele două instituţii, Iohannis a răspuns: "Foarte simplu, nu solicit lucruri extraordinare şi nici complicate. Solicit lucruri pe care şi domnul prim-ministru ar putea să le facă. O discuţie lămuritoare, înainte, ar putea ajuta".

"Modificările propuse la Codul Penal în Parlament sunt neavenite, am o părere foarte proastă"

Preşedintele Klaus Iohannis a mai transmis, vineri, că modificările propuse în Parlament pentru Codul Penal sunt de natură să afecteze bunul mers al justiţiei şi că nu este de acord cu aceste încercări de a slăbi puterea justiţiei.

Şeful statului a precizat că modificările propuse în Parlament la Codul Penal şi Codul de procedură penală sunt "neavenite".

"Am o părere foarte proastă despre aceste modificări iar aceeaşi părere evident că o au şi alţii care au exprimat înbrijorările în spaţiul public", a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a continuat: "Nu sunt de acord cu ele, mai simplu".

"După părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa şi cu toată forţa", a mai spus preşedintele Iohannis.

Deputaţi ai PSD au iniţiat un proiect de modificare a Codului de Procedură Penală şi a Codului Penal, care prevede că măsurile preventive pot fi dispuse doar dacă există "dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială ca o persoană care a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Ambasadorul" Schweighofer si Kronospan a inceput sa glasuiasca. Ciudat lucru! S-a suparat fix acum cand au inceput controalele la protejatii lui. Ca sa vezi ce coincidenta.

    Bai gangurici, ne lasi in pace? Ca ni s-a luat si de tine ca de mere acre. Hai valea la stapanii tai grofi!

    P.S. Iar in ceea ce priveste Codul Penal, draga jogodie, de ce nu propui transpunerea reglementarile din germania ma-tii? O intrebare deocamdata. 

    1. Partea proasta ca nu este nici macar ambasadorul S.U.A, este un secretar al ambasadei Ca si cum un sef de echipa de la Fabrica de cosulete i-ar atrage atentia directorului de la Transelectrica ca nu se plimba bine ionii prin conductorii electrici Il admir pe presedintele ceh ,care la o impertinenta asemanatoare ,I-a interzis ambasadorului S.U.A ACCESUL IN PALATUL PRESEDINTIEI .Ai nostril conducatori sunt in stare sa zica in pozitie de drepti:Da,sa traiti!,si portarului de la ambasada S. U.A In cea ce-l priveste pe Ponta ,are dreptate(nu sunt fan al presedintelui,nu l-am votat),puterea in tara trebuie sa fie unitara in sensul unei consultari permanente intre premier si presedinte,altfel unul trage cea si altul hais (cum spune romanul)

      In privinta cardului de sanatate ,presedintele n-are dreptate .Am avut atata timp la dispozitie incat n-ar fi trebuit sa fie nici-o problema Presedintele sa icurajeze in ROMANIA , rigoarea si disciplina germana si nu lentoarea romaneasca.Ca jucator la Bursa ,din vremurile lui Basescu -Boc se platesc impozite pe castigurile dela Bursa(in urma unor vanzari de actiuni) printr-un formular 200 ,pana pe 25 mai Desi bilanturile cel mai tarziu sunt gata in15 martie si sunt cel putin 2 luni cand se pot depunein liniste formularele ,majoritatea le depun pe25mai cand la ghiseele A.N.A.F ESTE O AGLOMERATIE DE NEDESCRIS ,cu nervi ,cu cereri de prelungire a termenului de depunere ,etcAr trebui ca toti care intarzie peste aceasta data sa fie amendati usturator

      Mai Anticolonialistule te-ai sculat asa de dimineata sa "postezi" niste prostii mai mari ca TINE....

      Lasa-i pe PSD-isti astia care mananca impreuna cu Ponta...ca....ca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb