IONUŢ DUMITRU: "Nu avem motive să credem că leul îşi va reveni, în faţa euro"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 ianuarie 2015

"Nu avem motive să credem că leul îşi va reveni, în faţa euro"

În contextul în care investiţiile străine directe au scăzut până la valori foarte mici, iar alte forme de capital nu există, acum, pe piaţa noastră, nu avem motive să credem că leul îşi va reveni în faţa monedei europene, ne-a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"La incertitudinile legate de situaţia economică europeană se adaugă şi presiunile de depreciere a monedelor emergente", ne-a precizat domnia sa, menţionând că, în condiţiile în care euro se depreciază, există şi presiuni pe moneda naţională, care au început pe finalul anului trecut, după o perioadă de stabilizare a leului.

Euro a crescut cu 1,52 de bani, ieri faţă de şedinţa precedentă, BNR anunţând un curs de referinţă de 4,4973 lei pentru moneda europeană.

"Cursul leu/euro pare să facă parte dintr-o mişcare regională, după ştirile referitoare la Grecia şi Rusia, fiind o recalibrare a profilului de risc", este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, care subliniază că o parte dintre investitori se retrag din regiunea de Sud-Est a Europei.

Pe plan global, deprecierea euro faţă de dolar are loc în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată să ia măsuri de stimulare a economiei.

Doru Lionăchescu este de părere că întărirea dolarului în faţa monedei europene va continua, ajutată fiind de faptul că Europa "nu creşte suficient".

"Aşteptarea este ca BCE să intervină şi să slăbească moneda. Nu ştiu dacă într-un an, dar este posibil ca dolarul şi euro să ajungă la paritate", estimează domnia sa.

Specialistul susţine că evoluţia descendentă pe care o are euro va avea un efect foarte bun asupra economiilor din UE: "Slăbirea monedei europene este un impuls pozitiv, pentru că exporturile vor deveni mai performante, destinaţiile turistice vor fi mai atractive etc".

Dolarul se întăreşte în baza creşterii economice importante din America, estimată la circa 5%, în 2014, potrivit lui Doru Lionăchescu: "Se pare că această evoluţie este una reală, uniform distribuită - aproape toate sectoarele din SUA cresc, la fel şi numărul locurilor de muncă, serviciile şi consumul de asemenea -, energia este ieftină şi, de aceea, nu cred că există pericolul unei bule".

În opinia lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), declaraţiile preşedintelui BCE, Mario Draghi, de la începutul anului, suprapuse peste incertitudinile din economiile europene, au condus la evoluţia cursului euro/dolar.

Domnul Pârvan ne-a explicat: "Draghi, văzând că inflaţia în Europa este de doar 0,3%, a ieşit pe 2 ianuarie şi a făcut o declaraţie care îi duce pe unii la concluzia că BCE va începe să cumpere obligaţiuni ale statelor ce au nevoie de împrumuturi, deşi Germania se opune vehement. Mario Draghi doreşte să reproducă ceea ce au făcut americanii, care au crescut cantitatea de dolari de pe piaţă. Ca urmare a acestor mişcări şi declaraţii, adăugate la situaţia oricum incertă din UE, în ultima perioadă banii americani «s-au scumpit», iar moneda europeană «s-a ieftinit»".

Cristian Pârvan a subliniat că, la noi, creşterea monedei europene în raport cu leul îi ajută pe exportatori, întrucât trei sferturi din exporturile noastre merg în zona euro.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Draga domnule Parvan ce exporta in afara de sudoarea mintii si a bratelor...Dar importam speranta pe care o vom plati din ce in ce mai greu. Devine ciobanescul mioritic mai lenes sau ii cresc latele peste ochi si nu mai poate dari la gatlejul lupului precum ciobanescul german sau o oaie disparuta este mai valoroasa decat cea de la stana...

    1. Exporturile Romaniei sunt de aproape 50 mld de E. O buna parte sunt masini si produse industriale manufacturate si, din pacate, materii prime din agricultura (in loc de produse finite).

      Daca sunteti patron va inteleg averi castig din diferenta de curs valutar,ca salariat pierdere..

      Nu se vorbeste de eficienta muncii in RO adica de ce si cu cit este mai eficient un neamt ? Atunci vom defini exact diferenta de curs...

      Dar nu este doar vina angajatului. Se trage mata de coada in Romania dar nici chiar asa. Chiar si cu pauza de cafele, vorbe si tutun, un roman tot lucreaza efectiv cateva ore pe zi, din cele 8. Trebuie sa ne rastim si la patroni, nu doar la angajati, cand vorbim de productivitatea muncii. Hai patroane, mai investeste putin si in firma ca omul munceste cu mai mult drag cand are echipamente performante.

      La Bucuresti primesti 10 €/ora la Frankfurt 40 €/ora. Singura diferenta la productivitate Este va nu exista vreo persoana Care sa te convinga ca esti bruta,ca tara al carui cetatean eati face probleme si pietei dw capital i se falfaie de apartenenta la UE...

      Aui pus punctul pe I. URMARESC DE CATIVA ANI BUNI CUM SUNTERI TRASI IN PIEPT CA NU MUNCITI NEPEEFORMANTA ALEA ALEA.IAU ZIARUL MAESTRULUI SI MA UIT LA PRET DUPA CARE MA INTREB UNDE ESTE ECHITATEA.IN GERMANIA HANDELSBLATT APROAPE 3,BÖRSE ZEITUNG 4 SI UN PIC. UNDE GASESRI IN EUROPA ZIAR FINANCIAR SUB 50DE CENTI.INSA ASA CUM SE TRATEAZA PE CEO CARE PREGATESC ZILNIC INFORMATIA ASA E SI PIATA DE CAPITAL.. DISCOUNT MARKET.M-AM ENERVAT,SCUZE

    Leul va fi omorat in prima perioada a anului .Risia Grecia si Fed vor duce cursul la 5 ron.nu va uitati la cursul oficial el este influentat de isarescu uitati va la Polonia si ungaria(tari cu economii mult mai puternice).

    1. Si se scrie cu litera mare,sau ti-a tremurat degetelul'-)

      pai da...cam asta reiese din comentariu!

      Imi place cum vandeste cplegul comentac. E bruta veritabila,am cu ce sa ma simt mandru:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb