Ion Stan: Desecretizarea dosarelor se face secvenţial şi la comandă politică

Ziarul BURSA #Politică / 22 august 2006

Secretarul Comisiei SRI, deputatul PSD de Dâmboviţa Ion Stan, a declarat, ieri, la Târgovişte, că desecretizarea dosarelor celor care au fost informatori sau colaboratori ai Securităţii se face secvenţial şi la comandă politică. Ion Stan crede astfel că dezvăluirea dosarului Monei Muscă reprezintă o răfuială politică. "Asistăm la scurgeri de informaţii din cadrul CNSAS, după cum sunt opţiunile politice şi se încalcă şi procedura de deconspirare", a declarat deputatul, citat de Rompres.

Legat de surprizele care vor apărea prin noi valuri de dezvăluiri privind colaboratori ai Securităţii, anunţate de fostul şef SIE Ioan Talpeş, Stan a adăugat că "operaţiunea de desecretizare nu se face integral, pentru că dacă s-ar fi făcut integral ar fi apărut suportul respectiv cu lista tuturor informatorilor şi ofiţerilor, urmând să se transfere şi dosarele".

Ion Stan spune că microfilmele nu sunt o noutate şi nu pot aduce mari dezvăluiri, deoa-rece atunci când comisia paritară CNSAS-SRI dorea să vadă un dosar avea acces inclusiv la microfilme, comparând filele din dosar cu imaginile care erau microfilmate. "Arhiva Securităţii se află pe microfilme, la Bran, se află în dosarele de hârtie şi pe un suport informatic, atât cât au putut ele fi puse pe suport informatic până în 1989. Dacă a scăpat ceva, cineva a ars vreo filă dintr-un dosar, există microfilmele sau arhiva cu suport informatic. Există trei posibilităţi de a constata în ce măsură o arhivă este integrală sau au dispărut anumite file", a declarat deputatul Ion Stan.

În opinia deputatului Ion Stan, acţiunea de deconspirare nu se desfăşoară conform legii. "Ar fi trebuit să se preia arhivele, toate sau măcar suportul. Procedura este investigarea dosarului, citarea şi audierea celor în cauză şi luarea hotărârii. Corect era să spună, până pe data de 30 august preluăm arhivele, pe 31 ne apucăm şi publicăm lista cu informatorii, colaboratorii şi ofiţerii acoperiţi şi după aceea începea procedura normală de deconspirare şi se decidea dacă au făcut poliţie politică sau nu", a adăugat Stan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb