Iohannis respinge cotele pentru refugiaţi

Mirabela Vasile
Internaţional / 10 septembrie 2015

Iohannis respinge cotele pentru refugiaţi

Mandatul României la JAI este să nu declare adeziunea pentru cotele obligatorii

-----------

Actualizare 22:00 Sigmar Gabriel: Germania primeşte imigranţi pentru a menţine ritmul economic

Germania mizează pe integrarea a milioane de imigranţi pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă şi a menţine creşterea economică în următoarele decenii, a declarat astăzi, în Parlament, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, informează Reuters.

Potrivit estimărilor experţilor germani, populaţia activă a Germaniei se va diminua cu şase milioane de oameni până în anul 2030, pe fondul ratei scăzute de natalităţii. Deficitul forţei de muncă riscă să genereze probleme pentru menţinerea ritmului economiei germane.

"Dacă reuşim să îi pregătim rapid pe cei care vin şi să îi integrăm pe piaţa muncii, vom putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale viitorului economic al Germaniei - deficitul de forţă de muncă", a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, citat de Reuters.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a adoptat o atitudine deschisă faţă de primirea imigranţilor din Orientul Mijlociu şi din Africa. Conform estimărilor, anul acesta în Germania ar urma să ajungă aproximativ 800.000 de extracomunitari. Miercuri, social-democratul Sigmar Gabriel, care este şi vicecancelar, afirma că Germania poate asimila circa 500.000 de imigranţi anual timp de mai mulţi ani. Politicienii altor state europene au criticat, însă, atitudinea flexibilă a Germaniei faţă de venirea refugiaţilor.

(S.A.)

------------

Actualizare 21:08 Dragnea: "E important să obţinem cote voluntare în privinţa primirii refugiaţilor"

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că, în privinţa primirii refugiaţilor, susţine în continuare varianta iniţială a cotei voluntare de preluare a imigranţilor, transmit surse din presă.

"Eu susţin ceea ce am spus de la început şi susţin şi ceea ce a spus preşedintele Iohannis, pentru că am spus de la început acelaşi lucru, şi anume este important pentru noi să obţinem cote voluntare. Cota voluntară înseamnă că accepţi un număr de imigranţi pe măsura capacităţii proprii din această ţară de a asigura toate condiţiile umane şi decente de trai, din punctul de vedere al asistenţei medicale, al procedurilor adminsitrative, al hranei şi al tuturor lucrurilor pe care trebuie să le faci pentru ca o persoană, o fiinţă umană să trăiască decent. Aşteptăm să vedem ce negocieri vor face autorităţile statului, ce se va întâmpla la Consiliul European, în aşa fel încât să nu uităm de sentimentul de solidaritate umană, de obligaţiile de solidaritate europeană, în acelaşi timp să nu uităm că ţara trebuie protejată, precum şi cetăţenii români", a afirmat Dragnea.

Întrebat în legătură cu afirmaţia făcută de ministrul Educaţiei în privinţa primirii imigranţilor în campusuri, Dragnea a spus: "Nu am spus că e o soluţie bună sau alta. Am exprimat un punct de vedere că în genul acesta de situaţii, extrem de delicate, este vorba de o operaţiune extrem de complicată, care trebuie să fie bine coordonată, cei care au ceva de făcut, e bine să nu comunice, trebuie să fie o comunicare unitară, preşedintele, prim-ministrul şi ministrul de interne sunt cele trei autorităţi care au atribuţii în acest caz".

El a adăugat că a vorbit cu ministrul Educaţiei şi lucrurile s-au lămurit.

"Asta a fost nemulţumirea mea în legătură cu acea ieşire, mi-a explicat, ne-am lămurit, dar, în continuare, spun că în această situaţie trebuie să fie o coordonare", a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă a discutat cu Gabriel Oprea despre situaţia privind imigranţii, Dragnea a spus: "Nu am discutat cu Oprea despre migraţie. Nu a venit la coaliţie şi nu am reuşit să ne întâlnim".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:55 Ca urmare a creşterii valului de refugiaţi, Ungaria intenţionează să declare stare de urgenţă

Ministerul ungar de Interne a propus guvernului de la Budapesta declararea stării de urgenţă, ca urmare a fluxului masiv de imigranţi care continuă să treacă frontiera dinspre Serbia, a anunţat astăzi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, citat de agenţia MTI.

Conform oficialului ungar, propunerea va discutată la şedinţa de guvern ce se va desfăşura marţea viitoare.

Janos Lazar a menţionat că analizele structurilor de securitate ale executivului indică, în contextul valului de refugiaţi, o sporire a riscurilor reprezentate de crima organizată, precum şi o creştere a riscului unor acţiuni teroriste.

El a precizat de asemenea că 15 septembrie este termenul limită până când trebuie finalizată secţiunea gardului din zona punctului de frontieră Roszke, la graniţa cu Serbia.

Conform agenţiilor internaţionale de ştiri, în ultimele 24 de ore încă 5.000 de refugiaţi au sosit la graniţa dintre Serbia şi Ungaria, un aflux impresionant pentru o singură zi.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:55 Mircea Duşa: "Numărul de imigranţi nu poate fi impus cu forţa"

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat astăzi, la Curtea de Argeş, că numărul de emigranţi comunicat de Comisia Europeană aferent României nu poate fi impus cu forţa, ci trebuie negociat, transmit surse din presă.

"S-a precizat clar că reprezentanţii noştri la JAI nu acceptă aceste cifre de imigranţi, ele nu pot fi impuse cu forţa, ele trebuie să fie negociate şi cred că, până la urmă, pe calea dialogului şi la nivel european se va găsi o soluţie. Sigur, suntem solidari cu cei care migrează spre Europa, suntem oameni şi românii sunt primitori şi binevoitori, dar lucrurile nu pot fi impuse, iar cifrele trebuie negociate ţinându-se cont de capacitatea pe care o are fiecare ţară. Urmează ca în CSAT să se analizeze, săptămâna viitoare, acest subiect. Ministerul Afacerilor Interne, care gestionează problema imigranţilor, a făcut precizările necesare şi cu capacitatea de cazare a emigranţilor în centrele de primire. Cred că ceea ce a spus domnul Aurescu, când s-a aflat de cifra de peste 4000 de emigranţi, este o propunere şi nu o hotărâre. Şi urmează ca la consiliul JAI să se discute acest subiect, iar mandatul reprezentantului României este de a nu accepta aceste cifre", a afirmat ministrul Duşa.

Ministrul Apărării a fost prezent astăzi la Curtea de Argeş, unde a participat la ceremonia de primire în ţară a Batalionului 33 Văleni de Munte "Posada" după efectuarea unei misiuni de 6 luni în Afganistan.

(S.G.)

------------

Actualizare 16:00 Austria a suspendat legăturile feroviare cu Ungaria, trenurile nu mai fac faţă afluxului de refugiaţi

Compania naţională a căilor ferate austriece, O-BB, a anunţat astăzi că suspendă circulaţia trenurilor ce fac legătura cu Ungaria, decizie luată din cauza "congestiei masive" a reţelei sale ca urmare a valului de imigranţi ce doresc să ajungă în Germania, transmite AFP.

În plus, societatea O-BB a solicitat persoanelor fizice şi companiilor de transport care folosesc autocare să înceteze să transporte refugiaţi către gări.

"Marele aflux de persoane, combinat cu numărul important al celor care aşteaptă deja în gări pentru a-şi putea continua călătoria, excede capacităţile feroviare disponibile", a precizat O-BB în comunicatul în care menţionează că nu va mai trimite noi garnituri de tren în Ungaria.

Fluxul de imigranţi s-a intensificat la frontierele sârbo-ungară şi ungaro-austriacă, mai ales că zeci de mii de refugiaţi care au fost blocaţi săptămâna trecută în Ungaria şi-au reluat călătoria către vestul Europei, cei mai mulţi dorind să ajungă în Germania.

Dacă în timpul weekendului reţeaua feroviară era mai puţin solicitată şi au fost puse în circulaţie şi trenuri speciale, acum traficul se desfăşoară conform programului normal, fapt care conduce la o "congestionare masivă" a reţelei, explică O-BB.

(S.G.)

----------

Actualizare 15:55 Poliţia din Ungaria a interceptat 3.321 de imigranţi

Poliţia ungară a interceptat astăzi un număr record de 3.321 de imigranţi, mai mare decât cel al imigranţilor reţinuţi joia trecută, când au intrat în ţară 3.313 cetăţeni extracomunitari, transmite Reuters, citând date publicate pe site-ul instituţiei.

Noile sosiri au ridicat numărul refugiaţilor şi al imigranţilor care încearcă să ajungă în vestul Europei venind din Serbia prin Ungaria la 22.000 numai în această săptămână.

Între timp, circa 3.700 de persoane au trecut joi graniţa ungară în Austria, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei austriece. Potrivit acestuia, noii imigranţi au trecut graniţa în cursul nopţii şi se aşteaptă să mai sosească şi alţii.

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:10 Aurescu: "Cotele anunţate de CE sunt propuneri, ele se negociază. Nu există sancţiuni în planul CE"

Bogdan Aurescu a declarat astăzi, la Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunţul Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul JAI, adâugând că nu sunt prevăzute sancţiuni pentru statele care nu pot primi refugiaţi, conform cotelor, transmit surse din presă.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, prezent joi la discuţii în Comisia parlamentară de Afaceri Europene, a precizat că, aşa cum au declarat premierul şi preşedintele, România nu poate primi un număr mai mare de refugiaţi decât capacitatea sa, insistând asupra faptului că planul Comisiei Europene conţine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul instituţiilor europene, un prim pas fiind discuţiile din cadrul Consiliului JAI care va avea loc luni, 14 septembrie.

"Propunerile Comisiei sunt doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere se desfăşoară pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne", a declarat Aurescu.

Ministrul a afirmat că acestea vor fi analizate în şedinţa CSAT, care va avea loc săptămâna viitoare.

"Analiza propunerilor pe care Comisia Europeană le-a făcut în cursul zilei de ieri, atât a celor care au fost incluse în discursul preşedintelui Comisiei şi cele care fac parte din pachetul care a fost înaintat spre luare în considerare de către statele membre, urmează să reprezinte baza pentru mandatul care va fi stabilit de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin urmare este vorba despre o poziţie consolidată a statului român. (...) Din perspectiva României, aşa cum spunea şi primul ministru în luările de poziţie din zilele trecute, un stat nu poate să primească mai mult decât are capacitate efectivă de a primi şi de a integra social din aceste cifre de refugiaţi", a mai declarat ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă România riscă sancţiuni în cazul în care nu va respecta cota de peste 6000 de refugiaţi, ministrul a spus: "Eu nu am văzut în discursul sau planul preşedintelui CE menţionându-se sancţiuni. Există o idee în planul care a fost înaintat ieri ca statele care nu pot prelua momentan, e vorba despre o perioadă care este acolo indicată, de 12 luni, refugiaţi pe teritoriul lor din motive obiective, să plătească o compensaţie financiară de 0,002% din PIB, dar şi acest element este supus discuţiei şi negocierii statelor membre".

Aurescu a mai spus că refuză să facă speculaţii legate de evoluţia discuţiilor în cazul în care JAI decide că vor fi impuse cote obligatorii.

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene, transmit surse din presă.

"Am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European, faptul că din partea Comisiei s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic care a fost prezentat După părerea mea nu va duce spre o soluţionare, Oricum avem de-a face cu un proiect care prevede şi detalii care poate n-ar fi fost necesare în această facă a numărului de imigranţi care vor putea fi repartizaţi în diferite state. Luni, în 14 septembrie, se va reuni în şedinţa extraordinară Consiliul JAI, unde se va lua în discuţie această chestiune. Din partea României va participa ministrul de Interne, cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, iar mandatul ministrului de Interne la conferinţa JAI este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii", a precizat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă România nu primeşte sub nicio formă mai mulţi refugiaţi decât 1.785 de persoane, preşedintele Iohannis a arătat că aici nu vorbim de cifre. "Aici nu vorbim de cifre. E vorba de oameni şi nu de piese care trebuie numărate, vorbim de imigranţii care vin in Europa. În al doilea rând, vorbim de o solidaritate pe care România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferte de a primi un număr mare pentru noi de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie şi nu cred că este oportun să vorbim de cote obligatorii calculate într-un mod foarte birocratic contabiliceşte aş putea spune, fără a consulta statele membre", a argumentat acesta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ministrul de interne la conferinta JAI TREBUIE sa declare urmatoarele: Spatiul vostru Schengen este o varza,aveti grija sa nu va manance caprele!Cum noi inca nu stam la aceasi masa cu voi ,stam la masa toleratilor( impreuna cu BULGARIA) DOMNILOR ,facem si noi ce putem ,maxim 1000 de imigranti in 2015si 2016.DOMNILOR , EU IMI APAR SARACIA SI NEVOILE SI NEAMUL.Ce credeti ca ar raspunde panarama aia de JUNCHER,CONTESTAT PENTRU MAGARII INCA DE LA NUMIRE?

    1. More than 12,000 Icelanders have signed an open letter on Facebook saying they are ready to welcome Syrian refugees after the island’s government said it would only let in a handful.

       

      Icelandic author and professor, Bryndis Bjorgvinsdottir, urged her fellow Icelanders to speak out on the social media platform if they wanted Iceland to take in more Syrian refugees. 

       

      The facebook page is titled Kæra Eygló Harðar – Sýrland kallar (Dear Eygló Hard - Syria calls) and is set against the slogan “Just because it isn’t happening here doesn’t mean it isn’t happening.” 

       

      By Tuesday morning more than 12,000 people had answered her call with many offering to take refugees into their own homes. Iceland has a population of around 330,000 inhabitants. 

       

      “I’m a single mother with a 6-year-old son... We can take a child in need. I’m a teacher and would teach the child to speak, read and write Icelandic and adjust to Icelandic society. We have clothes, a bed, toys and everything a child needs. I would of course pay for the airplane ticket,” wrote Hekla Stefansdottir in a post. 

       

      Many other respondents offered housing, food, clothes and help integrating into Icelandic society. 

      “I think people have had enough of seeing news stories from the Mediterranean and refugee camps of dying people and they want something done now,” Bjorgvinsdottir told Icelandic public television RUV. 

      Iceland’s welfare minister Eyglo Hardardottir told RUV that authorities were studying the Facebook offers and would consider increasing the number of refugees accepted under a humanitarian quota, currently capped at 50 for this year and next. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb