Iohannis pe locul 3

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 septembrie 2018

Cătălin Avramescu

Să dăm timpul înainte, cu ceva mai mult de un an de zile. Suntem la finele anului 2019, în sea­ra când se închid urmele după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Iată rezultatele. După primul tur, Călin Popescu-Tăriceanu 22 la sută. Gabriela Firea 21 la sută. Klaus Iohannis, 20 la sută. Alegătorii vor fi chemaţi să decidă în turul 2 între Popescu-Tăriceanu şi Firea. (Ceva asemănător cu situaţia de la alegerile din 2000, când în turul 2 au intrat Ion Iliescu şi Corneliu Vadim-Tudor).

Vi se pare imposibil? Vi se pare un coşmar? Atunci să vedem cifrele. În 2014 Klaus Iohannis a obţinut în turul 1 doar 30 la sută din voturi. Iar de atunci a făcut tot ce a putut pentru a-şi aduce la disperare alegătorii. La Cotroceni s-a înconjurat de pesedişti. A numit trei Prim-miniştri PSD, unul mai incompetent decât celălalt. A făcut blat după blat cu socialiştii. Cel mai grav însă este că omul nu pare deloc interesat de exerciţiul funcţiei prezidenţiale. (Am chiar mari dubii că înţelege des­pre ce este vorba). De avantajele func­ţiei, nimeni nu se îndoieşte că este interesat...

Aşadar, să repetăm întrebarea, cu cifrele în faţă. Cât din aceste 30 de procente a pierdut Klaus Iohannis după trei ani şi jumătate de prestaţie lamentabilă? Este suficient să fi pierdut o treime dintre susţinători pentru că scenariul de mai sus să devină probabil.

Haideţi să examinăm ce s-a întâmplat în 2014. Când Iohannis a obţinut cele 30 de procente. Asta s-a întâmplat - să nu uităm! - în condiţiile în care Klaus Iohannis nu a avut un contra-candidat puternic pe Dreapta. Ar fi fost Monica Macovei, care din păcate însă nu a avut un partid puternic în spate. Cine i-ar mai fi putut lua voturi lui Klaus Iohannis? Elena Udrea a avut doar 5 procente, iar "independentul" Meleşcanu a avut un singur procent.

În 2019 situaţia va fi radical diferită. USR va avea, foarte probabil, propriul candidat. Este devreme să speculăm. Să zicem că acesta ar aduna circa 10% din voturi. Mişcarea lui Cioloş, aceea al cărui nume nu îl reţin, ar aduna şi ea spre 10 la sută (mai mult sau mai puţin - suspectez că dacă Cioloş candidează, va fi mai mult). Este posibil să apară şi cineva din rândurile societăţii civile, mobilizată după represiunea din 10 August.

În condiţiile în care din partea Opoziţiei vor fi mai mulţi candidaţi credibili, ce îl face pe Iohannis să creadă că va strânge măcar 20 de procente, necum cele peste 30 de care are nevoie în primul tur?

De partea socialiştilor, lucrurile sunt mai clare. Ei vor rula, ca de obicei, mai mulţi candidaţi. În 2014 l-au avut pe VV Ponta (40 la sută în primul tur) şi Popescu-Tăriceanu (vopsit ca "independent", 5 la sută). La Primăria Capitalei au mers de mai multe ori cu "independentul" vopsit Oprescu (apropos, unde este acest individ?). La sectoarele Capitalei l-au avut pe unul ca Vanghelie, iar în oraşele României schema este îndelung exersată. Candidaţii unor partide ca UNPR sau Conservator au funcţionat adesea pe post de "iepuri".

Din câte am aflat, în culisele PSD se coace acelaşi plan. Principalul pericol pentru PSD este ca un candidat al Dreptei să intre în turul 2. Sigur, Klaus Iohannis nu este de Dreapta, pe el nu îl interesează de fapt politica, dar nominal el ar fi candidatul PNL, deci al Opoziţiei. Şi este clar că orice candidat al Opoziţiei are toate şansele să zdrobească un candidat al PSD. (Sigur, asta presupune ca acel candidat să nu fie total inept). O majoritate a electoratului este anti-PSD, iar procentele se măresc pe zi ce trece din mandatul guvernului Dragnea 3.

Prin urmare, este absolut necesar, pentru ca socialiştii să câştige poziţia de Preşedinte, să se găsească o soluţie ca Dreapta să nu aibă un candidat (nici măcar nominal, ca Iohannis) în turul doi.

O parte din treabă e gata făcută. Dreapta (mă refer, din nou, la Dreapta de pe hârtie, nu la aceea ideologică, ce lipseşte aproape cu desăvârşire la nivelul actualelor partide) este profund divizată. În 2019 vor fi, probabil, mai mulţi candidaţi care ar putea lua procente serioase.

Alt aliat al PSD pentru implementarea acestui plan este chiar Klaus Iohannis. A demis-o pe Kovesi fără nici o explicaţie. Acum să vedem dacă o numeşte pe tovarăşa cu tata consilier PSD în locul ei. Dacă o face, stupefacţia va fi totală. (Eu bănuiesc că o va numi. Nu este Klaus Iohannis omul care să se pună cu Tudorel Toader...).

Pe acest culoar va veni PSD cu un candidat oficial. Probabil Popescu-Tăriceanu, dar mai probabil chiar Liviu Dragnea. Va obţine acest infractor cele 22 de procente din exemplul nostru? La cât sunt de corupte alegerile în România, cred că da. Va reuşi Gabriela Firea să se victimizeze şi să obţină cele 21 de procente din scenariul de mai sus? Poate. Şi nu am îndoieli că le va folosi apoi ca marfă electorală, în turul 2, pe taraba socialiştilor. Schema "Pupat Piaţa Independenţei".

Concluzia? Opoziţia trebuie să scape urgent de Klaus Ionannis. Şi să meargă în alegerile prezidenţiale cu un singur candidat. Dacă nu, vezi punctul 1.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb