Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, urmăriţi penal în dosarul Mineriadei

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 octombrie 2015

Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, urmăriţi penal în dosarul Mineriadei

Actualizare 14:10 Fostul ministru Stănculescu are calitatea de suspect în dosarul "Mineriada"

Fostul ministru al Apărării Victor Stănculescu s-a prezentat miercuri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul "Mineriada", informează televiziunile de ştiri.

---------------

Actualizare 12:57 Virgil Măgureanu a fost pus sub acuzare

Fostul director SRI a fost sub acuzare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, transmit televiziunile de ştiri.

-----

Actualizare 11:47 Virgil Măgureanu: "Nu este atribuţia mea să reconstitui adevărul".

Virgil Măgureanu a spus la ieşirea de la audieri că va face declaraţii după încheierea cercetărilor.

"Nu este atribuţia mea să reconstitui adevărul", a spus Măgureanu adăugând: "Nu ne putem substitui instanţei".

Întrebat dacă este acuzat de crime împotriva umanităţii, Virgil Măgureanu a spus: "Întrebarea este de-a dreptul neroadă".

------

Actualizare 11:10

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat în această dimineaţă la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în dosarul "Mineriada".

------

Actualizare 10:58 Marian Munteanu: "Cred că ăsta e doar începutul"

Marian Munteanu, liderul demonstraţiei studenţeşti din piaţa Universităţii din 1990, a declarat că aşteaptă "cu nerăbdare clarificarea din punct de vedere juridic a faptelor", transmit televiziunile de ştiri.

Acesta a declarat: "O acţiune ca cea din 1990, care a angajat forţe enorme la nivelul statului român, va scoate la lumina cine a desfăşurat acele activităţi cu urmări grave asupra ţării noastre".

Marian Munteanu a conchis: "Cred că ăsta e doar începutul. A fost o acţiune organizată la nivelul statului. Aştept cu nerăbdare clarificarea din punct de vedere juridic a faptelor"

------

Fostul preşedintele Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, s-au prezentat miercuri dimineaţă la sediul Parchetului General din Capitală, pentru a fi audiaţi, în dosarul Mineriadei.

Fostul preşedinte ar putea fi pus sub acuzare, conform unor surse citate de televiziunile de ştiri.

În marie 2015, Marian Munteanu, coordonatorul demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din 1990, a spus că redeschiderea dosarului Mineriadei este obligaţia morală a autorităţilor.

Citeşte un interviu acordat ziarului BURSA de domnul Marian Munteanu, liderul demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din 1990

Jurnalistul Victor Roncea se întreba public, pe 4 februarie, dacă Adrian Sârbu ar putea fi inculpat şi pentru faptele la care s-ar face complice, ca organizator principal al reprimării sălbatice de către mineri a studenţilor anticomunişti din Piaţa Universităţii, pe când acesta era şef de cabinet al lui Petre Roman.

Citeşte articolul publicat de Victor Roncea

----

Procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, informează un comunicat de presă al Ministerului Public.

Potrivit sursei citate, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice, potrivit comunicatului menţionat.

Cercetările în cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.

Instanţa supremă a confirmat, în martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite sau omorâte mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

Pe rolul Parchetului de pe lângă instanţa supremă au fost deschise mai multe dosare cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990, fără însă să fie găsiţi vinovaţii pentru acele fapte.

Primul dosar, 74/P/1998, înregistrat la data de 23 octombrie 1998, la Secţia Parchetelor Militare, are ca obiect cercetarea împrejurărilor în care au fost omorâţi prin împuşcare, în perioada 13 - 15 iunie 1990, Mitriţă Lepădatul, Mocanu Velicu Valentin, Dunca Gheorghiţă şi Drumea Dragoş. În acest dosar au fost trimişi în judecată, în 18 mai 2008, generalii în rezervă Mihai Chiţac şi Gheorghe Andriţa, precum şi coloneii Traian Ştefan Călin, Dumitru Costea şi Vasile Constantin, pentru instigare şi tentativă la ucidere.

Dosarul a fost restituit la procurori pentru completarea urmăririi penale, iar prin rechizitoriul din 27 iulie 2007 s-a dispus, din nou, trimiterea în judecată a lui Chiţac, Andriţa, Costea şi Constantin. Dosarul a fost din nou restituit procurorilor, în 23 iunie 2008, pentru refacerea urmăririi penale.

În acelaşi dosar, prin rezoluţia din 19 iunie 2007, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu. Ulterior, procurorul general a dispus, în 7 decembrie 2007, infirmarea rezoluţiei din 19 iulie 2007 prin care a fost începută urmărirea penală faţă de Ion Iliescu şi continuarea ceretărilor de către procurori desemnaţi din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

Prin rezoluţia 1122/P/2007 din 3 septembrie 2008 a Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu pentru omor calificat, omor deosebit de grav şi tentative la cele două infracţiuni, sub forma participaţiei improprii, întrucât faptele nu există.

Referitor la redeschiderea dosarului mineriadei, fostul şef de stat, Ion Iliescu, a declarat, în 5 februarie, potrivit Mediafax, că oricine este liber să analizeze şi să comenteze evenimentele de atunci şi că nu este nicio problemă dacă cei interesaţi sau istoricii se ocupă şi de acele momente.

Întrebat dacă el crede că redeschiderea acestui dosar îl vizează în vreun fel sau îl va afecta, Iliescu a răspuns: "De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele şi am avut nişte răspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva".

Fostul preşedinte a arătat că în 13-15 iunie 1990 au fost "nişte fenomene şi nişte manifestări" pe care le-a trăit şi care au constituit "factori perturbatori ai vieţii sociale, începând cu organizarea societăţii româneşti".

Un alt caz, înregistrat la 23 octombrie 1998 la Secţia Parchetelor Militare este dosarul 76/P/1998. El are avea ca obiect cercetarea împrejurărilor în care, deşi prezenţi în perioada 14 - 19 iunie 1990 la Bucureşti, minerii din Valea Jiului şi din alte bazine carbonifere au fost pontaţi în mod fictiv, situaţie în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, fiind conexat prin ordonanţa din 8 ianuarie 2001 la dosarul 75/P/1998.

Dosarul 77/P/1998, înregistrat la Secţia Parchetelor Militare în data de 23 octombrie 1998, având ca obiect prezumtiva moarte suspectă a 60 de persoane, care ar fi fost îngropate la Cimitirul "Străuleşti II", aspecte sesizate de "Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991", a fost conexat, prin ordonanţa din 8 ianuarie 2001, la dosarul 75/P/1998.

Mai târziu, prin ordonanţa din 23 iunie 2005, emisă în dosarul 75/P/1998, Secţia Parchetelor Militare a declinat competenţa în favoarea Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, ca urmare a unei plângeri a Mariei Necula, care a invocat încălcarea prevederilor legale cu ocazia arestării preventive efectuate de către procurorii Procuraturii Tribunalului Bucureşti a celor 72 de inculpaţi menţionaţi în cuprinsul rezoluţiei.

Ca urmare a acestei declinări, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a fost înregistrat dosarul 751/P/2005, în care s-au efectuat cercetări faţă de procurorii Petre Buneci, Dinu Emil Dumitru, Alexandru Ţuculeanu, Horia Ghibănescu şi Valentin Leancă.

Prin rezoluţia din 31 mai 2006 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

Procurorii au urmărit elucidarea împrejurărilor în care s-au declanşat şi au avut loc evenimentele din 13 - 15 iunie 1990 în Bucureşti, contribuţia şi rolul unui număr de 27 de învinuiţi civili, printre care şi Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, precum şi a unui număr de şapte persoane care erau militari la momentul desfăşurării evenimentelor, printre care Mihai Chiţac şi Corneliu Diamandescu.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare au stabilit că în urma evenimentelor au rezultat un număr de aproximativ 1.300 de persoane care au suferit vătămări şi în jur de 100 de persoane au decedat.

În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Marea Cameră a CEDO a constat că România a încălcat articolele 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Au trecut 26 de ani si daca nu era decizia CEDO nu se intampla minic. Bagam sub pres asa cum s-au begat 45 de ani de comunism. De remarcat positie judecatroului roman din marea camera si ce a reprezentantilor Statului Roman care s-au opus cu inversunare redeschiderii dosarului. Asa ca nici acum nu sunt convins ca sistemul juridic din Romania va face ceva.

    1. Se apropiau prea mult de Basescu in dosarul lui Udrea- Buzaianu si a trebuit aruncata o petarda sa acopere tema principala. Mie imi pasa mai mult de spaga de 5 milioane si unde a ajuns in final dar bine si asa...Vine si randul marelui carmaci.

      Acopera pe naiba petarda asta >>>> urmeaza Basescu, cu dedicatie tot de SUA

    VINE JUSTITIA DIN UE SA SPUNA EXACT CE TREBUIE SA FACA CEI DIN ROMANIA ???

    e timpul ca Iliescu sa se duca la inchisoare pentru a nu fi condamnat si impuscat ca Ceausescu  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb