Creşterile salariale anunţate de Guvern pentru sectorul bugetar ar putea afecta bugetul chiar mai mult decât forma iniţială a Codului Fiscal, pentru că, dacă se aprobă în forma vehiculată, vor avea un impact bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) şi vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
În privinţa formei finale a Codului Fiscal, Dumitru a menţionat că, din păcate, a rămas în vigoare doar reducerea TVA din 2016, care stimulează consumul, iar măsurile care ar fi trebuit să stimuleze investiţiile au fost amânate pentru 2017 şi, în opinia sa, au un grad de incertitudine foarte mare, având în vedere că, în funcţie de situaţia din momentul respectiv, ar putea fi amânate sau chiar anulate.
Preşedintele Consiliului Fiscal a mai spus că, în ceea ce priveşte consumul, acesta a crescut deja mai mult decât oferta internă şi există toate ingredientele să crească în continuare. "Consumul creşte cu 5%, oferta internă cu 3,5%. Avem toate ingredientele să crească în continuare consumul: salariile cresc cu 7% - 8%, masa salarială creşte cu 10%-13%, sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit, consumatorul român are aceeaşi încredere ca în 2007", a mai spus Ionuţ Dumitru, potrivit Agerpres.
În plus, conform domniei sale, creditarea a început să crească, evoluţia şi dinamica creditelor noi e foarte alertă, vorbim de o creştere de peste 30%, dinamica fiind dată de creditele în lei, cu cea mai mare creştere a creditului de consum. "Dacă adăugăm creditul ipotecar prin Prima Casă, vorbim de o creştere de 60% de la începutul anului, deci avem o dinamică foarte mare în zona de consum", a mai spus Dumitru, conform Mediafax.
Preşedintele Consiliului Fiscal a reiterat ideea că problema cea mai mare rămâne în zona investiţiilor, în special în cea a investiţiilor publice, unde se va înregistra o scădere şi în acest an, ceea ce afectează serios competitivitatea României.
Autorităţile trebuie să se concentreze pe infrastructură, care plasează România "extrem de prost" în orice clasament, la fel de neglijate fiind şi sectorul educaţiei primare şi al sănătăţii.
"Ca politici publice, trebuie să ne ducem în zonele în care stăm prost la competitivitate", a subliniat Dumitru.
În ceea ce priveşte veniturile fiscale din primul semestru şi colectarea taxelor şi impozitelor de către ANAF, preşedintele Consiliului Fiscal afirmă că s-a observat, într-adevăr, o îmbunătăţire a colectării, la 31,74% ca procent din PIB-ul pe prima jumătate a anului, de la 31,13% în primul semestru al anului trecut, dar în condiţiile în care anul trecut a fost "extrem de slab" în materie de colectare TVA.
"Anul trecut, s-au pierdut 0,5 procente din PIB la colectare, iar pierderea puternică de anul trecut a fost recuperată anul acesta. Faţă de anii trecuţi, avem doar 0,1-0,2% în plus la colectarea TVA, ceea ce nu este mult. De abia de acum înainte putem discuta de efecte pe termen mediu sau nu, dacă discutăm de o tendinţă sau nu. Pentru asta, cifrele ar trebui să fie semnificativ mai mari", a conchis Dumitru.