Iohannis, în Piaţa Universităţii: "Nu înclin acum foarte mult spre anticipate"

Alexandru Costea
Politică / 9 noiembrie 2015

Iohannis, în Piaţa Universităţii: "Nu înclin acum foarte mult spre anticipate"

Actualizare 16:35 Tăriceanu: "Nu împărtăşim ideea unui guvern de tehnocraţi"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat astăzi că nu împărtăşeşte opinia potrivit căreia pentru funcţia de premier ar trebui nominalizată o personalitate independentă, deoarece soluţia pentru actuala situaţie trebuie să se bazeze pe factorul politic, informează surse din presă.

"Nu împărtăşim opinia potrivit căreia o soluţie cu o personalitate independentă sau tehnocrată, cum mai este numită, este soluţia pentru rezolvarea problemelor, pentru că partidele înseamnă că se feresc de a-şi asuma responsabilităţile. Noi am fost aleşi nu pentru a da altora să rezolve problemele, ci pentru a ne asuma răspunderea pentru rezolvarea lor", a afirmat Tăriceanu, după şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale ALDE.

Preşedintele Senatului a adăugat că a avut astăzi dimineaţă o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul căreia a evidenţiat că soluţia pentru situaţia actuală trebuie să fie una politică, menţionând totodată că după consultările ALDE şi PSD de la Cotroceni vor fi schimburi de puncte de vedere între cele două partide în vederea armonizării lor.

"A fost o discuţie personală cu Liviu Dragnea. I-am spus care este părerea mea în legătură cu actuala situaţie şi cum văd eu rezolvarea acestei situaţii. Soluţia trebuie să fie, după părerea noastră, aşa cum am şi subliniat săptămâna trecută, bazată pe factorul politic. Până la urmă, democraţia reprezentativă se bazează pe Parlament, Parlamentul este reprezentativ şi legitim, rezultatul alegerilor cetăţenilor. De aici, din această zonă, trebuie să iasă soluţia de deblocare a situaţiei. O să discutăm în această după-amiază şi mâine. După aceste întrevederi, vom mai schimba puncte de vedere şi încercăm să le armonizăm", a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă ştie poziţia pe care PSD o va susţine la Cotroceni, Tăriceanu a răspuns afirmativ, dar a menţionat că este foarte posibil să se mai întâlnească cu Dragnea înainte ca acesta să meargă la consultările cu preşedintele Iohannis.

"Am discutat în linii mari acest lucru şi urmează să mai vorbim înainte, probabil, de întâlnirea de la Cotroceni, e foarte posibil. Ştiu care va fi poziţia PSD", a mai declarat copreşedintele ALDE.

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:18 Isărescu: "Cred că un guvern tehnocrat poate să facă faţă, dacă i se dă un mandat clar şi limitat"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că un guvern tehnocrat ar putea să facă faţă provocărilor, dacă are un mandat clar şi limitat, cu obiective de macrostabilitate economică, admiţând că premierul ar putea proveni chiar din banca centrală, cu condiţia să fie tânăr.

Şeful BNR a fost întrebat care sunt şansele unui guvern tehnocrat, în condiţiile în care se vehiculează tot mai mult această variantă, de a fi format, dar şi de a reuşi, având în vederea experienţa sa de premier tehnocrat în anul 2000.

"Înţeleg că sunt şanse mari (de a fi format un guvern tehnocrat, n.r.). În asemenea perioade, nu poţi să extrapolezi ce s-a întâmplat în trecut, cu Guvernul Stolojan, cu Guvernul Isărescu. În trecut, în parametrii daţi de o criză politică, de potenţialul unor tensiuni sociale mai puternice şi de nevoia de alegeri, cred că un guvern de tehnocraţi poate să facă faţă", a afirmat Isărescu într-o conferinţă, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a specificat însă că un astfel de guvern ar avea nevoie de un mandat clar şi limitat, pentru că "nu poţi să le ceri orice", având în vedere că nu sunt politicieni şi sunt oameni care n-au ieşit în faţa publicului.

Executivul ar trebui să aibă obiective clare de atins, precum alegeri clare, liniştite, păstrarea macrostabilităţii economice şi creştere economică, ceea ce este "perfect fezabil".

"V-aţi referit la poziţia mea din anul 2000 (de premier, n.r.). Atunci n-aveam nici stabilitate, nici creştere economică şi s-a revenit la un minim de creştere economică, dezechilibrele s-au atenuat şi alegerile au fost libere şi corecte. De ce n-ar fi şi în 2015, dacă există un consens politic asupra unui astfel de guvern?", a punctat şeful băncii centrale.

Isărescu a întărit ideea că este esenţială păstrarea macrostabilităţii economice, din punctul de vedere al BNR, dar totodată guvernul ar trebui să aibă "ambiţia de a mai face ceva" şi pentru mediul de afaceri.

Întrebat dacă premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis că este posibil, cu condiţia ca acesta să fie tânăr, excluzând varianta ca el să preia poziţia de prim-ministru.

"De ce nu? (premierul să provină din BNR, n.r.) Dar să fie tânăr. Alte generaţii, alte aspiraţii", a conchis Isărescu.

(A.C.)

------------------

Actualizare 12:00 A doua rundă de consultări a preşedintelui cu partidele, astăzi şi mâine

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, azi, o scrisoare preşedinţilor partidelor politice parlamentare, pe care îi invită la o nouă rundă de consultări pentru desemnarea premierului, PSD şi PNL fiind chemate în această seară, iar mâine - UDMR, ALDE, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Astăzi, de la ora 18.00, vor avea loc consultări cu reprezentanţii Partidului Social Democrat, iar de la ora 19:00 cu cei ai Partidului Naţional Liberal.

Consultările vor continua mâine, începând de la ora 11:00, cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. De la ora 11:30 sunt invitaţi reprezentanţii Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), de la 12:00 - cei ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), iar de la ora 12:30 - cei ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

O primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, a avut loc joi şi vineri. În prima zi a consultărilor au avut loc discuţii cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, iar în cea de a doua zi cu UNPR şi ALDE.

Tot vineri, şeful statului a avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu 20 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor.

(A.C.)

---------------

Actualizare Băsescu: "Şi-a respectat promisiunea; nu va detensiona, nici nu va amplifica situaţia"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, ieri seară, că prin vizita din Piaţa Universităţii, preşedintele Klaus Iohannis "şi-a respectat promisiunea, ceea ce este foarte important", dar a apreciat că aceasta " nici nu va amplifica, nici nu va detensiona situaţia", conform surselor din presă.

"Angajamentul a fost îndeplinit într-un moment optim. Adică Piaţa, cu doar câteva sute de oameni, azi e Mihail şi Gavriil şi e muzică prin tot oraşul, dar şi-a respectat promisiunea ceea ce este foarte important. Şi cred că a fost bine, pentru că într-o astfel de împrejurare problemele de securitate pentru preşedinte sunt majore", a declarat Băsescu la postul B1 TV.

Fostul preşedinte a mărturisit că nici el nu ar fi stat mai mult timp în Piaţa Universităţii.

"Din ce pot să vă spun, din experienţa mea, a merge în mulţime este unul din cele mai dificile momente pentru un preşedinte, şi am fost la atâtea târguri şi manifestări publice în cei 10 ani. E dificil fizic, îţi face plăcerea să vezi omul, dar este un efort fizic extraordinar", a afirmat Băsescu.

El a adăugat că, din ce s-a văzut la televizor, actualul şef al statului era foarte bine protejat prin două cercuri de ofiţeri SPP, care-l înconjurau.

"Sigur, 99,9% sunt oameni de bună credinţă (protestatarii din Piaţă, n.r.), dar oricând poate să fie unul cu un cuţit, cu o sticlă, ori măsurile de securitate erau necesare", a spus Băsescu.

Fostul preşedinte a apreciat că modul cum s-a desfăşurat prezenţa lui Iohannis în Piaţa Universităţii nici nu va amplifica, nici nu va detensiona situaţia.

"Se punctează că preşedintele şi-a ţinut cuvântul, a fost în Piaţă", a mai spus Băsescu.

(A.C.)

-----------------

Preşedintele Klaus Iohannis a spus ieri seară, în dialogul pe care l-a avut cu manifestanţi din Piaţa Universităţii, că în acest moment nu înclină foarte mult spre soluţia alegerilor anticipate, întrucât nu ar rezolva problema, transmit surse din presă.

"Domnule preşedinte, vreţi anticipate? Noi nu vrem anticipate, pentru că în Parlament vor ajunge aceleaşi partide", i s-a adresat un manifestant lui Iohannis, în Piaţa Universităţii.

Preşedintele a replicat că nici el nu ar opta în acest moment pentru alegeri legislative înainte de termen. "Eu nu înclin acum foate mult spre anticipate, nu rezolvă problema", a spus Iohannis, răspunsul său fiind urmat de scandări ale manifestanţilor. "Vrem dreptate, nu anticipate!", au strigat oamenii.

Soluţia anticipatelor a fost susţinută de PNL şi a fost discutată inclusiv la consultările cu partidele parlamentare, care au avut loc joi şi vineri.

"Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sunt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru", declara vineri Iohannis, la finalul celor două zile de consultări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. JOS JIGODIA DE MOTOCICLEANU,

    HUOOOOOOOOOOOO !!! 

    Nu te inclina Johannis, esti inalt si te poti rasturna usor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb