IONEL BLĂNCULESCU: "Suntem în pragul declanşării unei noi crize mondiale"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 august 2015

"Suntem în pragul declanşării unei noi crize mondiale"

Devalorizarea yuanului s-a suprapus peste prăbuşirea cotaţiilor petroliere

Ţările exportatoare de petrol au început devalorizarea monedelor naţionale

România i-ar putea atrage pe investitorii care fug din pieţele emergente

Actualizare 19:12 Wall Street cade cu până la 2,1%

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, scădeau în şedinţa de azi cu până la 2,15%, aşa cum este cazul indicelui Nasdaq.

Dow Jones se depreciază cu 1,69%, la 16.703,08 puncte, iar indicele S&P 500 era în scădere cu 1,98%, la 1.995,35 puncte.

Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a coborât cu 1,33%, la valoarea de 13.553,64 puncte.

(A.C.)

-------------

Actualizare 12:32 Declin puternic al unui indice privind industria prelucrătoare chineză

Bursele chineze scad puternic

Un indice privind industria prelucrătoare chineză a înregistrat în august cel mai amplu declin din ultimii şase ani şi jumătate, amplificând temerile legate de accentuarea încetinirii activităţilor economice, cu efect negativ asupra cotaţiilor acţiunilor şi materiilor prime la nivel mondial, potrivit Reuters.

Pieţele mondiale au fost deja afectate de devalorizarea surprinzătoare a yuanului, săptămâna trecută, şi de prăbuşirea pieţei de capital, la începutul verii.

Caixin/Markit China Manufacturing Purchasing Managers Index a atins 47,1 puncte în august, în scădere de la 47,8 puncte în iulie şi cu mult sub estimarea analiştilor, de 47,7 puncte.

Indicele se află la cel mai redus nivel atins după martie 2009.

Coreea de Sud, cel mai mare partener comercial al Chinei, a anunţat astăzi un declin al exporturilor de aproape 12% în primele 20 de zile ale lunii august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comenzile de export primite de Taiwan au scăzut în iulie peste aşteptări, cu 14,1% în cazul celor provenite din China şi într-o măsură mai mică în cazul Japoniei şi Europei, singura evoluţie pozitivă fiind cea din SUA.

În urma datelor din China, principalul indicele al bursei din Shanghai a închis şedinţa de azi în scădere cu 4,27%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cu 1,53%. Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai a coborât cu 5,4%.

În SUA, indicele Dow Jones a închis ieri în declin cu 0,75, Standard&Poor's 500 cu 0,6 %, iar Nasdaq Composite cu 0,8%.

Bursele europene au început tranzacţiile de azi cu o evoluţie negativă.

Indicele pan-european Stoxx 600 era, la ora transmiterii acestei ştiri, în coborâre cu 0,57%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,16%, în timp ce CAC 40 al bursei din Paris scade cu 0,23%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,53%.

(A.C.)

---------------

După ce China şi-a devalorizat yuanul săptămâna trecută, Vietnam şi Kazahstan au luat, în această săptămână, măsuri similare pentru a-şi întări exporturile, în special cele de ţiţei.

Analistul Ionel Blănculescu ne-a declarat că aceste evenimente sunt semne că ne aflăm în pragul declanşării unei noi crize mondiale.

Domnia sa a detaliat: "China este la începutul unei faze de contracţie economică, ce poate dura 2-4 ani. Orice măsuri ar adopta autorităţile chineze, nu se poate trece peste această fază premergătoare recesiunii. Având în vedere importanţa Chinei în economia mondială şi momentul în care a intrat în această fază de recesiune - când sunt foarte multe interese americane în economia sa - efectul va fi unul puternic la nivel global. China şi-a devalorizat yuanul ca să-şi întărească exporturile, iar «sateliţii» săi care sunt numeroşi aplică diverse metode de răspuns pentru a supravieţui undei de şoc, inclusiv devalorizarea monedelor naţionale".

Ionel Bănculescu ne-a menţionat că intrarea în noua criză este accelerată pentru că evenimentele din China se suprapun peste evoluţiile din piaţa petrolului, unde cotaţiile au scăzut rapid.

Domnia sa apreciază: "OPEC şi Arabia Saudită au menţinut producţia de petrol la un nivel ridicat ca să oprească dezvoltarea producţiei de ţiţei şi de gaze de şist din SUA. Este o acţiune sinucigaşă întrucât SUA are o economie diversificată, cu multe centre de profit. Însă zona Golfului, Rusia, Kazahstan şi Azerbaidjan au economii puternic dependente de exporturile de ţiţei şi gaze, iar decizia OPEC se întoarce acum împotriva lor şi a altor state asiatice şi arabe. Există temeri că ţiţeiul va coborî la 30 de dolari barilul, ceea ce ar reprezenta un dezastru pentru ţările exportatoare".

Analistul susţine că multe bănci de investiţii din SUA deja le recomandă clienţilor să se refugieze în zona Europei Centrale şi de Est şi crede că România are acum oportunitatea să atragă multe investiţii străine: "Sper ca, de data asta, să profităm de moment şi este bine că Guvernul este hotărât să introducă măsuri de relaxare fiscală".

Tenge, moneda kazahă, a pierdut ieri mai mult de un sfert din valoare după ce autorităţile din Kazahstan au decis liberalizarea monedei naţionale, conform theglobeandmail.com. Publicaţia remarcă faptul că aceasta este ultima salvă de tun trasă de Kazahstan în războiul valutar al statelor emergente.

Primul ministrul Karim Masimov a declarat că acţiunea va permite acum Kazahstan-ului să fie competitiv pe pieţele externe, inclusiv pe pieţele din Rusia şi China. Liberalizarea tenge a fost salutată de companiile petroliere şi miniere, dar analiştii au avertizat că ar putea determina acţiuni similare de către alte state din regiune.

Cererea şi oferta vor determina cursul de schimb, a spus, la rândul său, guvernatorul băncii centrale, Kairat Kelimbetov, adăugând că autorităţile vor interveni doar dacă stabilitatea va fi pusă în pericol. Kelimbetov a menţionat că rata de schimb ar trebui să se stabilizeze în următoarele şapte-zece zile şi a subliniat că banca centrală nu vizează un anumit curs de schimb.

Imediat după anunţarea trecerii la regimul de flotare liberă, tenge a atins un minim istoric de 256,98 de unităţi/dolar.

Kazahstan este cea mai mare economie din Asia Centrală şi numărul doi în producţia de petrol, după Rusia, în regiunea ţărilor post-sovietice. Ţara a suferit o scădere de 40% a exporturilor între ianuarie şi iulie, a declarat ministrul Economiei Naţionale Yerbolat Dosayev, ca urmare a scăderii accentuate a preţurilor la petrol şi produsele de bază la nivel mondial . Şi importurile au scăzut cu 20% în perioada menţionată.

Potrivit Bloomberg, după devalorizarea şoc a yuanului de săptămâna trecută, şi Vietnamul a devalorizat dong-ul în urmă cu două zile, iar monede din Rusia şi până în Turcia şi Malaysia au coborât cu cel puţin 4,6%.

Demetrios Efstathiou, şef de strategie CEEMEA la ICBC Standard Bank Londra, a declarat că şi Azerbaidjan-ul ar putea face în curând o mişcare similară. Azerbaidjan a devalorizat Manat cu 35% în februarie, ca reacţie la preţurile scăzute ale petrolului.

Analiştii de la Morgan Stanley susţin că cele mai expuse ţări la deprecierea monedelor sunt Brazilia, Peru, Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan şi Africa de Sud.

China şi Rusia sunt principalii parteneri ai Kazahstan-ului, iar decizia de liberalizare a tenge vine după ce Rusia a lăsat rubla să se deprecieze semnificativ, consideră Tom Levinson, strategul-şef pe valute al Sberbank CIB, citat de Wall Street Journal. El a spus că la decizia de liberalizare a tenge a contribuit şi deprecierea yuanului.

Există riscul să vedem noi deprecieri valutare, spune Nathan Griffiths, manager senior emerging-market equities la NN Investment Partners. "Cu un dolar întărit, rate ale dobânzilor în creştere şi problemele din China, ţările emergente nu mai au motoarele principale de creştere" a precizat domnia sa, citat de Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. DIn peteaua lui Blanculescu nu inteleg ce vrea de fapt. Copierea disparata de idei care nu au mare legatura una cu alta este menita sa mentina preturile de consultanta (?) practicate de marele strateg, sa il mentina in lumina reflectoarelor in calitatea sa de ganditor, sa demonstreze ca batranul nu si-a pierdut catifelarea penelului cand vorbeste de economia americana sau pur si simplu sa nu il uite lumea dupa ce functia de consilier onorific al lui Ponta nu mai aduce contracte. Economia Chinei isi poate incetini cresterea dar nu va intra in recesiune iar economia mondiala crste dintr-o criza in alta binemersi. Articolul este o peltea.

    1. "trompetica" s-a cam "dogit"

      Foarte corect bravo!!

    Problema este ca aceste articole creaza panica pe piata bursiera. Cand intra panica, nicio stire buna nu mai conteaza. Poate ca vine Apocalipsa. Orice ar fi, lumea merge inainte, Daca am fi avut politicieni si conducatori de institutii educati, romani cu idealuri pt Romania, nu ne-am zbate in saracie si lipsa de respect. Dl Blanculesu...bla, bla,bla.... de toate.

    De ce Guvernul sa fie pregatit pentru investitorii din SUA? De ce nu Bursa?

    Ideile expuse in articol sunt deja vechi si circula de mai bine de cateva luni. Blanculescu a facut un rezumat cu ce a inteles el si ce a citit in presa din strainatate. 

    Despre China: se stia de anul trecut ca va urma un picaj al bursei. Iar despre imobiliare se tot vorbeste de mai bine de 2 ani. Au tot amanat spargerea balonului. Acum s-a intamplat. 

    Despre Petrol: mult s-au mai imbogatit unii cand barilul era 140$. Si ne tot vindeau gogosi ca nu mai este petrol, ca dispare, etc. In realitate, sunt oceane cu petrol in aceste top 10 tari producatoare. Iar SUA cu noile tehnologii de extractie vor face oceanul cu petrol si mai mare. Simpla pacaleala. Abia astept ca masinile electrice sa devina normalitate. Sa vedem barilul cat va fi atunci. 

    Deja pietele au luat-o razna. In dimineata aceasta doar 1 companie era pe + pe BVB. Asta este, traim intr-o economie globala. Iar cand mai vine un nene si spune ca este jale, atunci chiar ar trebui sa vindem tot (era acum 2 zile un articol) si sa ne retragem in munti.  

    1. Mihai si ceilalti de mai sus,

      Ar fi bine sa incercati mai mult sa intelegeti, decat in permanenta sa vorbiti despre ceva ce nu pricepeti. Este un proverb indian care spune: cine stie si stie ca stie este destept, urmeaza-l, cine nu stie si stie ca nu stie, ajuta-l si cine nu stie si nu stie ca nu stie este prost, ocoleste-l! Mihai, cei de mai sus, mai putin Make, care au comentat pe langa subiect, cu atacuri directe la persoana, nu ma intereseaza, se incadreaza mai mult ca sigur la ultima situatie din proverb, ii ocolim, insa pentru tine, care simt ca doresti sa cunosti din realitatile economico-financiare internationale, iti voi face un scurt comentariu: Nu am pretentia ca ideile mele sa fie intotdeauna noi, mai ales in ceea ce priveste acest stat gigant, desigur ca se cunoaste situatia in special din China, insa eu nu m-am referit la situatia burselor de acolo, aceasta este un efect a ceea ce se petrece cu economia statului chinez. Ceea ce am evidentiat eu este ca exista o legitate economica, se numeste ciclu economic, cu 4 faze, la fel ca si anotimpurile, pe care nimeni nu are puterea sa le sara sau sa le amestece, iar acum China intra in faza 3, contractie economica, atragand ca urmare a globalizarii si a suprapunerii cu criza pretului la titei, intreaga economie mondiala, care va fi afectata mai mult sau mai putin, ca fel ca si dupa 2008.

      Partial de acord cu cei care sustin ca de fapt vorbim despre aceeasi criza, declansata in anul 2008, pot accepta ca este o forma metamorfozata, este f mult de discutat pe aceasta tema, poate Make va organiza un eveniment special. In rest, probabil ca distribuitorii de dejectii vor continua sa atace comentariile la astfel de subiecte, extrem de delicate, insa ca de fiecare data, ii ignoram! 

      Daca sunteti dl Blanculescu si v-ati simtit jignit, imi cer scuze. Dar am tot citit , analizat si am ajuns la concuzia ca"bucurosi le-om duce toate". Nu vreau sa ne mai sperie nimeni ci, daca sunt capabili, sa atenueza efecte prin masuri responsabile. In 2007 am zis ca vine o criza financiara sanatoasa pt ca prea alearga in sus petrolul si aurul. Nu si zaharul. China cu economia ei a sustinut efectele crizei din cealalta parte a lumii, pt ca aterizarea sa nu se faca prea abrupt. Acum trebuiae sa aterizeze si China, mai incet sau mai repede , cum ne-o fi "norocul". Criza nu a trecut, ce se intampla acum nu sunt efectele crizei, ci criza insasi. Este doar o parere. In 2007 ne-ati spus ca bate vant de criza?

      Proverbul ala indian parca era oleaca altfel dar e clar ca dumneavoastra va incadrati la prima categorie "DESTEPT" si trebuie sa va urmam sau sa va ascultam ?!

      E clar ca multi nu se pricep si se incurca in itele stintei astea numite economie pe care numai un guler alb cu ochi albastri trecut pe la BRCE, AVAS, Guvern, suveici financiare benefice Statului Roman le poate intelege si il poate substitui pe Mafalda mai putin declaratia de avere si interese pe care sigur astia multi nu stiu si nu au avut nevoie sa o completeze..  

      Serviti-le acestor farisei 5(cinci) succese din mandatul la AVAB sa cada toti pe spate intocmai ca copacii la fenomenul Tungus. 

      Totusi OPEC si Arabia saudita sa saboteze economia SUA ? 

      Avem nevoie de intelepti ! 

      ODA PROSTILOR 

      de Radu Bogdan 

      Motto : Mama prostilor este mereu gravida ! 

      De-ar fi să-i luăm pe toţi la rând, 

      Şi actualii, dar şi foştii, 

      Cei mai deştepţi de pe Pământ 

      Au fost întotdeauna…PROŞTII. 

      Nu te ruga la ursitoare 

      Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost, 

      Mai bine urlă-n gura mare : 

      „Iubite Doamne, fă-mă….PROST!” 

      De ce să tragi ca la galeră, 

      Să-nveţi atâtea fără rost, 

      De vrei să faci o carieră, 

      Ajunge numai să fii…PROST. 

      În lumea asta cu de toate, 

      Unde se-învață contra cost, 

      Păcat că nici o facultate 

      Nu dă şi diploma de….PROST. 

      Avem impozite cu carul, 

      Dar înotăm în sărăcie 

      şi ce buget ar avea statul 

      Dintr-un impozit pe…..PROSTIE…. 

      Ei sunt ca iarba, cu duiumul, 

      Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti ! 

      O, Doamne, de ne-ar crește grâul 

      Cum cresc recoltele de … PROȘTI. 

      Si-n lumea asta răsturnată, 

      Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi, 

      Savanţii noştri mor de foame 

      Si numai PROȘTII sunt deștepți. 

      de Radu Bogdan 

      DE REŢINUT : 

      Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu ! 

      Oamenii neinstruiţi sunt mai „scumpi” decât oamenii valoroşi care, pentru a supravieţui, se „vând” ieftin. 

      Nu te certa niciodată cu un prost. 

      Te aduce la nivelul lui şi te bate cu experienţa. 

      Şi apoi, mai are şi mintea odihnită.

      Stiu ca pe centura, fetele care imbatranesc se vopsesc din ce in ce mai strident doar, doar o atrage atentia unor camionagii. Consilierii de afaceri in loc sa dea cu subsemnatul la DNA despre cum le-au pus ceata pe ochi ANAF-ului si businessurile consiliate au crescut ca un fat frumos sub umbrela taxei de protectie, ne fac pe noi (este drept cu talent...) prosti. Nu cred ca sunt prost, cred ca stiu ce stiu si cred ca cea de a patra schimbare de posterior este de prost gust. Una este sa il perii pe Nastase, alta este sa il ridici in slavi gretos pe Blejnar, inteleg si fluturatul in jurul lui Pont insa deja este prea mult. De cand nu se mai practica spaga in vest, Rusia e pusa deoparte, tot securistu nu poate dormi de grija Chinei. A

      Vorbii si eu de China, pt ca era vorba in text si ajunsei de rasul lumii. Nu are legatura cu nimic, stimate domn/doamna, daca asa s-a inteles este o gafa si va rog sa nu va suparati pe mine. Si eu , ca tot prostu", ma trezii vorbind. Foarte departe de comentariul dvs este "palavra"mea.

    Am o singura obiectie: nu va fi o noua criza mondiala, este aceeasi, ea nu a fost niciodata depasita in cauzele ei profunde.

    1. Subscriu

    Stai linistit blanculescule : ori cu criza ori fara criza pesedeaua dumitale de mafioti pontisti pierde alegerile !

    Si nu te agita , ca nu sunt postac ori liberal dar dumneata imi provoci SILA ca esti arogant si obraznic ! 

    Clica voastra insa e va trece la alta clica , la Mos Teaca Oprea, gheneralu' fripturist si demagog !

    Stai linistit ca nu mi-e rusine nici cu Gorghiu nici cu Vasile Blaga, intreaga clasa politica trebuie MATURATA , pardon EXTIRPATA ! 

    1. "intreaga clasa politica trebuie MATURATA , pardon EXTIRPATA ! "

    Fraierilor ! Vindeti actiunile !

    Dar mai intii ginditi-va ! Ce este mai valoros:o parte din muntii de bani ce se arunca pe piata peste tot in lume, sau o detinere reala la o societate solida de pe bursa . 

    Bineinteles aceasta societate trebuie sa fie condusa de administratori , directori priceputi, renumerati corect, si salariatii la fel, totul in interesul actionarilor , fara hoti si fara alte interese colaterale .

    Sa analizam : cate astfel de societati exista pe bursa romaneasca ? 

    1. fizic, nu hârtiuțe!

    Trompetele lui Basescu au sarit p Blanculescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb