Ionuţ Dumitru: Economia nu a ieşit din recesiune

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2011

Ionuţ Dumitru: Economia nu a ieşit din recesiune

Evoluţia economiei de anul trecut a fost peste aşteptări, însă acest lucru nu înseamnă că am ieşit din recesiune, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe: "Ştim că 2010 a fost un an greu la nivel economic. Economia a avut anul trecut o evoluţie mai bună decât aşteptările iniţiale, care indicau o contracţie de 1,9% din PIB. Totuşi, economia României încă nu a ieşit din recesiune. E greu de spus dacă acel plus 0,1% din ultimul trimestru reprezintă începutul unei tendinţe de recuperare".

Activitatea economică s-a contractat cu aproape 10% faţă de nivelul de dinainte de criză, iar consumul a coborât la 13-14%, în termeni reali, potrivit preşedintelui Consiliului Fis-cal. Ţara noastră este depăşită doar de ţările baltice, la capitolul contracţia produsului intern brut şi a consumului privat. Acest lucru reflectă amplitudinea dezechilibrelor macroeconomice acumulate înainte de criză.

Investiţiile au suferit o contracţie de 33%, în trimestrul patru din 2010, comparativ cu perioada de dinaintea crizei, în timp ce exporturile au cres-cut, în termeni reali, cu 11%, contribuind la reluarea creşterii economice. În opinia lui Ionuţ Dumitru, exporturile nu ne pot scoate singure din recesiune, având în vedere că au o pondere redusă în produsul intern brut.

Punerea în aplicare a măsurilor decisive pentru corectarea dezechilibrelor structurale majore existente la momentul declanşării crizei a încetinit ieşirea din recesiune, se arată în raportul Consiliului Fiscal.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb