Este o utopie să credem că statul şi-ar îndeplini obiectivele dintr-o strategie, este de părere consultantul economic, Ionel Blănculescu.
Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, zilele trecute, a avut loc o întâlnire la nivel înalt, la Palatul Cotroceni, între şeful statului Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pe marginea Strategiei de dezvoltare a ţării.
La discuţii a participat şi academicianul Ionel Valentin Vlad, peşedintele Academiei Române, iar întâlnirea a avut drept scop "prezentarea contribuţiei Guvernului în materie de politici şi reforme economice, pe termen scurt şi mediu, în contextul Strategiei de dezvoltare durabilă a României, care se elaborează în cadrul Academiei Române şi sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.
Reprezentanţii mediului de afaceri consideră, însă, că, în prezent, nu există o astfel de strategie.
Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Strategia înseamnă, prin definiţie, stabilirea unor obiective şi a modalităţilor prin care acestea vor fi duse la îndeplinire.
Orice strategie de stat cuprinde obiective, iar în ceea ce priveşte obiectivele economice, statul poate stabili anumite direcţii, ce pot fi realizate doar de mediul economic, care este în majoritate privat. Nicio strategie nu poate fi realizată doar de stat, ci în colaborare cu mediul economic.
Dacă luăm, însă, ca exemplu, domeniul energiei regenerabile, firmele private ar putea dezvolta noi proiecte, însă statul nu şi-a îndeplinit, în trecut, obligaţiile pe care şi le luase în faţa investitorilor, schimbând regulile în timpul jocului. Acum, companiile se gândesc dacă să mai facă sau nu investiţii.
Este o utopie să ne gândim că statul şi-ar îndeplini, acum, obiectivele. Pentru că statul nu este credibil, avem o mare problemă în îndeplinirea oricărei strategii".
Specialistul a remarcat faptul că ar trebui să existe o colaborare între Guvern şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României, evidenţiind că nu mai există un dialog între aceste două părţi, care ar trebui să lucreze împreună la elaborarea unui proiect de ţară şi care ar trebui să colaboreze pentru îndeplinirea oricărei strategii.
Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că Executivul nu mai colaborează cu reprezentanţii Coaliţiei, care, "în timpul Guvernului Ponta, se întâlneau lunar cu membrii Guvernului", potrivit reprezentantului AOAR.
Domnia sa subliniază că, fără o strategie energetică, nu putem avea o strategie economică.
Cristian Pârvan ne-a precizat: "Deocamdată nu putem spune că avem o strategie. Într-o strategie, trebuie să luăm un punct strategic, un obiectiv principal în jurul căruia să fie planificate toate aspectele. Putem lua, de exemplu, turismul, şi să dezvoltăm în jurul lui infrastructura, logistica etc. Sau putem lua agricultura, ca motor de dezvoltare a PIB. Aici, însă, primul lucru ar fi să vedem ce facem cu cadastrul - câţi bani sunt necesari, de ce forţă avem nevoie, când va fi terminată procedura -, altfel nu se poate investi în acest sector.
După aceea, trebuie să avem în vedere irigaţiile, care au un potenţial imens, şi refacerea capacităţii de sere. Nu în ultimul rând, trebuie să ne asigurăm că avem valoare adăugată mare din agricultură".
Conform comunicatului citat, obiectivul principal al strategiei de dezvoltare este definirea unei viziuni şi a anumitor direcţii de acţiune în privinţa domeniilor care pot susţine dezvoltarea sustenabilă a României, precum creşterea competitivităţii economice, stimularea productivităţii (agricultura, industria şi sectoarele creative), a capitalului (investiţiile şi exporturile, fondurile europene, piaţa de capital) şi alte elemente care creează condiţii propice dezvoltării capitalului românesc şi a economiei, cu impact pozitiv asupra forţei de muncă şi a calităţii vieţii (educaţia, sănătatea, infrastructura şi debirocratizarea administraţiei publice).
Documentul transmis de Preşedinţie mai arată că, în cadrul discuţiilor, s-a convenit ca proiectul propus de Guvern să fie supus dezbaterii, pe agenda Academiei Române. Prin implicarea institutelor economice şi a cercetătorilor de specialitate în analiza şi dezbaterea proiectului de Strategie, Academia Română va avea rolul de facilitator.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 02.06.2016, 08:50)
Nu mai tot bateti "campii" stimati...stimati.. Incepeti odata ...si puneti-va de acord odata
Zau ca de vorbe suntem satui
Nu aveti puncte de plecare ??? va dau eu...Luati punctul de plecare de la punctul zero ..din sistemul de coordonate ..xOy..si incepeti odata....Incepeti cum zice d-l Parvan cu ..strategia energetice...si in paralel si cu alte domenii ...agricultura,turism...irigat ii...Haideti domnilor..ca sunteti de rasul "curcilor"....Mereu ne laudam ca avem "potential" in multe domenii..
Credeti-ma ca nici nu stiu cum v-asi putea categorisi....ce fel de oameni sunteti...va bateti joc de aceasta tara.....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ion în data de 02.06.2016, 08:58)
Au trecut 26 de ani.....ce-am facut pana acum ???Stimate colega zaza,acesti indivizi care ne-au condus...........bine ai remarcat si-au batut joc de noi...singurul tel al lor a fost sa ..FURE...din avutia statului
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2016, 09:03)
Stim asta. De un sfert de veac. De ce nu-i dam in judecata?!
1.3. de ce sa-i dai in judecata, [...] (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 02.06.2016, 10:04)
Intai citeste bibliografia si apoi vorbeste, [...] :-) Au scos FP la Londra ASF a modificat sistemul contabil. A ajjuns acolo l-a modificat din nou. A intrat Petrom in Blue chip Index a venit domnul Florin Georgescu sha bagat IFRS. A vrut Astra da mareasca capitalul vine ASF si trece iar la RAS. Banca Carpatica Are ajustare prudentiala 100 meleoane mai mult decat IFRS marim atunci IFRS pana la prudentiale. Si daca niciuna din metode nu e aplicabila luam banca sub brat si fugim la Chisinau. Daca nu esti intelept stau in banca ta si ara, [...] :-) cu pupici, [...] de servici
2. Nu din nou!
(mesaj trimis de daniel în data de 02.06.2016, 11:24)
Iarasi se contrazice dl.Blănculescu "Nicio strategie nu poate fi realizată doar de stat, ci în colaborare cu mediul economic."
Ce te faci daca in domeniul energetic statul este cel mai mare "actor economic". A dat exemplul cu "domeniul energiei regenerabile" insa este singurul subsector care nu e de stat.
Mai mult, daca proiectul va fi pus in dezbatere nu vad care e problema!
2.1. gresit! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2016, 11:49)
In domeniul energiei regenerabile sunt multi investitori privati care au dezvoltat ferme de eoliene, microhidrocentrale si panouri fotovoltaice...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2016, 14:23)
Guvernul Ponta ce strategie a avut?
Domnul Blanculescu a fost consilierul personal al lui Ponta!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2016, 16:42)
Pai asta e si strategia tovarasului Blanculescu : de a lua in tarbaca, de a sfida tot ce s-a construit bun, vezi investitiile germane din Banat si Transilvania, vezi Dacia.
Aceste hiene pesediste ar trebui sa dea socoteala pentru toata GARGARA cu investitiile chinezesti, ba la Tarnita, ba la unitatile 3,4 de la Cernavoda, bla, bla, bla.
Noi n-am invatat incat sa le tragem numa' suturi prin coccisurile lor de Lichele si Jigodii pesediste pentru Jefuirea economiei nationale, pentru crasa lor incompetenta ! In afara de preamarirea Chinei pesedimea n-a facut nimic in afara cardasiei cu "puochii" BOR !
3.2. o strategie implementata (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 02.06.2016, 20:14)
principalele realizari au fost:
1. Amanarea aderarii la zona Euro
2. Facilitati la pretul gazului cand Este folosit la producerea energiei
3. Neimplementarea DEBTTOEQUITY swap la Oltchim
4. Amanarea contractului de renegociere redevente
5.Impiedicarea crearii regiunilor pentru o buna accesare a fondurilor euroene
6. Acordare facilitati fiscale de peste 1 miliard pentru trecerea bancilor la IFRS.
7. Intrarea in insolventa a Hidroelectrica, desi in 2011 avusese Profit si pana astazi nu exista un raport IFRS care sa prezinte adevarata pozitie financiara a firmei.
Pentru aceste realizari domnul Ponta poate fi supranumit BOND de Romania...