Iohannis: "Obiectivul de aderare la zona euro este o ancoră pentru disciplină"

Bănci-Asigurări / 15 iulie 2015

Iohannis: "Obiectivul de aderare la zona euro este o ancoră pentru disciplină"

Iohannis şi Isărescu au participat la evenimentul de lansare a emisiunii numismatice "150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand"

Actualizare 18:08

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că Banca Naţională a României a fost un "pilon de echilibru", iar obiectivul aderării României la zona euro este o "ancoră pentru disciplină şi stabilitate", iar autorităţile trebuie să pregătească atent integrarea monetară, arată Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a precizat că "România a beneficiat, cu precădere în ultima perioadă, de un sistem bancar stabil, solid, iar acesta este, în primul rând, meritul Băncii Naţionale a României", care a fost un factor de echilibru.

Şeful statului, în alocuţiunea rostită la BNR, a declarat: "În ciuda unei tranziţii sinuoase, chiar împovărătoare prin dezechilibre şi ajustări, BNR a rămas, în conştiinţa societăţii româneşti, un pilon de stabilitate şi echilibru. Actualmente, România are în faţă un nou context economic, cu toate provocările unui orizont post-tranziţie, post-aderare europeană şi post-criză. Sunt convins că Banca Naţională va rămâne, în continuare, acelaşi factor esenţial în parcursul de modernizare a României".

Preşedintele a mai declarat că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene "România trebuie să se pregătească, atent şi consecvent, şi pentru integrarea monetară".

"Euro este proiectul politic, economic şi instituţional la care România poate şi trebuie să aspire. Ferestrele de oportunitate există pentru a fi valorificate. În acest sens, obiectivul de aderare la zona euro este pentru România, în egală măsură, o ancoră pentru disciplină economică, pentru predictibilitate şi stabilitate", a precizat şeful statului.

(A.C.)

--------------

Actualizare 12:24 Iohannis discută cu Isărescu, la sediul BNR

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul Băncii Naţionale, el purtând discuţii cu guvernatorul BNR, în aşteptarea evenimentului aniversar în cinstea naşterii Regelui Ferdinand.

---

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la un eveniment aniversar organizat la Banca Naţională a României, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand.

Iohannis va susţine o alocuţiune în cadrul evenimentului, acesta urmând să înceapă la ora 12:45, se arată în invitaţia transmisă de banca centrală.

Totodată, va fi lansată emisiunea numismatică "150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand", compusă dintr-un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate aniversării.

Lansarea va fi urmată de o dezbatere pe marginea volumului "Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand", semnat de profesorul Nicolae Şt. Noica.

Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut la 12/24 august 1865, la reşedinţa familiei din Sigmaringen, Germania.

El a urcat pe tronul României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morţii unchiului său, regele Carol I.

Ferdinand a domnit alături de Regina Maria, cu care s-a căsătorit în decembrie 1892, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh şi a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand I a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, fiind înmormântat la necropola regală de la Curtea de Argeş.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din pasajul de limbă de lemn.

    "Euro este proiectul politic, economic și instituțional la care România poate și trebuie să aspire. Ferestrele de oportunitate există pentru a fi valorificate. În acest sens, obiectivul de aderare la zona euro este pentru România, în egală măsură, o ancoră pentru disciplină economică, pentru predictibilitate și stabilitate". 

     

    Încerc să citesc niște atitudini, poate Johannis a învățat ceva de la Isărescu cum că "ciocu' mic cu €, pentru o decadă măcar". Așa că citesc pasajul de mai sus și nu sunt sigur de rezultat. Deci, analiză a textului. 

     

    "€ este bla ... la care România POATE și TREBUIE să ASPIRE." 

    --- ce înseamnă a aspira? Deci dă Johannis o juma de pas înapoi? De ce nu "intre"? Să "aparțină"? Să adere (cum se va vedea mai târziu)? 

     

    "Ferestrele ... există pt a fi valorificate". 

    --- ăsta este bulls..t corporativ, limba de lemn. Skip, next. 

     

    "în acest sens, obiectivul de ADERARE... este ... ÎN EGALĂ MĂSURĂ o ANCORĂ." 

    --- Aici sunt confuz. Textul menționează întâi ASPIRE (termen slab, neangajant strategic), apoi ADERARE și apoi EGALĂ MĂSURĂ O ANCORĂ. Pare că de fapt se menționează ADERARE (adică cel mai ferm, concret și angajant ca acțiune politică) DOAR, atenție, DOAR pentru a-l minimiza cu ajutorul lui ÎN EGALĂ MĂSURĂ o ancoră pentru disciplina noastră fiscală, bla, bla. 

    Deci cuvintele cheie: România să ASPIRE, iar aderarea (o scriu cu litere mici) este o ancoră pentru DISCIPLINĂ. Putem interpreta că Johannis s-a dus la o lecție despre spațiul monetar € la Isărescu și a ieșit de acolo vindecat? 

    1. deoarece in anul 2010 cu sacrificiile poporului s-a facut ceva care in anul 2011 s-a vazut. Si acum ajunge de unde am plecat. Mai bine jucam Piticot. Domnul Isarescu este la incurcatura pentru in raportul pe 2009 a facut o mica MARE inadvertenta:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb