Ionuţ Dumitru, Economistul-Şef al Raiffeisen Bank: "Avem printre cele mai mari dezechilibre dintre ţările OECD între taxarea muncii şi taxarea capitalului"

Andrei Iacomi
Bănci-Asigurări / 16 mai

Ionuţ Dumitru, Economistul-Şef al Raiffeisen Bank: "Avem printre cele mai mari dezechilibre dintre ţările OECD între taxarea muncii şi taxarea capitalului"

"Probabil că, după 2027, nu vom mai putea conta foarte mult pe fondurile europene"

"România nu are astăzi resurse proprii cu care să facă nicio lucrare mare de infrastructură"

Ţara noastră are printre cele mai mari dezechilibre dintre ţările OECD între taxarea muncii şi taxarea capitalului, în sensul că avem o taxare mult prea mare a muncii faţă de cea a capitalului care este taxat mult mai puţin, a spus Ionuţ Dumitru, Economistul-Şef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferinţe organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Conform domniei sale, o altă problemă a veniturilor bugetare ţine de nivelul de colectare al taxelor şi impozitelor.

Ionuţ Dumitru a afirmat: "Veniturile colectate sunt de 27% din PIB, faţă de o medie europeană de 40%, faţă de media OECD care se apropie de 35%. Dacă adăugăm toate presiunile pe care le avem pe buget în anii următori, cheltuieli de apărare, cheltuielile cu serviciile publice de bază - sănătate, educaţie, care nu mai pot fi neglijate la nesfârşit, pare obligatoriu să creşti colectarea taxelor şi impozitelor, mai ales într-un context în care nu se ştie dacă după 2027 banii europeni vor mai fi la nivelul la care sunt astăzi. Europa are o situaţie economică destul de complicată, ţările donatoare probabil nu vor mai fi la fel de dornice după 2027 să aloce bugete atât de mari pentru ţările beneficiare şi, trebuie să recunoaştem, România nu va mai fi pe lista de priorităţi. România nu mai este chiar o ţară săracă; la 77-78% din media Uniunii Europene PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare nu mai poţi spune că eşti o ţară săracă".

Economistul-Şef al Raiffeisen Bank a adăugat: "Sigur că avem dezechilibre foarte mari şi diferenţe foarte mari între zonele geografice ale ţării. Judeţe care au un nivel de dezvoltare mult mai scăzut şi judeţe care sunt mult mai sus decât media europeană. Bucureştiul fără Ilfov are un nivel de două ori media europeană în termeni de PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare".

Conform economistului este probabil ca, după anul 2027, ţara noastră nu va mai putea să conteze foarte mult pe fondurile europene.

"Anul trecut am avut puţin peste 6% din PIB investiţii publice, din care aproape 4% din PIB din fonduri europene. Şi doar 2% din PIB din resurse proprii. România nu are astăzi resurse proprii cu care să facă nicio lucrare mare de infrastructură, pentru că nu are bani. Şi de aceea revin la ideea de a creşte colectarea taxelor şi impozitelor. Trebuie să ai resursele tale cu care să acoperi toate necesităţile în zona serviciilor publice de bază, infrastructură, educaţie, sănătate, apărare, etc", a spus Ionuţ Dumitru, adăugând: "Iar cei de la OECD ne spun că trebuie că trebuie să rezolvăm problema colectării taxelor, că trebuie să rezolvăm şi problema de echilibru între taxarea muncii, taxarea capitalului şi, să zicem, problema corectitudinii sistemului. Pentru că noi avem o mare problemă şi de echitate a sistemului de taxare. Tratăm diferit venituri diferite din perspectivă fiscală, tratăm diferit clase sociale, tratăm diferit domenii economice, sectoare de activitate, lucru care nu este în regulă. Principiul trebuie să fie unul singur şi anume taxe rezonabile dar plătite de toţi".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Raiffeisen banca ce traieste din credite incocect stabilite si platite de clienti...

    ce-ar fi sa va opriti din cheltuit si sa lasati mai multi bani in buzunare la oameni si in economie, ce tot atat taxe, taxe. si deficite peste deficite. prea multi bugetari, prea multi pensionari speciali, prea multa risipa. se duc si dobanzile in jos daca se face ordine in buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb