IONUŢ DRAGOMIRESCU, FOST DIRECTOR DE SUCURSALĂ BANCARĂ: "Băncile nu au informat niciodată debitorii cu credite în CHF asupra riscului valutar"

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2014

"Băncile nu au informat niciodată debitorii cu credite în CHF asupra riscului valutar"

Fostul bancher afirmă că unele instituţii bancare au introdus CDS-uri în dobânzi, în special pentru creditele luate în CHF, ceea ce înseamnă că băncile au fost perfect conştiente de riscurile valutare, pe care le-au transferat în totalitate clienţilor

Avocatul Piperea anunţă un nou proces colectiv pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit

Conducerea Asociaţiei Parakletos, formată din clienţi ai băncilor, va formula o acţiune în justiţie tip "class action" (n.r. proces colectiv cu efecte pentru toată lumea) prin care doreşte să elimine clauzele abuzive din toate contractele de credit ale unei bănci, a anunţat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, care este membru fondator al acestei organizaţii. Clauzele vizate de asociaţie sunt cele privind comisionul de risc aferent creditelor în franci elveţieni (CHF).

Domnia sa a explicat, într-o conferinţă, că acţiunea în instanţă va fi realizată până la finele acestei luni şi a subliniat: "Acum, dacă un client al băncii constată că are o astfel de clauză abuzivă, trebuie să dea banca în judecată - măsură care consumă mult timp şi bani. Acest tip de acţiune «class action» este o soluţie ca oamenii să nu mai fie puşi pe drumuri pentru a scăpa de clauzele abuzive. Ei nu vor trebui să mai meargă la bancă şi la avocaţi şi să cheltuie bani. Dacă instanţa se va pronunţa definitiv în favoarea asociaţiei, atunci contractele de credit se vor modifica automat, banca fiind nevoită să scoată clauzele abuzive din toate contractele de credit".

Avocatul Piperea consideră că iniţiativele legislative privind conversia creditelor care sunt acum pe masa parlamentarilor i se par suspecte, întrucât sunt dezbătute în perioada campaniei electorale. Domnia sa a precizat că nu cunoaşte decât iniţiativa unor parlamentari unguri privind conversia creditelor în franci la cursul din momentul acordării lor: "Proiectul este incomplet, pentru că această conversie la cursul din momentul acordării este valabilă doar dacă achiţi total sau parţial împrumutul respectiv. Eu, personal, cred că soluţia justă este cea adoptată recent de Tribunalul Galaţi: faci conversia la cursul din momentul contractării creditului în CHF plus 10% şi rămâne costul din momentul la care ai încheiat acest împrumut".

Ionuţ Dragomirescu: "Francul elveţian a fost prezentat de bănci, în perioada 2007-2008, ca o monedă stabilă şi sigură"

Ionuţ Dragomirescu, fost director de sucursală bancară, s-a alăturat recent asociaţiei Parakletos şi susţine că francul elveţian a fost prezentat de bănci, în perioada 2007-2008, ca o monedă stabilă şi sigură, dar şi că băncile nu şi-au informat niciodată clienţii asupra riscului valutar aferent unor împrumuturi în CHF.

Domnul Dragomirescu a mai declarat, ieri: "Băncile au avut şi au modele unice de contracte de credite pentru clienţi. Nu a existat şansa unei negocieri a clauzelor contractuale. Dacă luai un împrumut, atunci erai pus în faţa faptului împlinit. În perioada 2007-2008, majoritatea băncilor urmărea cotă de piaţă. Cei de pe vânzări aveau anumite target-uri şi primeau bonusuri în funcţie de volumul creditelor acordate. Au fost multe situaţii în care instituţiile financiare au acordat împrumuturi unor persoane care figurau în Centrala Riscurilor Bancare doar ca să-şi facă această cotă de piaţă. Au fost semnate şi convenţii cu unităţi din poliţie, jandarmerie, pompieri sau chiar din Ministerul Justiţiei".

Fostul bancher afirmă că sunt cazuri în care instituţii bancare au introdus CDS-uri în dobânzi, în special pentru creditele luate în CHF, ceea ce denotă, în opinia sa, că băncile au fost perfect conştiente de riscurile valutare aferente acestor împrumuturi şi pe care le-au transferat în totalitate clienţilor. "Băncile au departamente de analiză a riscului, dar acest risc a fost transferat clienţilor. Nimeni nu a explicat oamenilor ce înseamnă aceste CDS-uri", a menţionat Ionuţ Dragomirescu.

Domnia sa susţine că, în octombrie 2008, preşedintele băncii la care lucra a dat ordin să fie sistată creditarea. "În acea perioadă, Băsescu şi Tăriceanu spuneau la televizor că situaţia economică a ţării noastre este bună şi că vom fi feriţi de valul crizei care debutase în SUA. Şi Guvernatorul Isărescu estima, la vremea respectivă, că sistemul nostru bancar nu va avea de suferit atât de mult de pe urma crizei globale", a completat avocatul Gheorghe Piperea.

Domnul Piperea a ţinut să menţioneze că nu luptă pentru desfiinţarea sistemului bancar, ci pentru însănătoşirea lui. Domnia sa consideră că principala cauză a nivelului actual al creditelor neperformante este faptul că băncile au dat împrumuturi nesăbuite, cui nu trebuie: "O altă cauză este reprezentată de aceste clauze abuzive. Dacă băncile ar fi redus comisioanele şi dobânzile, sunt ferm convins că mulţi oameni şi-ar fi permis să-şi plătească ratele fără probleme şi am fi avut credite neperformante mult mai puţine. Abordarea băncilor nu este una sănătoasă din punct de vedere economic. Ele preferă să vândă creditele neperformante şi la 2% din valoare decât să câştige mult mai mult prin restructurarea creditelor şi adaptarea dobânzilor la situaţia actuală a pieţei".

Gheorghe Piperea susţine că procese "class action" sunt iniţiate şi de ANPC împotriva a patru bănci, dar afirmă că acestea sunt tergiversate în justiţie. Asociaţia consumatorilor Parakletos are doar 1800 de membri, dar avocatul a spus că legea protecţiei consumatorilor îi permite să iniţieze o astfel de acţiune în justiţie, nefiind necesară condiţia existenţei a minimum 3.000 de membri şi a 10 filiale în ţară.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. stimate domnule bancher Dragomirescu, caci altfel v-ati fi intrebat de ce in raportul domniei sale nu apare niciun tabel in care sa fie mentionata urmatoarea operatie (pagina 8 ,raport martie 2009) :-) "Un alt argument major în favoarea deciziei Consiliului de administra

    ie al BNR referitoare la rata dobânzii de politic monetar 

    l-a constituit riscul meninerii presiunilor de depreciere a leului, 

    într-un context carac te rizat prin condiii economice i  nanciare 

    globale nefavorabile, dar mai ales prin înrutirea sever a percep 

    iei investitorilor asupra economiilor din Europa Central i 

    de Est. În cadrul aceleiai edine, Consiliul de administraie al 

    BNR a decis s reduc rata rezervelor minime obligatorii pen tru 

    pasivele în valut cu sca den rezidual mai mare de doi ani6 ale 

    instituiilor de credit de la 40 la sut la zero, începând cu perioada 

    de aplicare 24 mai - 23 iunie 2009." Acum intelegeti dvs. de ce nu e bine sa faceti afaceri cu brute. Pentru ca poate duce la " înrutirea sever a percep

    iei investitorilor". De altfel cred pana la urma ca acesta a fost motivul pentru care colegii domnului Isarescu s-au hotarat sa nu treaca in rapoarte modificarile RMO la pasive valutare cu termen de gratie mai mare de 2 ani.S-ar fi speriat domnii investitori si mai tare si atunci treceau RMO cu scadenta mai mare de 2 ani de la 0% la -40%. Adica Banca Nationala platea dobanda domnului Treichl pentru ca acesta sa-si tina seiful de la BCR pe care tocmai o scosese de pe Bursa 28.11.2011 Reuters (Die Österreichische Bank will sich für insgesamt 400 Millionen Euro gut 24 Prozent ihrer rumänischen Tochter BCR sichern und sie von der Börse nehmen.") si astfel ar fi stat la indemana cicoflenderilor ca moi :-) Daca aveti deja dureri de cap va recomand piramidon cu lapte si virtute :-) 

    1. Dat tu ce pastiluta iei de nu-si face efectul deloc? 

      No comments :-)

    Initiativa domnului piperea prevede si ca bancile sa returneze comisionul de risc platit pana acum? Puteti sa ne dati mai multe detalii?

    Cum adica au introdus cds.uri in dobanzi? Cum pot eu ca debitor sa stiu asta,daca e si cazul bancii mele?

    Domnule bestea,nu inteleg nimic din ce scrieti.nu ati vrea sa ne explicati?multumesc anticipat

    eu am un credit in euro la BCR.am vandut un apartamentpe motiv ca-mi crescuse rata si guvernu mi-a diminuat salariu cu 49% .iar banca mi-a luat 40000 de ero din creditu de 66mii de euro nu afacut un calcul,nu a negociat nimic mai mult au ratacit dosaru timp de cateva luni si pe urma m-au pus pe mine sa platesc dobanzii si alte comioane pe motiv ca ofiteru care avea dosaru era in CO,nu puteam reclama ca eram la mana lor.suma platita cei 40000euro era la cursu de 42,500 euro,iar creditu l-am luat cand euro era la 3,6 00 si multe alte comisioane abuzive exp:platesc rata 30 euro ,dobanda280euro si un comision de alti 30de euro care nu stiu ce reprezinta?ce baza de calcul au acestia ?dobanda era 8% ,iar ei iau de 100 de ori mai mult .CAMATARII BANCARE ASTA sunt si statu nu zice nimic ce fel de tara e pentru asta avem banci straine cu capital strain pentru ca aici stau 5-6 ani fac tot felu de credite incorecte si pe urma dupa ce buzunarele lor sunt pline, parasesc tara cu insolventa.

    1. HODORONG BRONCEA esti tare confuz; daca asa ai fost si cand ai luat creditul ti-ai facut-o cu manuta ta.Singura vina a celor din banca este ca nu te-au diagnosticat. 

      problema este ca sunt prea multi care nu iau pastilute. 30 de euo banuiesc reprezinta comision de administrare. cautati pe internet ce inseaman KNEBELVERTRAG si apoi intelegeti tot ceea ce doriti. Uite ca nu luai pastiluta si-mi venii o idee. Cerem cetatenie ungara si vorbim cu domnul Orban sa ne ia sub aripoara. Easy :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb