IONUŢ PAULENCO, ANALIST ETORO: ''Cifrele dezamăgitoare privind ocuparea forţei de muncă în SUA liniştesc temerile privind inflaţia''


Piaţa de Capital / 10 mai 2021

''Cifrele dezamăgitoare privind ocuparea forţei de muncă în SUA liniştesc temerile privind inflaţia''

Pieţele au încheiat săptămâna trecută cu noi recorduri după ce raportul lunar privind slujbele a arătat că economia SUA a adăugat doar 266.000 de locuri de muncă în aprilie iar rata şomajului a crescut la 6.1%, scrie Ionuţ Paulenco, analist al platformei de investiţii eToro, într-un material de opinie. Estimările analiştilor au fost de 1 milion de noi locuri de muncă şi o rată a şomajului de 5,8%.

Futures-urile indexului Dow Jones, dominat de firme din industrie, au devenit negative, deoarece recuperarea pare acum mai puţin solidă decât se credea. Dar cifrele au însemnat veşti bune pentru sectorul tehnologic, aflat în creştere rapidă, cu futures-urile Nasdaq în creştere. Aceasta evoluţie se datorează faptului că un raport pozitiv privind ocuparea forţei de muncă, combinat cu o preconizată creştere a inflaţiei, ar fi însemnat o creştere mai rapidă a ratelor dobânzilor. Companiile de tehnologie cu creştere rapidă trebuie să împrumute puternic pentru a se extinde, iar dobânzile mai mari le-ar reduce profiturile şi expansiunea.

De asemenea, ştirea este o veste bună şi pentru pieţele emergente precum România, care au nevoie să se împrumute pentru a-şi finanţa deficitele uriaşe cauzate de pandemie şi au de asemenea nevoie de intrări masive de capital pentru a se dezvolta. O creştere a dobânzilor în SUA ar fi făcut piaţa americană mai atractivă pentru investiţii, aspirând capitalul din pieţele emergente.

Economia UE îşi revine

De cealaltă parte a Atlanticului, Banca Angliei a avertizat că inflaţia "va fi puţin abruptă anul acesta", dar nu consideră că sunt motive de îngrijorare. Se aşteaptă la o redresare economică puternică, cu perspective pozitive pentru economia Marii Britanii pentru anul în curs, preconizând o creştere a PIB-ului la 7,25%, ca urmare a vaccinării rapide. În primul trimestru, economia Regatului Unit a scăzut cu 1,5%. Scăderea este mai mică decât se anticipase, dar vine după un 2020 în care economia Regatului Unit a scăzut cu 10%, cea mai gravă scădere din ultimele trei secole.

Perspectivele se îmbunătăţesc în cele din urmă şi pentru Europa continentală, vaccinările accelerându-se, aşteptările fiind acum ca Uniunea Europeană să ajungă din urmă Statele Unite până în iulie. SUA a administrat 250 de milioane de doze, un procent de 44% din populaţia sa, în timp ce UE a inoculat doar 33% dintre cetăţeni cu cel puţin o doză. Spre deosebire de SUA şi Marea Britanie, UE s-a confruntat cu probleme în aprovizionarea cu vaccinuri şi cu o revenire a infecţiilor la sfârşitul iernii, ceea ce a condus la impunerea unor restricţii mai dure, amânând astfel recuperarea sa economică.

Stimulentele pentru vaccinare - de la bani la marijuana până la ameninţări cu concedierea

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a propus să vaccineze 70% din populaţia SUA până în 4 iulie, apropiindu-se de "imunitatea de turmă", dar există semne că ritmul de vaccinare încetineşte. Dat fiind că normalizarea unor sectoare mari ale economiei depinde de rata imunizării, 65% dintre companiile americane intenţionează să ofere stimulente angajaţilor lor pentru a se vaccina. Unele state americane, cum ar fi Virginia de Vest, oferă chiar şi câte 100 de dolari persoanelor sub 35 de ani dacă se vaccinează.

Industria alimentară şi a ospitalităţii, sperând că pandemia se va sfârşi mai repede, a venit şi ea cu o serie de gratuităţi, oferind clienţilor burgeri, gogoşi şi chiar ... marijuana. Sondajele sugerează că stimulentele ar putea funcţiona pentru ca America să depăşească ce şi-a propus, 34% dintre respondenţi spunând că ar fi mai probabil să se vaccineze dacă primesc 100 de dolari. Şi dacă "mita" nu rezolvă problema, ameninţările cu încetarea contractelor de muncă ar putea - întrucât 63% dintre angajatori intenţionează să impună vaccinarea forţei de muncă.

Într-o mişcare care ar putea accelera vaccinările dincolo de lumea bogată occidentală, guvernul SUA a indicat săptămâna trecută că va sprijini suspendarea brevetelor pentru vaccinurile covid, cel puţin temporar, pe timpul pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb